Britu valdība likusi «Guardian» iznīcināt redakcijas cietos diskus (29)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas valdība bija piespiedusi laikrakstu «Guardian» iznīcināt redakcijas datoru cietos diskus, kuros varētu būt Edvarda Snoudena noplūdināti materiāli par izlūkdienestu darbību, otrdien šajā laikrakstā apgalvoja tā redaktors Alans Rusbridžers.

Redaktors pastāstīja, ka ar viņu sazinājies «ļoti augsta ranga valdības ierēdnis, kurš apgalvoja, ka pārstāv premjerministra uzskatus». Pēc tam notikušas divas tikšanās, kurās šis ierēdnis «pieprasīja atdot vai iznīcināt visus materiālus, ar kuriem mēs strādājām», paziņoja Rusbridžers.

No Snoudena saņēmusi tūkstošiem dokumentu

«Guardian», kam Snoudens nodeva tūkstošiem slepenu dokumentu, bija sācis publicēt tajos esošas ziņas par masveidīgas novērošanas programmām, kuras izmantojusi ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) un tās britu partnere GCHQ.

«Jūs papriecājāties. Tagad mēs gribam šo materiālu atpakaļ,» Rusbridžers citēja viņam teikto.

«Notika tālākas tikšanās [..] Bija viena un tā pati prasība: atdodiet Snoudena materiālu vai to iznīciniet,» stāstīja redaktors.

Valdība draudējusi iegūt noplūdinātos dokumentus tiesājoties, ja laikraksts tos neiznīcinās pats.

«Tā notika viens no dīvainākajiem momentiem «Guardian» ilgajā vēsturē, kad divi GCHQ drošības eksperti pārraudzīja cieto disku iznīcināšanu «Guardian» pagrabā, lai pārliecinātos, ka deformētajos metāla gabalos [vairs] nav nekā, kas varētu ieinteresēt kādus Ķīnas aģentus,» stāstīja Rusbridžers.

Absurda prasība - raksti rediģēti Ņujorkā

Redaktors arī nosauca cieto disku iznīcināšanas prasību par absurdu un paskaidroja, ka visi «Guardian» raksti par NSA darbību tikuši rediģēti Ņujorkā, bet to autors žurnālists Glens Grīnvalds dzīvo Brazīlijā.

Grīnvalds ir paziņojis, ka grasās «rakstīt vēl agresīvāk nekā agrāk» par valdību programmām pilsoņu izsekošanai. «Es arī grasos publicēt vēl vairāk materiālu par Lielbritāniju. Man ir daudz dokumentu par izsekošanas sistēmām šajā valstī, un tagad es koncentrēšos arī uz tām. Es domāju, ka viņi nožēlos to, ko izdarījuši,» sacīja Grīnvalds, kura teikto citēja ASV ziņu aģentūra «Associated Press» (AP).

Londonas Hītrovas lidostā svētdien uz deviņām stundām tika aizturēts Brazīlijas žurnālists Dāvids Miranda, kurš ir Grīnvalda partneris un sadarbojies ar viņu Snoudena noplūdināto materiālu publicēšanā.

Mirandu, kurš bija ieradies no Berlīnes, aizturēja un nopratināja Hītrovas lidostas pretterorisma struktūras darbinieki, neizvirzot nekādas apsūdzības. Pēc tam viņam ļāva doties tālāk, un Miranda pirmdien ieradās Riodežaneiro, kur viņu lidostā sagaidīja Grīnvalds.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu