Dzemdību namā mācīs šūpuļdziesmas (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Projekts «Saldajam miedziņam» ir mūziķes Ilgas Reiznieces un Rīgas Dzemdību nama veidota šūpuļdziesmu dziedātmācīšanās nodarbību programma topošajām un jau esošajām māmiņām.

«Šodien, kad mūsu ikdiena ir tik dinamiska un pārpildīta ar informāciju un tehnoloģijām, mēs nereti aizmirstam par dabisko - īsto, kas veido saikni starp mums un mūsu bērnu.

Šūpuļdziesmu dziedāšana ir gadsimtiem sena mūsu senču izkopta prasme satuvināties ar bērnu,

viņu nomierināt un ieaijāt. Šajā nodarbību programmā topošajām un esošajām māmiņām es ne tikai mācīšu šūpuļdziesmas un to dziedāšanas veidus; šajās nodarbībās noskaidrosim, kā šūpuļdziesmu dziedāšana ne tikai nomierina un satuvina bērnu ar vecākiem, bet kā tā ietekmē arī bērna emocionālo, fizisko un intelektuālo attīstību,» stāsta mūziķe un folkloras skolotāja Ilga Reizniece.

Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Nodarbības «Saldajam miedziņam» kļūs par unikālu papildinājumu septiņām Rīgas Dzemdību namā piedāvātajām lekcijām un nodarbībām topošajiem vecākiem un jaunajām māmiņām.

«Šādi projekti ir īstenoti citviet pasaulē, jo ir pierādīts, ka dziedāšana, ritmiskas kustības un mūzika labvēlīgi ietekmē bērna attīstību. Bērnos veidojas ne tikai muzikalitāte un radošums - spēja radīt, izpildīt un klausīties mūziku, bet tiek veicināti arī citi talanti. Viens no būtiskākajiem ieguvumiem ir vecāku un bērnu ciešākas attiecības un savu ģimenes rituālu veidošana. Šūpuļdziesmu dziedāšana jau gaidību laikā topošajiem tētiem un mammām ļauj veidot īpašas attiecības ar bērniņu.

Dziesma un vecāku balss bērna pirmajos dzīves mēnešos būs svarīga saziņas sastāvdaļa,

un atmiņas par to saglabāsies mūža garumā.

Foto: Edgars Kalmēns, TVNET

Pētījumi rāda, ka dziedāšanas talanta trūkums kādā no vecākiem vēlāk nemazina bērna muzikālās spējas. Tieši otrādi - bērniem daudz svarīgāk ir dzirdēt savu vecāku balsi un tajā ieliktās emocijas, nevis klausīties kvalitatīvus mūzikas ierakstus. Bērni dziedāšanu uztvers kā dabisku lietu, un latviešu tautasdziesmu dziedāšana ģimenēs liks stiprus latviskās identitātes pamatus,» informē sociālantropoloģe Aivita Putniņa.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu