VID skaidros PBK žurnālista fizisko iespaidošanu (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība šodien iecerējusi tikties ar «Pirmā Baltijas kanāla» (PBK) žurnālistu Alekseju Dundu, kas sūdzējies par Finanšu policijas pārvaldes pārstāvja fizisku vēršanos pret viņu.

Incidents, kas nofiksēts videoierakstā, notika Rīgā, Brīvības ielā 84, kur žurnālists ar operatoru ieradās pēc kāda uzņēmēja sniegtās informācijas, ka viņam piederošā veikalā tiekot veiktas izmeklēšanas darbības, bet viņš par to neesot informēts.

Kā redzams PBK veidotajā sižetā, pēc tam, kad žurnālists mēģināja iekļūt telpās pa dienesta ieeju, viņš tika izgrūsts laukā pa durvīm tā, ka nespēja noturēties kājās un nokrita zemē. Žurnālists vērsās policijā.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja VID, Finanšu policijas pārvalde 24.jūlijā kriminālprocesa gaitā veica izmeklēšanas darbības objektā, kas atrodas Rīgā, Brīvības ielā 84.

Ņemot vērā, ka izmeklēšanas darbības joprojām tiek turpinātas, plašāku informāciju šobrīd neesot iespējams sniegt.

Kriminālprocess ierosināts par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas.

VID viedoklis par incidentu varētu tikt pausts pēc vadības tikšanās ar žurnālistu.

LŽA nosoda vardarbīgo žurnālista Alekseja Dundas darba traucēšanu un aicina to izmeklēt

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) izplatījusi paziņojumu, kurā nosoda vardarbīgo žurnālista darba traucēšanu, kas 24.jūlijā tika vērsta pret televīzijas kanāla PBK ziņu reportieri Alekseju Dundu, un aicina šo gadījumu izmeklēt.

Paziņojumu LŽA valdes vārdā parakstījusi tās priekšsēdētāja Anda Rožukalne.

Ierodoties kādā uzņēmumā Rīgā, kur finanšu policijas pārstāvji veica izmeklēšanu, viena no šajā procesā iesaistītajām personām žurnālistu brutāli atturēja no iekļūšanas telpās un ar spēcīgu grūdienu nogāza zemē.

Latvijas Žurnālistu asociācija izteikusi protestu pret žurnālista aizskaršanu un aicinājusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadību un finanšu ministru, kura padotībā darbojas VID, nekavējoties izvērtēt šo gadījumu un, lemjot par vainīgās personas sodīšanu, stingri iestāties par mediju brīvību kā demokrātiskas valsts pamatvērtību.

LŽA paziņojumā atgādina, ka likums «Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem» aizsargā žurnālistu tiesības vākt informāciju jebkurā ar likumu neaizliegtā veidā, turklāt žurnālista pienākumu izpildes traucēšana ir administratīvs pārkāpums, par ko ir paredzēta atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

LŽA biedru sniegtā informācija liecina, ka dažādu valsts institūciju pārstāvji vai citas personas regulāri traucē žurnālistu darbu, liedzot iespēju savākt profesionālo pienākumu pildīšanai nepieciešamu informāciju.

Informācijai:

Kā redzams PBK sižetā, minētajā adresē atrodas veikals «Adgustum». Saskaņā ar «Firmas.lv» informāciju veikals pieder SIA «Rosa», kas nodarbojas ar tekstilizstrādājumu mazumtirdzniecību. Uzņēmums dibināts 1991.gadā.

SIA «Rosa» 100% kapitāldaļu pieder Annai Kalviņai. Kā norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā, 2012.gadā tas nav veicis komercdarbību un gadu beidzis ar 52 669 latu zaudējumiem. Savukārt 2013.gadā uzņēmums plānoja atsākt komercdarbību.

2010.gadā uzņēmums strādājis ar 102 424 latu apgrozījumu un 91 298 latu zaudējumiem, bet 2011.gadā ar 47 624 latu apgrozījumu un 50 555 latu zaudējumiem.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu