"Vienotība" un ZRP sāks sarunas par jauno valdību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau svētdien sāksies sarunas starp "Vienotību" un Zatlera Reformu partiju (ZRP) par koalīcijas veidošanu nākamajā Saeimā, sestdien žurnālistiem apliecināja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"). Arī Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers apliecināja, ka svētdienas rītā "ar svaigām galvām" tiks sāktas sarunas ar "Vienotību" par iespējamo sadarbību koalīcijā.

Viņš vairākkārt norādīja, ka ZRP ir pirmais "Vienotības" sabiedrotais, ar kuru tiks spriests par sadarbību koalīcijā.

Tālāk tikšot runāts arī ar pārējām partijām.

Dombrovskis uzsvēra, ka, pēc provizoriskiem vēlēšanu rezultātiem, galvenais ārkārtas vēlēšanu mērķis ir sasniegts, proti, oligarhiem pietuvinātās partijas ir zaudējušas vēlētāju uzticību. Viņš piebilda, ka "Vienotība" kopīgi ar ZRP ir guvusi vairāk nekā 40% vēlētāju atbalstu un tādējādi tieši ar ZRP tiks risināta pirmā sarunu kārta par koalīcijas veidošanu. Sarunas tiks sāktas jau svētdien, bet laiks tiks precizēts.

Premjers piebilda, ka tāpat otrajā kārtā tiks runāts ar pārējām Saeimā iekļuvušajām partijām – gan ar Nacionālo apvienību, gan "Saskaņas centru" un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Solvita Āboltiņa uzrunā partijas atbalstītājiem un biedriem vairākkārt uzsvēra, ka ārkārtas vēlēšanas ir pierādījums demokrātiskām vērtībām, kas spēs nest pārmaiņas politiskajā vidē. Viņasprāt, "Vienotība" arī šajās vēlēšanās ir pierādījusi, ka ir spēks, kas spēj piedāvāt pārmaiņas. Viņa pateicās "Vienotības" atbalstītājiem par ticību un spēku.

Aizsardzības ministrs un viens no "Vienotības" līderiem Artis Pabriks aģentūrai BNS pastāstīja, ka svētdien pēcpusdienā – ap pulksten diviem vai trijiem dienā – paredzēta tikšanās ar Zatlera Reformu partijas pārstāvjiem, kas arī būšot jaunās koalīcijas veidošanas pirmais posms. Pēc tam svētdien vēl plānota tikšanās ar Nacionālo apvienību, bet pēc tam "Vienotība" tiksies arī ar pārējiem politiskajiem spēkiem.

Pabriks atkārtoti uzsvēra, ka "Vienotības" prioritāte ir turpināt īstenot sākto darbu ekonomikas attīstībā un, viņaprāt, vēlēšanu rezultāti pierāda to, ka mandāts pašreizējam premjeram Dombrovskim ir apstiprināts atkārtoti.

Viņš arī norādīja, ka sarunas ar politiskajiem spēkiem organizē pašreizējais premjers.

Tāpat Pabriks atzina, ka jau pēcvēlēšanu naktī, iespējams, neoficiāli tiks sāktas pirmās sarunas starp atsevišķiem politiskajiem spēkiem.

Arī Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers apliecināja, ka svētdienas rītā "ar svaigām galvām" tiks sāktas sarunas ar "Vienotību" par iespējamo sadarbību koalīcijā.

ZRP sarunu partneri prioritārā secībā būs "Vienotība", Nacionālā apvienība un "Saskaņas centrs".

Zatlers vēlreiz apliecināja, ka nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Uz jautājumu, vai pirmajās sarunās ar "Vienotību" runa būs arī jau par konkrētiem amatiem, Zatlers atbildēja visai izvairīgi, taču teica, ka ZRP uzturēs spēkā arī savu premjera amata kandidātu Edmundu Sprūdžu. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Sprūdžs sarunās noteikti nebūs vienīgais iespējamais premjera amata kandidāts, tomēr vienošanās par premjeru būs primārais, runājot par amatiem.

ZRP līderis arī norādīja, ka viņa partijai būs būtiski, lai tiktu izpildīti noteiktie principi, kas paredz koalīcijas stabilitāti un spēju iztikt bez iekšējiem strīdiem. Tomēr viņš atzina, ka vēlēšanu rezultāti vēl nav zināmi, tādēļ sīkākus spriedumus izdarīt būtu pāragri.

Viņš piebilda, ka viņa vadītā partija noteikti nebūs tas politiskais spēks, kurš sarunās "skries ratiem pa priekšu" ar konkrētiem lēmumiem.

ZRP pārstāvis Klāvs Olšteins žurnālistiem uzsvēra, ka konkrēti koalīcijas modeļi līdz šim vēl nav apspriesti, un noliedza neoficiāli izskanējušo informāciju, ka jau panākta vienošanās par koalīcijas veidošanu starp "Vienotību", ZRP un "Saskaņas centru". Viņš paziņoja, ka nav arī vienošanās par kādiem konkrētiem amatiem.

Olšteins atzina, ka "paredzams smags sarunu ceļš", un pauda cerību, ka koalīcijas veidošanā šoreiz netiks pieļautas iepriekšējās kļūdas, kad vispirms tika spriests par konkrētiem amatiem. Viņaprāt, partijām vispirms būtu jāvienojas "par programmatiskajām vērtībām un sarkanajām līnijām, kuras nedrīkst pārkāpt''.

Sarunu grafiks ar partijām jau esot izstrādāts, bet pagaidām konkrēti zināms tikai tas, ka sarunas ar "Vienotību" notiks svētdien. Sarunās no ZRP puses piedalīsies Valdis Zatlers, Edmunds Sprūdžs un Sandra Sondore-Kukule.

Jau vēstīts, ka aģentūras BNS vēlēšanu dienā veiktā nobalsojušo pilsoņu aptauja jeb "exit poll" liecina, ka 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi apvienība SC, savukārt "Vienotībai" un ZRP vēlēšanās ir aptuveni vienādi rezultāti. 11.Saeimā iekļuvuši pieci politiskie spēki – SC, ZRP, "Vienotība", Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

SC ieguvusi 28,71% vēlētāju balsu, ar būtisku starpību pēc sevis atstājot ZRP ar 20,31% un "Vienotību" ar 19,16%. Aptauja rāda, ka tālāk seko Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", kurai atbalstu pauduši 16,13%, bet piektajā vietā palikusi ZZS ar 10,61% vēlētāju atbalstu.

Piecu procentu barjeru iekļūšanai Saeimā citas partijas nav pārvarējušas, bet divu procentu robežai, lai no nākamā gada varētu pretendēt uz valsts finansējumu, tikusi pāri arī Šlesera Reformu partija LPP/LC, kas ieguvusi 2,59% vēlētāju atbalstu. Savukārt kreisi orientētā partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ieguvusi 1,25% balsu.

Pārējās partijas ieguvušas mazāk par 1% balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu