"Tā ir ļoti laba ideja nepiedāvāt neveselīgu pārtiku, frī kartupeļus, mērces, kas faktiski var radīt arī atkarību, un likt mūsu bērniem saprast, ka viņi var ēst labu, garšīgu pārtiku bez šīm sastāvdaļām," laikrakstam atzinis eirokomisārs, jautāts, kā vērtē Latvijā aktuālo ieceri skolu ēdnīcās aizliegt frī, kečupu, desu izstrādājumus un noteikt uztura normas. Šādus valdības noteikumus patlaban izstrādā Veselības ministrija (VM).
Komisārs arī norādīja, ka ļoti svarīgi jau no paša sākuma bērniem ieaudzināt izpratni pat veselīgu pārtiku, "tas ir patiešām liels ieguldījums veselīgākai populācijai katrā valstī".
Latvijā patlaban tikai pirmklasniekiem, kas saņem brīvpusdienas, noteikts šāds aizliegto ēdienu saraksts un uzturvērtību normas. Jaunie valdības noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās.
"Noteikumos vēlamies noteikt uztura normas. Proti, kāda ir ēdiena uzturvērtība – cik kalorijām, taukiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem jābūt," stāsta VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze Straume. VM plāno rekomendēt ieteicamos produktus skolēnu ēdināšanā, piemēram, graudaugu produktus, dārzeņus, augļus.
Visdrīzāk, oktobra sākumā šo projektu varētu skatīt Valsts sekretāru sanāksmē, līdz gada beigām noteikumi jāskata valdībai, lai dzīvē tos ieviestu jau nākamajā mācību gadā. VM patlaban gaida rekomendācijas no Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas, kura apkopo skolu ēdināšanas vietu viedokļus.