Spiegošanas dēļ Brazīlijas prezidente var atcelt vizīti ASV (2)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa ir gatava atcelt nākamajā mēnesī plānoto vizīti ASV, ja nesaņems oficiālu atvainošanos spiegošanas skandāla sakarā, trešdien aģentūrai «Reuters» atklāja kāda augsta ranga Brazīlijas amatpersona.

Jau vēstīts, ka Brazīlija un Meksika pirmdien pieprasījušas paskaidrojumus no ASV saistībā ar medijos izskanējušajām aizdomām, ka Savienoto Valstu Nacionālā drošības pārvalde (NSA) izspiegojusi viņu prezidentus.

Telekanāls «Globo TV», kurš ar šādu ziņu sižetu nāca klajā svētdien, pamatojies uz dokumentiem, kurus atklātībā nodevis bijušais Savienoto Valstu izlūkdienestu darbinieks Edvards Snoudens.

Rusefa oktobrī plānoja doties vizītē uz Vašingtonu, lai tiktos ar ASV prezidentu Baraku Obamu. Abu valstu līderu tikšanā apliecinātu attiecību uzlabošanos, kas pēdējā laikā vērojama Amerikas divu lielāko ekonomiku starpā, kā arī apliecinātu Brazīlijas augošo ietekmi reģionā.

Tomēr Brazīlijas prezidenti ir nopietni sadusmojusi ASV reakcija uz medijos izskanējušo informāciju, un viņa ir gatava atcelt vizīti, kā arī sodīt Vašingtonu, anulējot plānoto iznīcinātāju «F-18 Super Hornet» iepirkumu no Čikāgā bāzētās kompānijas «Boeing Co», informēja kāda augsta ranga Brazīlijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

«Šī ir liela, liela krīze (..). Nepieciešama atvainošanās. Tai jābūt publiskai. Bez tās viņai ir praktiski neiespējami doties uz Vašingtonu,» norādīja anonīmais avots.

Komunikāciju ministrs Paulo Bernardo, kas ir viens no tuvākajiem Rusefas sabiedrotajiem, otrdien žurnālistiem atklāja, ka ASV veiktā spiegošana bijusi daudz nopietnāka, nekā sākumā licies. Iespējams, tieši tādēļ Brazīlija tagad papildus rakstiskam paskaidrojumam pieprasa no ASV arī publisku atvainošanos. Nedz vienu, nedz otru tā vēl nav saņēmusi.

Gan Obama, gan Rusefa piedalīsies 20 pasaules attīstītāko valstu grupas G20 samitā, kas šodien sāksies Sanktpēterburgā. Tomēr abu prezidentu divpusēja tikšanās nav plānota.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu