Vai ilumināti valda pār pasauli?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Visuredzošā acs
Visuredzošā acs Foto: Shutterstock

Vairāk nekā 250 gadus pēc iluminātu dibināšanas, lai cīnītos pret pārlieku nospiedošo valsts un reliģijas ietekmi pār cilvēku vienlīdzību un brīvību, slepeno brālību apvijušas neskaitāmas sazvērestību teorijas un mistikas aura. Franču revolūcija, piemēram, esot iluminātu pirksts; tieši ilumināti nogalinājuši Džonu Kenediju; un Denveras Starptautiskā lidosta ir iluminātu mītne. Un tās ir tikai dažas. Atgriežoties pagātnē – vai tiešām šī slepenā brālība bija saistīta ar pašu velnu un tagad valda pār pasauli?

Ja tic sazvērestības teoriju vērpējiem, tad ilumināti valda pār pasauli un stāv aiz daudziem pasaulē nozīmīgākajiem vēstures notikumiem. Tiesa, patiesība par šo brālību un tās dibinātāju Adamu Veishauptu (1748–1830) ir krietni mazāk dramatiska.

Vācu filozofam un brīvmūrniekam Veishauptam bija lieli plāni, kad viņš savāca nelielu studentu grupu un 1776. gadā nodibināja iluminātus. Viņš bija apgaismības piekritējs un vēlējās radīt organizāciju, kas darbotos kā atsvars reliģijai. Kādu laiku šķita, ka viss strādā, un ilumināti izplatījās visā Eiropā. Tomēr pēc slepenās organizācijas aizliegšanas Veishaupta ilumināti it kā beidza pastāvēt, tiesa, daudzi uzskata, ka organizācija turpināja darboties slepeni un darbojas joprojām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu