Ņujorkā sestdien protestētāji centās bloķēt Volstrītu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien Ņujorkas finanšu rajonā Volstrītā ielās bija izgājuši simtiem cilvēku, lai protestētu pret korupciju un budžeta samazināšanu.

Tomēr protestētāju plānus pārvērst Volstrītu "Amerikas Brīvības laukumā" izjauca policija, bloķējot visas ielas Ņujorkas biržas apkārtnē.

Demonstrācijas dalībnieki bija iecerējuši okupēt Volstrītu līdz tiks sadzirdētas viņu dusmas par finanšu sistēmu, kas pēc viņu domām atbalsta vienīgi bagātos un ietekmīgos.

"Viena lieta, kas mums visiem ir kopīga, ir pārliecība, ka mēs esam 99%, kas vairs ilgāk necietīs viena procenta alkatību un korupciju," teikts tīmekļa vietnē "Occupy Wall Street" publiskotajā paziņojumā.

Ap pusdienas laiku vienkopus bija sapulcējušies aptuveni 700 cilvēku, no kuriem daudziem bija līdz mugursomas un guļammaisi. Tiesa, interneta medijs "Adbusters", kurš jūlijā uzsāka šo kustību, bija cerējis uz ievērojami lielāku atsaucību - vismaz 20 000 protestētāju.

Tomēr sapulcējušies bija dedzības un taisna sašutuma pilni, un cerēja izveidot līdzīgu apmetni, kādu izveidoja Ēģiptes demonstranti Kairas Brīvības laukumā un kas kļuva par centru protestiem, kuri februārī noveda pie Ēģiptes līdera Hosni Mubaraka gāšanas.

Jaunieši sapulcējās grupās pa 15 līdz 20 cilvēkiem, dalījās līdzpaņemtajā ēdienā un apsprieda ekonomisko krīzi valstī.

"Lībijā notiek karš, Afganistānā notiek karš, Irākā notiek karš un mums notiek budžeta samazināšana izglītībai, sociālajām programmām. Mēs zinām, kur aizplūst nauda! Revolūciju Amerikā!," paziņoja viens no demonstrantiem.

ASV pašlaik cīnās, lai pārvarētu ekonomisko krīzi. Tiek apcirpti līdzekļi sabiedriskajam sektoram, kamēr bezdarbs joprojām turas virs deviņiem procentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu