Kanādā grib aizliegt valkāt reliģiskos simbolus (35)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kvebekā otrdien sabiedrība iepazīstināta ar pretrunīgus vērtējumus izraisījušu ieceri, kas paredz sabiedriskā sektora darbiniekiem darbavietā liegt nēsāt reliģiskus simbolus, tostarp galvassegas, turbānus un kipas.

Šādi amatpersonas cer reaģēt uz krīzi, kas šajā Kanādas provincē izraisījusi spriedzi dažādas izcelsmes un ticību pārstāvju starpā.

Otrdien izklāstītā iecere paredz izveidot vadlīnijas, lai palīdzētu provinces iedzīvotājiem kļūt vienotākiem, balstoties uz «vīriešu un sieviešu līdztiesības» un «valsts reliģiskās neitralitātes» principiem.

«Labākais veids, kā cienīt visus kvebekiešus, labākais veids, kā cienīt visas ticības un visas reliģijas, ir šāds - lai valstij nebūtu reliģijas,» skaidroja par šiem jautājumiem atbildīgais ministrs Bernārs Dreinvils.

Tomēr ministra minētā neitralitāte gan neattieksies uz krucifiksu, kas kopš 1936.gada izvietots Nacionālās sapulces galvenajā telpā. Kā skaidroja ministrs, krucifikss arī paliks, godbijībā pret provinces «kultūras mantojumu».

Asas debates visā valstī

Ierosinājums, par kuru rudenī spriedīs parlaments, Kvebekā un visā Kanādā jau izraisījis asas debates. Pirmā informācija par valdības ieceri medijiem tika nopludināta pirms trim nedēļām.

Kvebekā plānots valsts sektora darbiniekiem aizliegt darbā valkāt «skaidri redzamus reliģiskus simbolus,» tostarp galvassegas, kipas, turbānus un lielus krustus, taču tiks pieļautas noteiktas reliģiskās rotaslietas, ja vien tās nebūs «ļoti uzkrītošas».

Ierosinājums paredz arī, ka cilvēkiem, kas vēlēsies saņemt valsts institūciju pakalpojumus, «būs pilnībā jāatklāj sava seja».

Taču šī iecere raisījusi asu kritiku, arī federālo politiķu vidū.

«Mēs esam ļoti nobažījušies par jebkādiem ierosinājumiem, kas ierobežotu kanādiešu spējas iesaistīties mūsu sabiedrībā, un tas savukārt ietekmētu viņu ticības piekopšanu,» norāda nodarbinātības, sociālās attīstības un multikulturālisma ministrs Džeisons Kenijs. «Un mēs esam ļoti nobažījušies par jebkādiem ierosinājumiem, kas netaisnīgi diskriminētu cilvēkus, balstoties uz viņu reliģiju un dziļāko pārliecību.»

Ministrs solīja, ka gadījumā, ja Kvebekas iecere tiks apstiprināta ar likuma spēku, tā tiks nodota konstitucionālai izvērtēšanai.

Iedzīvotāji ierosinājumu atbalsta

Tikmēr sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka kvebekieši atbalsta valdības ierosinājumu, lai gan uzskata, ka tas varētu radīt šķelšanos.

Aizliegumu skolēniem nēsāt galvassegas vai citus reliģiskus simbolus pieņēmušas jau tādas valstis kā Spānija, Francija, Beļģija, Šveice un Nīderlande, liecina starptautiskās cilvēktiesību organizācijas «Amnesty International» 2012.gada ziņojums.

Turklāt Francijā 2011.gada aprīlī spēkā stājās likums, kas liedz sabiedriskās vietās aizsegt seju. Šis likums izraisīja Francijas musulmaņu kopienu asu neapmierinātību.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu