ASV atzīst, ka amerikāņu e-izspiegošana bijusi nelikumīga (37)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valdība izspiegoja elektroniskos sakarus starp amerikāņiem (ASV pilsoņiem), kuri nebija saistīti ar terorismā aizdomās turētiem cilvēkiem, līdz tiesnesis 2011.gadā nolēma, ka šī izspiegošana ir nelikumīga, trešdien atzina ASV amatpersonas.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija ir atslepenojusi Ārējās izlūkošanas uzraudzības tiesas dokumentus, kuri liecina, ka valdība pārkāpusi likumus, izspiegojot e-pasta saraksti un citu elektronisko saziņu starp amerikāņiem.

Šīs tiesas lēmumi parasti tiek turēti noslēpumā. ASV valdība nolēma tos atslepenot apstākļos, kad tai draud prāva par informācijas brīvības pārkāpšanu un valdība tiek pastiprināti kritizēta par izlūkdienestu darbību pilsoņu izspiegošanā, kura kļuvusi zināma pēc Edvarda Snoudena noplūdinātajiem slepenajiem dokumentiem.

Amatpersonas paziņoja, ka Ārējās izlūkošanas uzraudzības tiesas lēmumi ir atslepenoti, lai labāk informētu sabiedrību par to, kā tika īstenotas elektroniskās novērošanas programmas.

Tiesnesis Džons Beitss savā lēmumā kritizēja Nacionālo drošības aģentūru (NSA) par privātuma tiesību pārkāpšanu. NSA, izspiegojot starptautisko datu plūsmu caur optiskās šķiedras kabeļiem ASV, nespēja nošķirt privāto e-pasta saraksti starp amerikāņiem, kas nav saistīti ar terorismā aizdomās turētām personām.

Tiesa secināja, ka NSA īstenotā programa pārkāpusi privātuma tiesības, kuras paredz ASV Konstitūcijas 4. grozījums, un pieprasīja NSA mainīt šo programmu.

Augsta ASV amatpersona sarunā ar reportieriem tomēr sacīja, ka šis pārkāpums bija «tehnoloģiska problēma», nevis tīša iejaukšanās amerikāņu privātajā dzīvē.

Par plašo elektronisko izspiegošanu kļuva zināms jūnijā, kad mediji sāka publicēt Snoudena noplūdinātos dokumentus.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu