Baidoties no represijām, «Femen» aktīvistes pametušas Ukrainu (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Politiskās vajāšanas dēļ feministu organizācijas «Femen» aktīvistes pametušas Ukrainu, lai varētu turpināt savu darbību Eiropā.

Kustības pārstāves norādīja, ka pamet Ukrainu politiskās vajāšanas, kā arī tiesībsargājošo iestāžu vardarbīgās attieksmes dēļ.

«Noziedzīgās darbības pret aktīvistēm īstenoja Krievijas un Ukrainas specdienesti pēc prezidentu Putina un Janukoviča pasūtījuma kā atriebību par kustības «Femen» aktīvo antidiktatorisko darbību Austrumeiropā,» teikts organizācijas paziņojumā.

Aktīvistes Jana Ždanova, Anna Gucola un Aleksandra Ševčenko izlēmušas bēgt no Ukrainas, kad viņas izsauktas uz nopratināšanu un viņām radušās bažas, ka viņām «aizdomās turamo statuss tiks nomainīts uz statusu vainīgs».

Nopratināšana saistīta ar šonedēļ veikto kratīšanu «Femen» biroja telpās Kijevā. Kā apgalvo likumsargi, kustības birojā atrasti ieroči, patronas, granātas un Krievijas prezidenta Vladimira Putina portrets. «Femen» norāda, ka kratīšana notikusi bez liecinieku klātbūtnes un noliedz, ka biroja telpās būtu atradušies minētie priekšmeti.

Pēc kratīšanas «Femen» paziņoja par darbības pārtraukšanu Ukrainā, šādu lēmumu skaidrojot ar pēdējā laikā pieredzētajiem uzbrukumiem organizācijas aktīvistiem.

«Pēdējo laikā organizācijas aktīvisti cietuši piecos uzbrukumos. Mēs uztvērām šo mājienu un nolēmām pārtraukt darbību Ukrainā. Mēs vēlamies pasargāt savus aktīvistus un aizsargāt viņus no uzbrukumiem. Mēs baidāmies, ka varētu tikt nogalināti,» skaidroja Ševčenko.

«Femen» uzsver, ka negrasās pārtraukt savu darbību. «Pat šādas represijas neapturēs kustības aktīvu darbību Ukrainā, Krievijā un citās diktatoriskās valstīs,» norādīts kustības paziņojumā.

Šobrīd notiekošajā Venēcijas kinofestivālā ārpuskonkursa programmā iekļauta dokumentālā filma par «Femen» «Ukraina nav bordelis».

Organizācija «Femen» 2008.gadā dibināta Ukrainā, taču tagad kļuvusi par starptautisku kustību. Organizācijas aktīvistes regulāri publiski atkailinās, protestējot pret sieviešu seksuālo ekspluatāciju, seksismu un reliģisko fanātismu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu