Saab rūpnīcu varētu veidot Latvijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja Krievijas izcelsmes miljardierim Vladimiram Antonovam izdotos nopirkt Zviedrijas autobūves kompāniju "Saab Automobile" ("Saab"), viņš būtu gatavs nopietni diskutēt par rūpnīcas izveidi Latvijā.

Intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" uzņēmējs pauž sarūgtinājumu, ka radušās problēmas ar šo darījumu. Zviedrijas valdība neiebilst pret to, ka krievu uzņēmējs investētu "Saab" naudu, tikmēr darījumam pretojas Eiropas Investīciju Banka (EIB). "Viņi pat negrib ar mums tikties - ne ar mani, ne mūsu juristiem, nevienu. Es nezinu, bet man liekas, tam nav loģikas."

Lūgts komentēt, vai sekmīga darījuma gadījumā tiktu apsvērta doma daļu no "Saab" ražotnes pārcelt, piemēram, uz Latviju, Baltijas valstīm, Antonovs norāda, ka par to ir pāragri runāt, tomēr potenciāli tāda iespēja varētu tikt vērtēta.

"Grūti atbildēt, ļoti grūti. 125 000 auto līmenī "Saab" ir pelnošs, bet tālāk jāskatās nevis kontekstā, cik grib uzbūvēt un pārdot, bet ar ko un kā. Emocionāli mums būtu ļoti patīkami izvietot kādu ražošanu Baltijā, turklāt ir iespējas, ir dažas brīvās ekonomiskās zonas, piemēram, Liepājā, Rīgā. Esam gatavi par šo jautājumu nopietni runāt, diskutēt. Pagaidām nav tēmas, vispirms jāiegūst kontrole kompānijā, jābūt pieejai, kuras nav. Iekšēji mums bija savs attīstības modelis, bet paldies politiķiem, EIB funkcionāriem, jo tagad tā ir viņu atbildība, arī tie 15 000 cilvēku, kas iesaistīti procesā," situāciju vērtē uzņēmējs.

"Saab" rūpnīcas jauda ir 200 000 auto gadā. "Tas ir ļoti maz, salīdzinot ar pasaules līmeni. Tomēr arī pārdot 200 000 auto ir uzdevums. Saskaņā ar pēdējām ziņām Ķīnā būs kopuzņēmums, kas nozīmē, ka Ķīna pati ražos. Ja "Saab" saprot, ka, neskaitot Ķīnu, jāpārdod vairāk nekā 200 000, tad jādomā par auto salikšanu citur. Pagaidām viņiem jādomā ne par to, vēl ir jāpalaiž ražošana."

Antonovs norāda, ka viņam ir plāns, kā "Saab" "nostādīt uz kājām". "Nosaukšu ciparus: "Jaguar Land Rover", kas pirms trīs gadiem "gulēja uz lāpstiņām", nopirka indieši un 2010.gadā kompānijai bija deviņus miljardus eiro ieņēmumi, miljards eiro tīrā peļņa, saražoti 100 000 auto. Tā lūk..."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu