LM: Pabalstu ierobežojumi ir saglabājami un turpināmi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem noteiktie ierobežojumi ir saglabājami un turpināmi, uzskata Labklājības ministrijas (LM) speciālisti, izvērtējot pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību.

Pabalstu ierobežojumi pašlaik ir noteikti līdz 2014.gada beigām, tomēr valdība divreiz gadā izvērtē visus ierobežojumus un var ierosināt tos atcelt. Ierobežojumi noteic, ka gadījumos, ja pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu, tad piešķirtais pabalsts dienā būs 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata. Ierobežojumi attiecas uz slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku, kā arī bezdarbnieku pabalstiem.

Kā teikts LM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā "Par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību", ar ko nākamnedēļ tiks iepazīstināta valdība, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem noteiktie ierobežojumi jau ir diferencēti un neattiecas uz personām, kurām ir zems ienākumu līmenis, turklāt, ņemot vērā valsts budžeta interešu nodrošināšanas nepieciešamību pašreizējos ekonomiskos apstākļos un citu personu tiesību uz sociālo nodrošinājumu, ierobežojumi ir saglabājami un turpināmi.

Noteiktie valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu ierobežojumi veicina ne tikai valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanu īstermiņā, bet arī valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējas nodrošināšanu, uzsvērts LM ziņojumā.

LM speciālisti norāda, ka speciālā budžeta uzkrājums strauji samazinās, bet situācijas uzlabošanās tuvākajos gados speciālajā budžetā nav gaidāma, līdz ar to, jau sākot ar 2012.gadu, ir prognozēta finanšu līdzekļu aizņemšanās no valsts pamatbudžeta. Plānotais sociālā budžeta deficīts šogad ir 205,5 miljoni latu, bet 2012.gadā - 167,7 miljoni latu.

Tāpat ziņojumā teikts, ka šogad ģimenes pabalsts izmaksājams astoņu latu apmērā par ikvienu bērnu, taču no nākama gada nepieciešams atsevišķs Ministru kabineta lēmums, pamatojoties uz LM sagatavoto koncepciju par ģimenes valsts pabalsta sistēmas reformu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu