Viltot vēlēšanu rezultātus, lai kaut ko ietekmētu, ir nereāli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

"Nošmaukt" var, iespējams, pāris balsis, bet viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus tā, lai reāli ietekmētu balsu sadalījumu, ir praktiski nereāli. Šādu viedokli sarunā ar TVNET pauž Rīgas 103.vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklis Gatis Jurēvičs.

Nopietns darbs jau divas nedēļas pirms vēlēšanām

Piesakoties un kļūstot par komisijas locekli, pēdējā gada laikā Gatis Centrālās vēlēšanas komisijas (CVK) uzdevumā darbojies divreiz – 10. Saeimas vēlēšanās un balsojumā par tās atlaišanu. Lai veiktu šo darbu, jāsavāc un jāiesniedz CVK 10 citu pilsoņu paraksti, kas konkrēto personu rekomendē darbam. Otrs ceļš, kā nonākt komisijā, ir caur partijām, kuras labprāt komisijās izvirza savus cilvēkus. Trešais - saņemot vēlēšanas komisijas locekļa rekomendāciju.

Gan vēlēšanās, gan balsojumā par parlamenta atlaišanu, Gatis darbojies Rīgas 103.iecirknī, kas atrodas Juglā, 63.vidusskolas telpās. "Īsti nekāda priekšstata man nebija. Skaidrs bija vienīgi tas, ka šis nav nekāds kosmoss," viņš saka.

Darbs sākas divas nedēļas pirms vēlēšanām, jo iecirkņiem jābūt atvērtiem iedzīvotāju jautājumiem par vēlēšanu gaitu, kā arī tālab, lai tie iedzīvotāji, kas vēlēšanu dienā nevarēs nokļūt līdz iecirknim varētu laikus pieteikt mājas vizītes. Stāstot par vēlēšanu kārtību, komisijas locekļiem strikti aizliegts lobēt kādu konkrētu politisko spēku. Runājot par vēlēšanu dienu, darbs sācies iepriekšējā vakarā, kad saskaita un apzīmogo esošos biļetenus un aploksnes. "No tā brīža tas tiek uzskatīts par oficiālu dokumentu. Nekas nekur nedrīkst pazust, nekas nedrīkst nākt klāt."

"Visi skatās viens otram uz pirkstiem"

Krāpšanos balsu skaitīšanas brīdī viņš uzskata par neiespējamu, jo "visu laiku visi ir kopā un skatās viens otram uz pirkstiem". Vienīgā iespēja to izdarīt, pēc komisijas locekļa domām, teorētiski varētu būt balsošanas brīdī, iemetot urnā kādu lieku biļetenu.

"Tā, lai kaut ko varētu ietekmēt [viltot rezultātus], ir nereāli. Tā, lai "paceltu" sev pašapziņu, ka, lūk, esmu kaut ko nošmaucis, uz kādām pāris balsīm varbūt var uztaisīt."

Viņš norāda, ka komisijas locekļi paši nav ieinteresēti pieļaut apzinātas kļūdas, jo tiek saukta CVK papildu komisija un ir jāpaliek līdz beigām, kad situācija ir nokārtota.

"Tikko kas tāds būs izdarīts, kaut kur kaut kā trūks. Rezultātus pārskaitīs, un tiks meklēts, kur ir problēma. Situācija, kad kaut kas nestiķē, ir kategoriski nepieļaujama. Mēs neskaitām aptuveni. Viss ir vajadzīgs precīzi."

Bez banketiem kā padomju laikos

Vēlēšanu komisijas pārstāvis pieļauj, ka tad reālāk ietekmēt balsošanas rezultātus ir pašvaldību vēlēšanās, tomēr, lai sagrozītu rezultātus, negodīgiem jābūt visiem komisijas locekļiem, kas vilto pilnīgi visu. "Par Saeimas atlaišanu balsoja 41% balsstiesīgo, kas ir aptuveni 900 000 iedzīvotāju. Mūsu iecirknī balsoja 700. Ko uz tā, rupji rēķinot, miljona mūsu iecirknis var ietekmēt?"

"Vai tas atmaksājas? Domāju, ka nē," teic Gatis, atgādinot par rezultātu viltošanu Latgalē, kad vairākas personas saņēma reālu cietumsodu.

Gata vectēvs, kurš komisijā darbojies padomju gados, stāstījis, ka tolaik vēlēšanas bijušas kā svētki ar svinīgu banketu kā neatņemamu sastāvdaļu. Patlaban komisijas vēlēšanu dienu īpaši neatzīmē "Iedzeram kafiju un sakām: uz tikšanos nākamreiz!"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu