Cik daudz bērnam jāēd septiņu mēnešu vecumā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / by kraftykym

"Cik daudz piena maisījuma būtu jāizdzer 7 mēnešus vecam mazulītim vienā ēdienreizē?" vēlas noskaidrot kāda no Māmiņu Kluba lasītājām.

Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, pediatre Vizma Meikšāne.

"Vienā ēdienreizē bērniņam būtu jāapēd 170 – 180 gramu, bet, ja mazulis ēd bieži, piemēram, 10 reizes dienā, tad tikai – 100 gramus. Savukārt, ja bērniņš vienā ēdienreizē apēd daudz, piemēram, 200 gramus, tad viņu var barot retāk – četras reizes dienā," skaidro pediatre.

Tiem mazuļiem, kuri vienā ēdienreizē apēd mazāk, biežāk gribas ēst, un pārtraukums starp vienu ēšanas reizi un nākamo ir mazāks.

Ārste apgalvo, starplaiks starp ēdienreizēm ir, aptuveni, trīs līdz četras stundas, tomēr tas tiek rēķināts, atkarībā no apjoma, ko mazulis vienā ēšanas reizē ir apēdis.

"Ja bērniņš ēd maz, viņa nākamā ēdienreize būs pēc divām stundām, ja daudz – ik pēc četrām. Tomēr šajā gadījumā

svarīgs nav pārtraukuma ilgums starp ēdienreizēm, bet gan dienā apēstais ēdiena daudzums,"

uzsver Vizma Meikšāne.

Septiņu mēnešu vecam mazulim visas dienas laikā būtu jāuzņem gandrīz litrs (900 – 950 gramu) ēdiena. Tas nozīmē, ka bērnu var barot 10 reizes dienā, ik pēc pusotras stundas, pa 90 gramiem vienā ēdienreizē.

Tomēr pediatre uzskata, ka šajā vecumā vislabāk bērnu barot piecas reizes dienā.

"Pārtraukumiem starp vienu ēšanas reizi un nākamo nav jābūt vienādiem. Daudzi bērni no rīta apēd vairāk un līdz nākamajai maltītei iztur ilgāk, turpretī vakarā ēst var gribēties mazāk, jo tad mazulīši mēdz būt gražīgāki, ēd mazākām porcijām un biežāk.

Arī karstā laikā bērniņš var ēst mazāk nekā tad, ja ir vēsāks,"

novērojusi pediatre.

Tādēļ, lai noteiktu, vai bērniņš ēd pietiekami, vecākiem vienmēr jāvērtē to, cik daudz viņu mazulis apēdis trīs dienās kopā!

"Dažreiz māmiņas uztraucas, ka bērniņš ēd mazāk, no kādas ēdienreizes pat atsakās un rezultātā, dienas laikā ir izēdis tikai 600 gramu. Tomēr par to nebūtu jāsatraucas, ja nākamajā dienā bērns izēd, piemēram, litru," skaidro Vizma Meikšāne.

Iespējams, mazulītim nav izgājis vēderiņš vai viņš ir noguris, un tāpēc šajā dienā nevar apēst tik daudz, cik ierasts. Tādēļ lūko, kā mazulis ēd nākamajās divās dienās – tajās viņam vajadzētu apēst vairāk!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu