Ķuzis: Londonas policijai nevajadzēja vilcināties

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pret marodieriem Londonas grautiņos sākumposmā spēku vajadzēja lietot aktīvāk, jo šo cilvēku rīcības pamatā nebija labdabīgi mērķi, intervijā TVNET atzīst Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis. Tomēr viņš uzsver, ka masu nemieros policists nekad nedrīkst uzbrukt pirmais.

Likumsargu atturība rada iespaidu par visatļautību

Londonas policijas rīcību Ķuzis ērtē kā visai atturīgu. To apstiprinājusi arī viņa tikšanās ar turienes kārtības sargiem. "Viņi, kā jau daudzviet, ļoti uzmanās vai baidās no spēka lietošanas. Tā bija ļoti pareiza politika pirms kāda laika. Bet pasaule mainās."

VP šefs norāda – brīdi, kad likuma sargi būs tikai servisa institūcija, kas staigās bez ieročiem un rādīs cilvēkiem pareizo virzienu, mēs nepiedzīvosim. Nodrošinot kārtību masu nemieros, policijas darbā nozīmīga ir tā dēvētā muskuļu demonstrēšana, liekot saprast, ka pārkāpuma izdarīšana ne pie kā laba nenovedīs.

"Man šķiet, ka sākumposmā spēku vajadzēja lietot agresīvāk, jo aiz šo personu rīcības neslēpās nekādi labdabīgi nodomi. Viņi bija orientēti uz noziegumu izdarīšanu,"

viņš izsakās par Londonas grautiņu apturēšanu. Ķuzis piekrīt TVNET teiktajam, ka likuma sargu atturība drīzāk radījusi iespaidu par visatļautību, ko daudzi izmantojuši huligāniskos nolūkos.

Saņem uzslavas par 13.janvāra grautiņu novēršanu

"Arī mēs iepauzējam pirms spēka lietošanas," policijas šefs atceras 13.janvāra nemierus pie Saeimas pirms diviem gadiem. "Bet bija redzams, ka šiem cilvēkiem galvā nav dialogs, viņiem galvenais ir izpausties savā rīcībā, un tādējādi tika pieņemts lēmums izmantot spēku. Spēka lietošana bija konkrēta un mērķtiecīga, lai izkliedētu šos cilvēkus un pārtrauktu viņu huligāniskās darbības."

Viņš atgādina, ka pēc grautiņiem Vecrīgā policija saņēmusi ļoti labas atsauksmes no ārzemju kolēģiem par nekārtību ātru un efektīvu novēršanu. Toreiz tās tika novērstas divu stundu laikā. Kā piebilst VP Rīgas reģionālās pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava, spēks tika izmantots īstajā laikā un intensitātē.

Policists nekad nedrīkst uzbrukt pirmais

Ķuzis uzsver, ka masu nemieros policists nekad nedrīkst uzbrukt pirmais, jo policijas funkcija ir aizsargāt, taču brīdī, kad redzama demonstrantu nevēlēšanās saprast situāciju, ir nepieciešams lietot spēku pret aktīvākajiem.

"Tas, ka [policijas dēļ] iet bojā cilvēks, paaugstina vardarbību vai akumulē to no jauna. Atceramies šo jaunieti (protestos pie Saeimas ēkas kādam pusaudzim tika izšauta acs – red.), kas tika ievainots; pateicoties medijiem un fiksēšanas ierīcēm, bija redzams, kāpēc tas notika."

No līdzīgiem riskiem pasargāta nav neviena valsts, un tie pastāv arī Latvijā, taču policijas šefs uzsver, ka pašmāju policisti ir daudz mācījušies no divus gadus senajiem 13.janvāra nemieriem un patlaban seko līdzi un analizē arī notikumus Lielbritānijas pilsētās. "Esam gatavi," nobeigumā apliecina VP priekšnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu