Breivīku nogādā Ūteijas salā, lai rekonstruētu noziegumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģijas slaktiņa rīkotājs Anderss Bērings-Breivīks nogādāts Ūteijas salā, lai kopā ar policiju rekonstruētu nežēlīgo noziegumu gaitu, svētdien informē likumsargi.

(Ziņa papildināta ar video.)

Bērings-Breivīks sestdien nogādāts Ūteijas salā, kur šā gada 22.jūlijā pēc sprādziena sarīkošanas Oslo centrā viņš nogalināja 69 cilvēkus. Kopumā dzīvību uzbrukumos zaudēja 77 cilvēki, galvenokārt pusaudži.

Uz salas traģiskā slaktiņa organizators kopā ar aptuveni desmit līdz divpadsmit policistiem sestdien pavadījis astoņas stundas, visos sīkumos izklāstot noziegumu gaitu.

Rūpīgi apsargā

Kā svētdien notikušajā preses konferencē atzina prokurors Pols Fredriks Jorts Krabijs, tiesībsargājošās institūcijas veikušas vērienīgus drošības pasākumus, lai nepieļautu apsūdzētā bēgšanas mēģinājumu un aizsargātu viņu no iespējamajiem atriebējiem.

To apliecina arī izdevumā "Verdens Gang" (VG) publicētie fotoattēli, kuros redzams rūpīgi apsargātais un roku dzelžos saslēgtais Bērings-Breivīks, kuram ap vidukli apsieta virve.

Visiem policistiem uz salas mugurā bijušas ložu necaurlaidīgās vestes, bet virs salas patrulējuši policijas helikopteri, lai nepieļautu mēģinājumus atriebties asinspirts rīkotājam.

Uz salu, kas atrodas aptuveni 40 kilometrus no Oslo, apsūdzētais pirmo ceļa posmu vests ar automašīnu, bet tad ar to pašu laivu, ko viņš izmantoja uzbrukumu dienā.

Nekādu emociju

"Aizdomās turamais pierādīja, ka atrašanās Ūteijā uz viņu neatstāj nekādu emocionālu iespaidu, un arī nekādu nožēlu viņš neizrādīja,"

atklāj prokurors. "Kopumā viņš ticis pratināts jau aptuveni 50 stundu, un vienmēr bijis nosvērts, visu stāstījis sīkumos un sadarbojies ar izmeklētājiem, tā tas bija arī Ūteijā."

Nogādāts uz salas, Bērings-Breivīks devās pa aptuveni tādu pašu maršrutu kā 22.jūlijā un skaidroja, kas toreiz notika. Policija centās pēc iespējas neiejaukties viņa stāstījumā, skaidro prokurors.

Simulē šaušanu

DG publicētajos attēlos arī redzams, kā slaktiņa rīkotājs simulē šaušanu ūdenī, kur panikas pārņemtie pusaudži, kas Ūteijā piedalījās valdošās Darba partijas jauniešu nometnē, meklēja glābiņu.

Izmeklētāji nolēmuši rīkot nozieguma rekonstrukciju vēl pirms tiesas sākuma, arī tamdēļ, lai aizdomās turamais atcerētos pēc iespējas vairāk notikušā detaļu.

"Pētījumi pierāda, ka atgriešanās nozieguma vietā palīdz labāk atcerēties notikušo. [Bērings-Breivīks] sniedza mums daudz jaunas informācijas, kas pirms tam mums nebija zināma, neraugoties uz iepriekšējām 50 nopratināšanas stundām," skaidro prokurors. "Mums tagad ir diezgan skaidrs pārskats par to, kā katrs upuris gāja bojā vai kādā veidā tika sašauts, taču vēl ir nepieciešamas atsevišķas detaļas."

Policija noziegumu rekonstrukciju un Bēringa-Breivīka nopratināšanu filmējusi, lai vēlāk to izmantotu kā pierādījumu.

Zvanījis policijai

Prokurors arī apstiprināja jau iepriekš Norvēģijas medijos izskanējušo informāciju, ka slaktiņa laikā policija saņēmusi vairākus zvanus no uzbrucēja, taču netiek atklāts, kāda bijusi tiesībsargājošo iestāžu reakcija.

Avīzes "Aftenposten" rīcībā esošā informācija liecina, ka Bērings-Breivīks vairākkārt piedāvājis padoties un lūdzis policiju viņam atzvanīt, taču tas nav noticis.

Veikts rentgens

Tāpat prokurors apstiprināja šajā nedēļas nogalē medijos nonākušo informāciju, ka dažas dienas pēc slaktiņa Bēringam-Breivīkam veikts rentgens, lai pārliecinātos, ka viņš nav norijis spridzekli vai tālvadības ierīci spridzekļa detonēšanai.

"Mums bija darīšana ar vīrieti, kurš bija sarīkojis sprādzienu un tad devies uz Ūteiju, lai pastrādātu daudz nopietnākus noziegumus, tādēļ mums bija jāizvērtē visas iespējamības, tostarp, ka viņš ir norijis spridzekli," norāda Jorts Krabijs.

Viņš atzīst, ka policijai pastāvēja bažas, ka slepkava varētu censties uzspridzināties, pirmo reizi stājoties tiesas priekšā trīs dienas pēc uzbrukumiem, vai detonēt bumbu, kas izvietota kāda citā vietā.

Nogalina 69 cilvēkus

Jau ziņots, ka traģiskie uzbrukumi Norvēģiju satricināja 22.jūlijā, kad 32 gadus vecais Bērings-Breivīks pie valdības ēku kvartāla Oslo centrā uzspridzināja mīnētu kravas furgonu. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā bojā gājuši astoņi cilvēki un vēl 30 ievainoti, bet apšaudē Ūteijas salā nogalināti 69 cilvēki un vēl 67 ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu