Ekvadoras prezidents: tas, kurp dosies Snoudens, ir atkarīgs no Krievijas (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tas, kurp no Maskavas dosies ziņu noplūdinātājs par ASV izlūkdienestiem Edvards Snoudens, ir atkarīgs no Krievijas, paziņojis Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea, kura valstī Snoudens vēlas iegūt patvērumu. «Lai izskatītu patvēruma pieprasījumu, [Snoudenam] ir jābūt Ekvadoras teritorijā,» sacīja Korrea intervijā, kuru sestdienas vakarā pārraidīja Ekvadoras privātais telekanāls «Oromar».

"Pašlaik risinājums par to, uz kurieni dosies Snoudens, ir Krievijas varas iestāžu rokās," teica Ekvadoras prezidents. Viņš piebilda, ka šāda situācija nav izveidojusies pēc Ekvadoras iniciatīvas, un ka Snoudenam lūgt patvērumu Ekvadorā ieteicis vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Esanžs.

"Mēs nemēģinājām panākt šādu situāciju. Snoudens uztur kontaktus ar Esanžu, kurš viņam ieteica mēģināt panākt patvēruma piešķiršanu Ekvadorā," sacīja Korrea.

Viņš teica, ka Ekvadora ieklausīsies ASV viedoklī, taču galīgo lēmumu pieņems pati.

Sestdien iknedēļas uzrunā tautai Korrea pastāstīja, ka piektdien viņam par Snoudenu bijusi telefonsaruna ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu" kurš piezvanījis, un, pēc Korreas teiktā, "nodevis pieklājīgu Savienoto Valstu lūgumu [Snoudena patvēruma] pieprasījumu noraidīt".

Korrea sacīja, ka viņš Baidenam teicis: "Viceprezidenta kungs, paldies, ka piezvanījāt. Mēs augsti vērtējam Savienotās Valstis. Mēs nemēģinājām panākt šādu situāciju. Nedomājiet, ka mēs esam antiamerikāniski, kā to uzskata daži mediji ar sliktiem nodomiem."

Snoudens turpina uzturēties Maskavas Šeremetjevas lidostā, kur viņš pagājušo svētdien ieradās no Honkongas kā tranzītpasažieris ar Krievijas nacionālās aviokopānijas "Aeroflot" reisu. Snoudens jau Honkongā bija reģistrējies "Aeroflot" pirmdienas reisam no Maskavas uz Kubu, tomēr viņš uz Havanu neizlidoja un joprojām atrodas lidostas tranzītzonā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir noliedzis iespēju, ka Krievija varētu izdot Snoudenu ASV.

ASV Tieslietu ministrija 21.jūnijā izvirzīja Snoudenam kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

16.jūnijā ASV anulēja Snoudena pasi, un tas, ka viņam nav derīga ceļošanas dokumenta, tiek uzskatīts par galveno iemeslu, kādēļ Snoudens nevar aizlidot no Maskavas. Ekvadora ir noliegusi vietnes "WikiLeaks" dibinātāja Džuljena Esanža apgalvojumus, ka Snoudenam esot Ekvadoras izsniegts bēgļa dokuments.

Kriminālapsūdzības 30 gadus vecajam Snoudenam ir izvirzītas federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma "Booz Allen Hamilton", kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Snoudens 20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par slepenām programmām, ar kurām ASV izlūkdienesti izspiegojuši interneta un telefonsarunu datus.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu