Igaunija bažījas, ka aug Krievijas militārā varenība

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Antss Lāneotss paudis bažas par Krievijas militārās varenības pieaugumu, kas, pēc viņa teiktā, var apdraudēt arī Baltijas valstis, Zviedriju, Somiju un Poliju. "Laikā, kad Rietumi samazina savus bruņotos spēkus, Krievija ievērojami palielinājusi savu militāro klātbūtni.. [Krievijas teritorijas] rietumu reģionā," viņš teica Igaunijas sabiedriskās televīzijas ziņu pārraidē.

Igaunijas bruņoto spēku komandieris skaidroja, ka Krievija ir izveidojusi jaunu tā saukto rietumu stratēģisko pavēlniecību. "Ja tic to komandējošajam ģenerālim Bahņinam, tad jaunās stratēģiskās pavēlniecības militārais spēks palielinājies 13 reizes, salīdzinot ar agrāko Ļeņingradas militāro apgabalu. Tas rada bažas Somijā, Zviedrijā, kā arī Baltijas valstīs un Polijā," klāstīja Lāneotss.

Viņš norādīja, ka Krievijas bruņotajiem spēkiem ir problēmas ar mūsdienīgu bruņojumu, militāri rūpnieciskais komplekss neatbilst mūsdienu armijas standartiem. "Tomēr [Krievijas] bruņotie spēki ļoti rūpīgi nodarbojas ar sava rietumu grupējuma militārās gatavības nostiprināšanu," sacīja Igaunijas bruņoto spēku komandieris.

Tāpat viņš pauda bažas, ka Krievijas bruņoto spēku rietumu grupējumā šovasar tika veikta virkne lielu mācību. "Mani visvairāk uztrauc tas, ka viņi īpašu uzmanību pievērsa dažādu bruņoto spēku šķiru štābu savstarpējai sadarbībai," teica Lāneotss.

Tomēr ģenerālleitnants Lāneotss netic, ka Krievija tuvākajā laikā varētu īstenot militāras operācijas pret savām kaimiņvalstīm. "Krievijai ir ne mazums iekšējo lietu un gatavošanās Olimpiskajām spēlem Sočos ir viena no tām," sacīja Igaunijas bruņoto spēku komandieris.

Šonedēļ Somijas Nacionālās aizsardzības koledžas eksperti publiskoja ziņojumu par Krievijas armiju. Tajā teikts, ka Krievija īsā laika posmā dubultojusi Ļeņingradas militārajā apgabalā izvietoto spēku lielumu. Pēc Maskavas un Ļeņingradas militāro apgabalu apvienošanas Krievijas militāro spēku smaguma centrs pavirzīsies uz ziemeļrietumiem, tuvāk Somijai, sacīts ziņojumā.

Somijas eksperti iezīmē scenāriju ar Krievijas uzbrukumu: austrumu kaimiņš vispirms nosūtīs spēkus stratēģiski svarīgo objektu ieņemšanai. Somijas eksperti secina, ka nebūs izstieptās frontes līnijas, kā tas bija, piemēram, Padomju Savienības un Somijas karā 1939.-1940.gadā. Tomēr netiek izslēgts, ka Krievija varētu izmantot arī taktiskos kodolieročus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu