Politiķi pat nezina, cik daudz ir trūcīgu bērnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: partijas foto

Trūcīgo ģimeņu dzīves apstākļi nav normāli. Tā pēc portāla TVNET lūguma izlasīt bērnu un vecāku rakstītās vēstules par viņu necilvēcīgo sadzīves situāciju piekrita populārāko politisko spēku pārstāvji. Vienlaikus daļa politiķu atzinās, ka nemaz nezina, cik daudz šādu nabadzīgu ģimeņu Latvijā ir...

Piemēram, “Vienotība” atzīst, ka precīzs šādu ģimeņu skaits nav zināms, taču mazturīgo un trūcīgo personu skaitu Latvijā pārsniedz 170 tūkstošus.

Apvienība atgādina, ka “ikviens cilvēks zina kādu amatu”, un iesaka trūcīgajām ģimenēm doties uz tirdziņiem un pārdot savus rokdarbus un darinājumus.

Foto: partijas foto

Savukārt Zatlera reformu partija norāda, ka aptuveni 9% Latvijas iedzīvotāju noteikts trūcīgā statuss,

taču patiesā situācija varētu būt vēl dramatiskāka,

jo daudz iedzīvotāju saņem salīdzinoši mazas algas, taču komunālie pakalpojumi un medikamenti izmaksā ļoti dārgi.

Foto: partijas foto

Viena no partijas idejām - piešķirt nodokļu atvieglojumus uzņēmējiem, kas nodarbina bezdarbniekus, ļaudis pirmspensijas vecumā, jauniešus bez darba pieredzes un cilvēkus ar īpašām vajadzībām.

Foto: partijas foto

Partija neatbild, ko trūcīgajām ģimenēm iesākt, izņemot sociālo pabalstu lūgšanu. Tāpat arī “Saskaņas centrs” pat neizsaka savus plānus, kā turpmākajos gados samazināt šo ģimeņu trūkumu.

Savukārt Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" uzskata, ka

latvieši ir lepna nācija – daudzi piecieš,

un nekad neatzīsies, ka varbūt pat katru dienu izcīna cīņu ar sevi un savu naudas maku, lai izlemtu, ko likt galdā, un kā apģērbt gan bērnus, gan sevi.

Foto: partijas foto

Tā sola izveidosim pārkvalifikācijas un darba vietu programmu bez darba palikušajiem iedzīvotājiem, lauku iedzīvotājiem nodrošinot apmācības pēc iespējas tuvāk dzīves vietai.

Apvienība arī sola ieviest nodokļa atlaidi 10 latus par katru uzņēmuma darbinieka bērnu līdz 7 gadu vecumam, kā arī citas lietas, lai uzlabotu nabadzīgo ģimeņu apstākļus.

Foto: partijas foto

Savienības pārstāvji, izlasot šos stāstus, sajutušies skumji un skaudri.

Zaļo un zemnieku savienība vēlas panākt, ka vecāku pabalsts maksājams līdz bērna divu gadu vecumam, valstij jāspēj atbalstīt pašvaldības jaunu bērnudārzu celtniecībai vai renovācijai, jāsaglabā ģimenes valsts pabalsts par katru bērnu, jālemj par pabalsta diferencēšanu – lielāks atbalsts par 2., 3. un katru nākošo bērnu.

Portāls TVNET šos jautājumus par trūcīgajām ģimenēm uzdeva arī Šlesera Reformu partijas LPP/LC pārstāvjiem, taču viņu atbildi mums tā arī neizdevās sagaidīt.

Pilnas partiju atbildes varat izlasīt raksta resursos.

Bērni dzīvo necilvēcīgos apstākļos

Lai raksturotu nepiemērotos apstākļus, kādos mūsdienu Latvijā dzīvo daudz ģimeņu, piedāvājam arī Jums iepazīties ar dažiem lasītāju palīdzības lūgumiem.

Piemēram, kāda desmit bērnu ģimene, kuras atvases ir talantīgas, dzīvo ļoti, ļoti nabadzīgi. Pieteicēja raksta: "Bērni jau nav vainīgi, bet cieš ļoti. Tētis cenšas, kā māk, bet īsti jau nemāk neviens no vecākiem. Es strādāju lombardā un redzu viņu ikdienu un likstas,

viss labākais jau ir ieķīlāts

un skolas gads jau klāt. Bērni lasa sēnes, tirgo uz ielas. Skolēni ir vairāki, vajag visiem. Bērniņi muzikāli, atsaucīgi, arī viņiem gribas maizīti ar sviestiņu un košas skolas lietas. Cik varu, palīdzu ar drēbēm, dārzeņiem. Skolas lietas noteikti noderētu. Ceru!"

Palīdzību lūdza ne tikai trūkumā, bet arī veselības problēmās nonākušas ģimenes: "Meitenītes tētis ir slims (darbā ieguva smagas traumas) un visa saimniecība ir meitenes, viņas mammas un mazās māsiņas pārziņā. Meitene vasarā nav laiskojusies, bet smagi strādājusi, arī skolā viņa mācās labi."

Vēl kāds lūgums TVNET akcijā par dāvanu kartēm: " Mamma viena pati cīnās un audzina četrus bērnus.

Bērnu tēvs par bērniem praktiski nerūpējas.

Viņš uzskata, ka visu izdarījis, samaksājot alimentus, taču no augusta arī tos vairs nemaksās. Vecākais dēls ir ļoti liela palīgs mammai - pieskata un auklē mazo māsu, mācās labi un grib arī dejot, tikai pulciņiem nepietiek naudas. Ģimenei ir trūcīgās personas statuss un līdzekļu papildus skolas izdevumiem nav."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu