Kopš ministra amata zaudēšanas Šlesera ienākumi sarukuši

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas ārkārtas vēlēšanās ar pirmo numuru Rīgā no paša vadītās Šlesera Reformu partijas LPP/LC startēs kādreizējais satiksmes ministrs, bijušais Rīgas vicemērs un tagadējais Saeimas ierindas opozīcijas deputāts Ainārs Šlesers. Iepriekšējos gados Šlesers bija pazīstams ar lieliem uzkrājumiem gan skaidras, gan arī bezskaidras naudas veidā, tomēr viņa sniegtās ienākumu deklarācijas liecina, ka kopš satiksmes ministra amata zaudēšanas deputāta skaidrās naudas uzkrājumi ir būtiski sarukuši un pēdējos gados viņa skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumi nebūt vairs nesasniedz zīmīgo miljona latu robežu.

1999. gadā gūst miljonāra statusu

Sabiedrības par atklātību "Delna" apkopotās ziņas liecina, ka Šlesers miljonāra statusu ieguva 1999.gadā, kad pirmo reizi ieņēma ekonomikas ministra amatu, par 1,13 miljoniem latu kādreizējiem norvēģu partneriem pārdodot reiz viņam piederējušās "Varner Baltija" kapitāldaļas. Reiz kādā intervijā viņš kautrīgi atzina, ka ir miljonārs, bet vēlāk, palielinoties Šlesera ietekmei politikā, viņam tika piedēvēts oligarha apzīmējums – tāds pats kā politiķim un uzņēmējam Andrim Šķēlem un smagos noziegumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

Tiesa, daļa zinātāju šaubās, vai Šlesers jebkad bijis īstens oligarhs. "Šlesers savas ietekmes ziņā vispār nav salīdzināms ne ar Šķēli, ne Lembergu. Viņš drīzāk tika tikai piesaukts kā trešais oligarhs. Var arī teikt, ka lielā mērā viņam patika, ka viņu uzskata par oligarhu. Tomēr Šlesera ietekme ne politikā, ne ekonomikā, ne medijos nekad nav bijusi liela," par savu bijušo kolēģi aģentūrai BNS pastāstīja ekspremjers Aigars Kalvītis.

Lieli skaidras naudas uzkrājumi

Atšķirībā no daudziem citiem politiķiem līdz šim Šlesers bija pazīstams ar saviem lielajiem skaidrās naudas uzkrājumiem. Arī pašlaik Šlesers skaidrā naudā glabā lielas naudas summas, tomēr šie uzkrājumi ne tuvu nav tādi kā pirms deviņiem gadiem. Piemēram, 2002.gadā viņš amatpersonas deklarācijā, ieņemdams Ministru prezidenta biedra amatu Eināra Repšes valdībā, bija deklarējis 70 tūkstošu latu un 320 tūkstošu ASV dolāru skaidrās naudas uzkrājumus. Arī 2003.gadā Šlesera skaidrās naudas uzkrājumi nebūt nebija tie mazākie. Toreiz Šlesers, arī ieņemot Ministru prezidenta biedra amatu, skaidrā naudā bija uzkrājis 65 tūkstošus latu un 350 tūkstošus ASV dolāru. Tomēr viņa sniegto ikgadējo deklarāciju ziņas rāda, ka kopš 2004.gada Šlesera skaidrās naudas uzkrājumi pakāpeniski samazinājušies, un pirms šīm Saeimas vēlēšanām LPP/LC līderis no vērienīgajiem skaidrās naudas uzkrājumiem deklarējis vien 10 tūkstošus ASV dolāru un 6000 latu.

Kopš nav ministrs ieņēmumi kļuvuši mazāki

Par maziem nevarētu nosaukt arī Šlesera deklarētos bezskaidrās naudas uzkrājumus banku kontos laikā, kad viņš ieņēma satiksmes ministra amatu. Tomēr, zaudējot ietekmīgā ministra portfeli, arī šie ieņēmumi ir kļuvuši mazāki. Piemēram, 2004.gadā Šleseram banku kontos glabājās kopumā 2,749 miljoni latu, bet jau nākamajā – 2005. – gadā viņa bezskaidras naudas uzkrājumi bija palielinājušies līdz 3,357 miljoniem latu. 2006.gadā Šlesera bezskaidrās naudas uzkrājumi nedaudz samazinājās – līdz 3,021 miljonam latu, bet 2007.gadā Šlesera kontos vairs nebija zīmīgā miljona latu, bet gan tikai 786,4 tūkstoši latu. Viņa uzkrājumi turpināja samazināties arī 2007.gadā, sasniedzot vairs tikai 508,6 tūkstošu latu, bet 2010.gadā tie bija vairs tikai 138,1 tūkstoti latu lieli.

Dārgas dāvanas sievai

Tiesa, 2009.gadā Šlesers sagādāja vārda vistiešākajā nozīmē dārgu dāvanu savai dzīvesbiedrei Inesei Šleserei, uzdāvinot tai gan 50% kapitāldaļu uzņēmumā "Avadel", gan zemesgabalus Jūrmalā Upes un Vaidavas ielā, kā arī naudu 250 tūkstošu latu apmērā. Ekspertu aprēķini liecina, ka šīs dāvanu paketes kopsumma sasniegusi pat 2,3 miljonus latu.

Aizdod naudu

Šlesera deklarācija liecina, ka viņš ir arī liels kreditētājs – pašlaik viņš aizdevumos izsniedzis 180 tūkstošus latu.

LPP/LC līderim pieder četri zemesgabali Jūrmalā, kā arī zeme Dobeles rajonā. Viņa īpašumā ir arī 2006.gada luksusa klases vieglā automašīna "Mercedes Benz 600S", kā arī 2007.gada luksusa klases apvidus automašīna "Mercedes Benz GL500".

Partijai neziedo

Līdz šim Šlesers bijis arī dāsns paša pārstāvēto partiju atbalstītājs. Kopš 2002.gada viņš paša pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem kopumā ziedojis 78,4 tūkstošus latu, tostarp 18 tūkstošus latu viņš pirms iepriekšējām vēlēšanām ziedojis kopā ar nu jau likvidēto Tautas partiju un reģionālajām partijām veidotajai apvienībai "Par labu Latviju". Tomēr pirms šīm vēlēšanām paša vadītajai Šlesera reformu partijai LPP/LC viņš nav ziedojis ne santīma.

Šlesera deklarācija liecina, ka viņam pieder kapitāldaļas uzņēmumā "Alter", kas iepriekš bija pazīstams ar nosaukumu "Raņķa centrs" 10 tūkstošu latu vērtībā un uzņēmuma "Avadel" kapitāldaļas. Lai arī Šlesers deklarācijā Centrālajai vēlēšanu komisijai "Avadel" kapitāldaļu vērtību norādījis viena miljona apmērā, saskaņā ar "Lursoft" datiem pašlaik Šleseram pieder vien 20% uzņēmuma kapitāldaļu 400 tūkstošu latu vērtībā. Savukārt pārējās kapitāldaļas 1,6 miljonu latu apmērā pieder viņa dzīvesbiedrei Inesei Šleserei.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Alter" pamatdarbība ir saistīta ar biznesu nekustamo īpašumu jomā – projektu attīstību, darījumu veikšanu, kā arī sava nekustamā īpašuma pārvaldīšanu un izīrēšanu. Tomēr uzņēmuma ikgadējie darbības pārskati liecina, ka šī kompānija kopš tās izveides 2001.gadā tā arī nav spējusi sākt saimniecisko darbību un jau deviņus gadus no vietas strādā ar zaudējumiem.

Diez cik spoži nav klājies arī uzņēmumam "Avadel". Lai arī šā uzņēmuma pamatnodarbe ir būvniecības projektu izstrāde un dažādas operācijas ar nekustamajiem īpašumiem, tā vārds visskaļāk locīts saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sāktajām izmeklēšanām par iespējamo prettiesiski slēpto Šlesera īpašumu legalizācijas centieniem. Saskaņā ar "Lursoft" datiem šis uzņēmums ar peļņu spējis strādāt laikā no 2007. līdz 2008. gadam. Tomēr pārējos gados uzņēmuma darbība beigta ar zaudējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu