Tas jums liks pasmaidīt!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Liepiņu ģimene ir viena no tām, kurai portāls TVNET nolēma palīdzēt ar skolas lietu iegādi. TVNET komanda devās ciemos pie šiem rīdziniekiem, iepriecinot viņus ar 50 latu vērto “Zvaigzne ABC” dāvanu karti. Jaukā un sirsnīgā ģimenīte, kura patlaban gaida ceturto bērniņu, mūs pārsteidza ar tik daudz mīļuma un pozitīvu emociju, ka vēl otrā dienā gribas smaidīt un samīļot savus tuviniekus. Iepazīstieties ar viņiem arī jūs!

Jau tuvojoties viņu dzīvesvietai, mamma Marika laipni aicina mūs tālāk pagalmā, bet puikas uzreiz dāsni cienā ar pašu lasītiem āboliem.

Ievadot mūs ļoti skaistā, koptā un plašā ābeļdārzā, Marika stāsta, ka patlaban ģimenē aug divi skolnieki – 11 gadus vecais Dāvis un deviņgadīgais Roberts. Savukārt pastarītis Mārcis, kuram šobrīd ir seši gadi, septembrī atsāks bērndārznieka gaitas.

Novembrī gaidāms ģimenes pieaugums – ceturtais bērniņš.

Lai kā ģimene vēlējās tikt pie māsiņas, tomēr arī ceturtais bērniņš laikam būs puika.

Nepietika naudiņas visam

Liepiņu ģimene skolas lietu iegādei bija nolēmusi tērēt 50 latus, taču, aizejot uz veikaliem, saprata, ka šāda summa ir nepietiekama. Nopirkusi nepieciešamākās lietas, Marika secināja, ka pietrūkst vēl aptuveni 25 latu. Tā kā tādas naudas nebija, viņa nolēma nenopirktās grāmatas meklēt bibliotēkās vai citviet.

Pie Liepiņiem patvērumu atraduši arī vairāki mājdzīvnieki
Pie Liepiņiem patvērumu atraduši arī vairāki mājdzīvnieki Foto: TVNET

Omīte bija dzirdējusi, ka, sākoties jaunajam mācību gadam, daudzbērnu ģimenes finansiāli atbalsta Rīgas dome. Taču vēlāk izrādījās, ka palīdzība tiek sniegta tikai maznodrošinātajām ģimenēm. Tāda statusa Liepiņiem nav, un tādēļ pie vajadzīgās naudiņas viņi netika.

Tieši tai brīdī viņi portālā TVNET pamanīja aicinājumu pieteikties atbalsta akcijai. Marika nolēmusi intereses pēc pamēģināt. Sieviete iepriekš nekad neko nebija laimējusi, un tagad viņa priecājas, ka ģimene saņēmusi TVNET un “Zvaigzne ABC” palīdzību.

Dāvanu karti viņi iecerējuši izmantot vajadzīgo grāmatu, cirkuļu, krītiņu un citu rakstāmlietu nopirkšanai. Puiši jaunā mācību gada sākumā gribējuši arī jaunas somas, taču ģimene nolēmusi, ka viņi dāvanu kartē

dalīsies ar māsīcām, kurām arī vajadzīga palīdzība.

Kā iztiek ikdienā?

Liepiņu ikdienas iztikšanu Marika raksturo ar vārdiem “no rokas mutē”. Kamēr viņa pati strādājusi, bijis vieglāk. Taču mamma optimistiski saka: “Kaut kā mēs tiekam galā. Paēduši, apģērbušies esam. Jumts virs galvas mums ir. Domāju, ka citiem varētu klāties vēl sliktāk."

Tagad par ģimenes vienīgo apgādnieku kļuvis tētis, kurš strādā par golfa treneri. Vasarā, kad ir tēta karstākais darba laiks, mājinieki viņu praktiski neredz, bet ziemā viņš daudz laika pavada labiekārtojot ģimenes mājokli. Veco māju viņš savām rokām pamazām izremontējis.

Puikas cītīgi rūpējas arī par kādu pieklīdušu trusi. Viņš tiek cienāts ar svaigu zāli un gurķiem. Pieēdies ar šiem gardumiem, trusis nemaz netīkojot pēc sausās barības
Puikas cītīgi rūpējas arī par kādu pieklīdušu trusi. Viņš tiek cienāts ar svaigu zāli un gurķiem. Pieēdies ar šiem gardumiem, trusis nemaz netīkojot pēc sausās barības Foto: TVNET

Līdz ar ekonomisko krīzi samazinājies arī tēta nopelnītais. Tas atsaucas arī uz ģimenes tēriņiem, kurus vajadzējis samazināt. Tā rezultātā Marika spriež, ka arī viņai būs jāsāk strādāt, kad mazais brālītis būs apvēlies. Izdzirdot šo mammas teikumu, puikas pauž apņēmību palīdzēt brālīša auklēšanā un citos mājas darbos.

Dēli ir lieli palīgi

Šai brīdī Marika paslavē dēlus, kuri palīdz mājas darbos. Īpaši liels palīgs ir vecākais dēls Dāvis, kurš ne tikai palīdz maltīšu gatavošanā, bet taisa ēst arī pats.

Vecākais dēls cep kūkas un griež salātus.

Viņam pat ir savas īpašās receptes, piemēram, šokolādes, kā arī siera kūka. Tāpat viņam labi izdodoties Cēzara salāti.

Sarunas laikā zēni vairākkārt lūdz atbraukt TVNET pārstāves ciemos vēl kādu reizi, un Dāvis pat sola izcept kādu no savām gardajām kūkām.

Rod spēku ticībā Dievam

Kad jautājam Marikai, kas ģimenei dod spēku pārdzīvot šos grūtos laikus un uzdrīkstēties laist pasaulē vēl vienu bērniņu, sieviete vaļsirdīgi atzīstas, ka tā ir viņu paļaušanās uz Dievu: "Ja Dievs dod svētību un iespēju vēl vienam bērnam, nedomāju, ka kādam ir tiesību iejaukties viņa plānā." Liepiņi tic -

ja Dievs dod bērniņu, tad viņš dos arī līdzekļus, par ko viņam izaugt.

"Dievs iedos tik daudz, cik nepieciešams," Marika saka un stāsta, ka kristīgās ģimenes lielākie dēli pirms nedēļas apmeklējuši arī kristīgo nometni.

Protams, ja dzīvi vērtētu tikai ar prātu, diez vai viņi uzdrīkstētos vēl vienam bērnam, taču, "ja domās par to, kas nebūs, neko arī nevarēs izdarīt". Arī viņu radiem un draugiem ir vairāku bērnu ģimenes, un viņi pieraduši, ka ar dažādām bērniem nepieciešamām mantām var apmainīties.

Marika atklāja, ka ratus viņi paši iegādājās tikai vecākajam dēlam - jaunākais tos "saņēma mantojumā" no draugiem un ģimenes locekļiem.

Demonstrē riteni un trusi

Pamazām pieraduši pie žurnālistu klātbūtnes, arvien aktīvāk sarunā iesaistās arī sirsnīgie puikas. Viņi stāsta par mammas vēderā augošo brālīti, skolai nepieciešamajām lietām un vēlmi iet vai neiet uz skolu.

Piemēram, Roberts šķelmīgi atklāj, ka gribētu gadu garu brīvlaiku. Savukārt mazākais Mārcis pa vasaru noilgojies pēc bērnudārza un tādēļ priecājas, ka jau pavisam drīz tas atsāksies.

Prieka pilns, viņš arī demonstrē, kā pirms dažām dienām iemācījies braukt ar lielo riteni. Savukārt lielākie aicina mūs apskatīt ģimenes jaunāko mīluli - pieklīdušu trusi, ko viņi iesaukuši par Karameli. Šķūnīšu aizmugurē trusim iekārtots liels būris, kurā salikti dažādi gardumi.

Vēl kāds piemērs, kas raksturo ģimenē valdošās mīļās attiecības.

Kādu vakaru Roberts uzaicināja mammu uz mājas SPA.

Viņš pats salasīja bļodā bumbieru lapas, pievienoja tām putas un aicināja tovakar sagurušo mammu atpūtināt kājas. Pēc tam viņš piedāvājis arī pēdu un roku masāžu...

Gan sarunas laikā, gan uz atvadām puikas mūs ļoti sirsnīgi samīļo, stingri apķeroties apkārt un saspiežot. Atnesot mūsu mantas un uzdāvināto ābolu maisu līdz vārtiņiem, viņi atkal un atkal mudina mūs atbraukt vēl kādu reizi. Šāda - sirsnības un mīlestības pilnā - puiku uzvedība liek aizdomāties par stipru ģimeni un tās lomu Latvijā.

Kopumā TVNET akcija par dāvanu kartēm bērniem skolas lietu iegādei ir noslēgusies. Daļa karšu ieguvēji savas dāvanas jau ir ieguvuši, bet ar pārējiem sazināsimies tuvākajā laikā.

Paldies visiem, kuri piedalījās!

Lai jums veiksmīgs jaunais mācību gads!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu