Snoudens sadarbojies ar «bezbailīgiem žurnālistiem» (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Savienoto Valstu izlūkdienestu darbinieks Eduards Snoudens, kurš nodeva atklātībā ziņas par ASV plašajām elektroniskās spiegošanas programmām, otrdien publicētā intervijā norādījis, ka slepenās informācijas atklāšanai izvēlējies bezbailīgus žurnālistus.

Intervijā laikrakstam «The New York Times» Snoudens norādījis, ka izvēlējies Lielbritānijas laikraksta «The Guardian» žurnālistu Glenu Grīnvaldu un dokumentālo filmu režisori Loru Poitresu, jo ASV valdībai nav izdevies viņus iebiedēt un pakļaut.

«Pēc 11.septembra teroraktiem daudzi no svarīgākajiem ziņu izdevumiem Amerikā atteicās no savas lomas kā varas kontrolētājiem (..), baidoties tikt uzskatītiem par nepatriotiskiem un sodītiem tirgū laikā, kad valda paaugstināts nacionālisms,» norādījis Snoudens.

«Lora un Glens ir starp tiem nedaudzajiem, kas šajā periodā bezbailīgi ziņoja par pretrunīgi vērtētiem tematiem, pat saskaroties ar personisku kritiku, rezultātā Lorai kļūstot par upuri tām pašām programmām,» kas tagad atmaskotas, uzsvēris Snoudens.

Viņš uzskata, ka Poitresa nodemonstrējusi «drosmi, personisku pieredzi un prasmes, kas nepieciešamas, lai tiktu galā, iespējams, ar visbīstamāko uzdevumu, kādu var saņem žurnālists, - ziņot par pasaulē ietekmīgākās valdības slepenajām ļaundarībām».

Atceroties tikšanos ar abiem žurnālistiem Honkongā, Snoudens sacīja, ka žurnālisti acīmredzot bija gaidījuši, ka viņš būs vecāks, savukārt viņš nav bijis apmierināts ar viņu pāragro ierašanos.

Snoudens sacīja, ka Poitresa lūkojusies uz viņu ar vēl lielākām aizdomām nekā viņš uz žurnālisti, lai gan viņš pats esot «slaveni paranoisks».

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu