Vai Žagara atlaišana un Jaunzemes-Grendes nomešana var sašūpot valdību? (58)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vai pēdējā laika skaļie notikumi ap Latvijas Nacionālo operu - līdzšinējā vadītāja Andreja Žagara atlaišana un iespējamā kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes nomešana var sašūpot valdību? To portāls TVNET vaicāja vairākiem politiskās dzīves vērotājiem.

Politologs Juris Rozenvalds sarunā ar TVNET sacīja: «Nedomāju, ka šie notikumi var sašūpot valdību. Tuvojas budžeta pieņemšana. Stipri šaubos, vai šajos apstākļos kāds koalīcijas partneris mēģinās sašūpot valdību. Turklāt problēmu jau pietiek.»

Viņš atzina, ka koalīcijas partneriem var būt dažādi viedokļi par esošo kultūras ministri.

Tas var izraisīt viļņošanos, taču ne valdības krišanu.

«Nedomāju, ka tas novedīs pie plašākām un būtiskām pārmaiņām koalīcijā.»

Tajā neesot ieinteresēts neviens esošais koalīcijas partneris. Šis neesot piemērots mirklis asām kustībām valdības sastāvā. Pirmkārt, tuvojas valsts budžeta pieņemšana.

Jūtama «vēlēšanu elpa»

Otrkārt, drīzumā gaidāmas vēlēšanas. Pēc Rozenvalda domām, arī esošās darbības ap operu saistītas ar vēlēšanām. Turklāt «vēlēšanu elpa» jūtama arī citās politiķu aktivitātēs.

Piemēram, vēlmē veidot latvisko partiju bloku, advokāta Alda Gobzema darbībās u.c.

Katrs vāc sev punktus

Arī politologs Filips Rajevskis sarunā ar TVNET pauda viedokli, ka pēdējā laika notikumi ap operu vairāk saistīti ar vēlēšanu tuvošanos. Punktus patlaban vācot gan Jaunzeme-Grende, kurai tas ne visai labi izdodas, gan premjers Valdis Dombrovskis, kurš esošo situāciju mēģina izmantot, demonstrējot savu kompetenci, mieru un zināšanas.

Premjera politiskā apvienība šajā «vingrinājumā» parādot savu spēku, pragmatismu un pieredzi iepretim kultūras ministres rīcībai.

Notikumus ap operu nevarētu saistīt ar valdības stabilitātes apdraudējumu.

Neticu, ka tas būs iemesls, kāpēc kritīs valdība.

«Tas būtu viens no interesantākajiem iemesliem, kāpēc nokristu valdība. Es tomēr tam neticēšu līdz pēdējam mirklim,» Rajevskis rezumēja.

Kažoka: Nacionālajai apvienībai gāzt valdību nav izdevīgi

Nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL!-TB/LNNK) valdību gāzt nav izdevīgi, savu uzskatu aģentūrai LETA pauda politoloģe Iveta Kažoka. Vienlaikus gan viņa atzīst, ka nacionālā apvienība ir neprognozējams politiskais spēks.

Lai gan atsevišķi VL!-TB/LNNK pārstāvji izteikuši draudus gāzt valdību, Kažoka uzskata, ka šāda rīcība apvienībai nav izdevīga. «Tad viņiem nāktos skaidrot, kāpēc Žaneta Jaunzeme-Grende ir bijusi laba ministre. 2006. gada «Jaunā laika» piemērs rāda, ka tad, ja partija aiziet no koalīcijas bez ļoti pārliecinoša iemesla, vēlētājs parasti to piemin. Manuprāt, nacionālajai apvienībai varētu būt diezgan sarežģīti šo konkrēto ministri aizstāvēt savu vēlētāju un plašākas sabiedrības acīs,» sacīja Kažoka.

Tomēr politoloģe atzīst, ka šis politiskais spēks ne vienmēr rīkojas racionāli, tāpēc ir grūti prognozēt apvienības turpmāko rīcību. «Lēmums atkarīgs no tā, vai un kādas sarunas VL!-TB/LNNK līderiem ir bijušas ar «Vienotību» un premjeru, un vai jau ir notikusi kāda vienošanās par to, kas Jaunzemi-Grendi šajā amatā aizstāj,» pauda Kažoka.

Ja šādas vienošanās starp partijām šobrīd nav, no nacionālās apvienības var sagaidīt jebkādu rīcību, arī aiziešanu no valdības, teica politoloģe.

«Šāds solis nozīmētu izmaiņas valdībā, tai kļūstot par mazākuma valdību vai arī iesaistot kādu citu politisku spēku, piemēram, Zaļo un zemnieku savienību. Tas, es domāju, ir iespējams,» norādīja Kažoka.

Freimanis: NA noskurināsies un meklēs jaunu kultūras ministra kandidātu

Sociologs Aigars Freimanis progozē, ka Nacionālā apvienība (NA) izvirzīs jaunu kultūras ministra amata kandidātu pēc tam, kad premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība») izteicis neuzticību Žanetai Jaunzemei - Grendei. NA vēl nav atbildējusi, valdes sēde plānota pirmdien.

«Es domāju, ka viņi ātri noskurināsies, paudīs savu viedokli, kur noteikti būs kritika par premjera lēmumu, bet nedomāju, ka viņi īpaši ietiepsies šajā situācijā,» uzskata Freimanis. Viņaprāt, Jaunzeme-Grende nav ļoti iesakņojusies NA un neietekmēs partijas iekšējās norises.

«Man nav sajūtas, ka viņa ļoti dziļi un pamatīgi būtu iesakņojusies Nacionālajā apvienībā. Viņa tomēr ir no malas paņemts cilvēks, es nedomāju, ka viņa varētu ietekmēt partijas iekšējās norises,» viņš sacīja.

Premjera lēmumu, ka NA jāmeklē jauns kultūras ministrs, Freimanis vērtēja kā loģisku, jo Latvijas Nacionālās operas (LNO) skandāls kļuvis dzeltens un nepievilcīgs. Tāpat NA nav paudusi gatavību tūdaļ iet prom no valdības vai citā veidā apdraudēt valdošo koalīciju.

Portāls TVNET jau vēstījis par dažādiem viedokļiem saistībā ar operu. Patlaban ir zināms, ka kultūras ministre ir atlaidusi Žagaru un premjers Valdis Dombrovskis (V) nolēmis atlaist Jaunzemi-Grendi un prasa nacionālajai apvienībai izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu.

Formālais gala lēmums tiks pieņemts pirmdien, 16.septembrī. Pirms tam par to tiks informēti koalīcijas partneri.

«Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa norādīja uz kultūras ministres nespēju sadarboties ar nozari, kas, pēc Āboltiņas domām, ir pietiekams iemesls ministres demisijai.

Tagad gan viņai pašai draud demisijas pieprasījums. Pēc TVNET rīcībā esošās neoficiālās informācijas, premjers prasīs viņas demisiju.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu