Darbību pārtraukusi Japānas pēdējā kodolspēkstacija

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Darbību uz pārbaudes laiku pirmdien pārtraukusi Japānas pēdējā kodolspēkstacija.

Pirmdien Fukui provincē plkst.1.33 (svētdien plkst.19.33 pēc Latvijas laika) darbība «bez problēmām» apturēta Ohi atomelektrostacijas (AES) 4.reaktorā.

Tādējādi kopš 2011.gada marta katastrofa Japāna jau otro reizi pilnībā palikusi bez atomenerģijas, kas pirms spēcīgās zemestrīces un tās izraisītā cunami nodrošināja aptuveni trešdaļu no kopējā nepieciešamā elektroenerģijas daudzuma.

Bez atomenerģijas iztiks līdz decembrim

Analītiķi prognozē, ka Japānai bez atomenerģijas šoreiz nāksies iztikt vismaz līdz decembrim, tādējādi tas būtu ilgākais pārtraukums AES izmantošanā Japānā kopš 1960.gadiem.

Pēc 2011.gada katastrofas Japānas AES tikušas slēgtas vai nu pārbaužu veikšanai vai, bažījoties par drošību.

Arī pērn laika posmā no maija līdz jūnijam Japānā netika ražota atomenerģija, taču spēkstaciju operatoram «Kepco» tika ļauts atsākt Ohi reaktoru darbību.

Sabiedrības domas dalās

Japānas premjerministrs Sindzo Abe iestājas par atgriešanos pie plaša apmēra atomenerģijas izmantošanas, taču sabiedrībā šajā jautājumā nebūt nevalda vienprātība.

Līdz šim elektrokompānijas pieteikušas vairāk nekā desmit reaktoru darbības atjaunošanu.

Kopumā Japānā ir ap 50 AES reaktoru.

Kopš avārijas Fukušimas spēkstacijā Japāna bijusi spiesta importēt lielu daudzumu akmeņogļu, dabasgāzes un citus enerģijas ieguves resursus. Kopš 2011.gada traģēdijas vidējais elektroenerģijas rēķina apmērs mājsaimniecībām pieaudzis par 30%.

Jau vēstīts, ka 11.martā apritēja divi gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu