Eksperti: Militārā operācija Sīrijas nemierniekiem nepalīdzētu pietiekami (32)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV vadītā militārā operācija Sīrijā nāktu par labu visiem opozīcijas spēkiem, tostarp arī džihādistiem, taču ar to nebūtu gana, lai paātrinātu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma krišanu, spriež analītiķi.

ASV prezidents Baraks Obama cenšas panākt Kongresa atbalstu ierobežotiem militāriem uzbrukumiem Sīrijā, lai sodītu Sīrijas režīmu par 21.augustā Damaskas pievārtē pieredzēto ķīmisko ieroču uzbrukumu.

Daži, tostarp ASV atbalstītais nemiernieku grupējums Brīvās Sīrijas armija, iespējamos uzlidojumus uzskata par iespēju novirzīt situācijas attīstību par labu opozīcijai.

Turklāt vairāki ASV militārās iesaistīšanās atbalstītāji norāda, ka nemiernieku pozīciju stiprināšanai vajadzētu būt vienam no ASV uzlidojumu galvenajiem mērķiem.

Tomēr Vašingtonas plānotie ierobežotie uzlidojumi, kā arī Sīrijas konflikta būtība apgrūtina iespēju uzlabot nemiernieku pozīcijas visas valsts mērogā, pārliecināti eksperti.

«Sīrija sastāv no neskaitāmiem lokalizētiem konfliktiem, un katra dinamika ir unikāla,» pārliecināts analītiķis Čārlzs Listers. «Uzlidojumi, ļoti iespējams, ietekmēs lokalizētos kaujas laukus, taču izmaiņas valsts līmenī ir mazāk ticamas, lai gan opozīcijas progress dažos rajonos ap Damasku un Alepo ir iespējams.»

Arī Sīrijas sacelšanās un islāmistu grupējumu eksperts Ārons Lunds skeptiski vērtē iespējamību, ka rietumvalstu militārā operācija varētu ietekmēt situāciju visas Sīrijas mērogā.

«Nemierniekiem nav laba saziņa valsts mērogā, taču, ja uzbrukumi tiks koncentrēti uz kādu noteiktu reģionu, tas varētu izraisīt pavērsienu vietējā mērogā,» skaidro Lunds.

Viņaprāt, palīdzības sniegšanu Vašingtonas atbalstītajiem grupējumiem apgrūtinātu arī Asada režīma pretinieku lielā dažādība.

Turklāt kaujās Sīrijā iesaistījušies arī ar starptautisko teroristu organizāciju «Al Qaeda» saistīti grupējumi.

«Rietumu militārā rīcība potenciāli varētu nākt par labu jebkuram bruņotajam opozīcijas grupējumam Sīrijā,» pārliecināts Listers.

Tikmēr joprojām izskan dažādi minējumi par ASV iespējamajiem uzbrukumu mērķiem Sīrijā. Domājams, ka vismaz daļa uzbrukumu būtu vērsta pret mērķiem, kas saistīti ar ķīmisko ieroču uzbrukumu.

Ja ASV administrācija vēlētos atbalstīt nemiernieku spēkus, «ticams mērķis būtu gaisa spēku bāzes,» norāda drošības analītiķis Džeremijs Binnijs. «Taču tas īpaši neietekmētu konfliktu, jo Sīrijas armija daudz vairāk paļaujas uz zeme-zeme tipa ieročiem.»

    Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu