Zatlera laikā dārgākā dāvana - azerbaidžāņu paklājs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidenta Valda Zatlera prezidentūras laikā saņemts vairāk nekā 200 oficiālo dāvanu, dārgākais bijis Azerbaidžānas vizītes laikā saņemtais paklājs, liecina Valsts prezidenta kancelejas apkopotā informācija.

Oficiālās vizītes laikā Azerbaidžānā šīs valsts prezidents Ilhams Alijevs un viņa dzīvesbiedre Mehribanu Alijeva Latvijas valsts pirmajam pārim uzdāvināja zīda paklāju, kura vērtība noteikta 22 500 latu apmērā. Paklājs ir roku darbs, rotāts ar blīvu augu un putnu ornamentu un darināts Baku paklāju darbnīcā "Maģiskais mezgls".

Valstu līderi un pārstāvji dažāda ranga pasākumu laikā dāvinājuši sudraba un porcelāna traukus, izstrādājumus no stikla, gleznas, gobelēnus, šaha galdiņus ar figūrām, nacionālos tērpus, paklājus, svētbildes, svečturus, pildspalvas un pulksteņus, piemiņas medaļas un monētas, ikonas un krucifiksus, kā arī vēl citas valsti raksturojošas lietas.

Dāvanu saraksts arī parāda, ka Latvijas vietējo uzņēmēju vārdā Juris Savickis tikšanās laikā Rīgas pilī savulaik Zatleram iedāvinājis Boskova gleznu "Prezidenta Valda Zatlera portrets", savukārt valsts vizītes laikā Tadžikistānā Sogdijskas apgabala gubernators dāvināja paklājā ieaustu Latvijas Valsts prezidenta un Lilitas Zatleres kundzes dubultportretu.

Šīs dāvanas prezidents nav izvēlējies nopirkt.

Dāvanu saraksts arī liecina, ka 2009.gadā pēc Ķeguma HES apmeklējuma "Latvenergo" toreizējais vadītājs Kārlis Miķelsons uzdāvināja Andra Vītoliņa gleznu "Ķeguma HES", kas novērtēta par diviem tūkstošiem latu. Savukārt vizīšu laikā Latvijas novados prezidents saņēmis keramikas izstrādājumus un dekorus latviskā garā.

Oficiālās vizītes laikā Krievijā, ko Zatlers iezīmē kā vienu no redzamākajiem savas prezidentūras ārpolitikas sasniegumiem, no prezidenta Dmitrija Medvedeva saņemta grāmata par Krieviju "Rossia The Beautifull". Grāmata ir ādas iesējumā, kas novērtēta 500 latu vērtībā. Savukārt no Krievijas premjerministra Vladimira Putina saņemta porcelāna servīze sešām personām, kuras nosaukums ir "Riekstkodis". Tā novērtēta 205 latu vērtībā.

Jau vēstīts, ka Zatlers, šonedēļ pabeidzot četru gadu prezidentūru, pavēstīja, ka nolēmis izpirkt četras dāvanas, kuru kopējā summa ir 1462 lati.

Valsts prezidenta kancelejā sacīja, ka prezidentam, beidzot prezidentūru, dāvanas ir iespējams nopirkt, daļu dāvināto priekšmetu izmanto interjeram Rīgas pilī un Jūrmalas rezidencē, Rīgas pilī ir iekārtota ekspozīcija ar atsevišķām dāvanām, bet lielākā daļa oficiālo dāvanu tiek nodotas Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam, kurā izveidots īpašs amatpersonu dāvanu fonds.

Spānijas karaļa Huana Karlosa I dāvinātās zirga skulptūras "Equus Hispanus" vērtība ir 400 latu, Čehijas prezidenta Vāclava Klausa dāvinātās kausa formas kristāla trauka vērtība ir 642 lati, Slovēnijas prezidenta Daniela Turka dāvinātā kausa formas kristāla trauka vērtība ir 250 latu, savukārt Polijas prezidenta Leha Kačiņska un Marijas Kačiņskas kundzes dāvinātās tējas servīzes vērtība ir 170 latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu