Kā attīstās mazuļa oža?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Ienākot pasaulē, mazulim daudz kas ir jauns un nezināms, dzīves laikā iemācās daudz jauna. Mēs jau esam runājuši par taustes, redzes, dzirdes un garšas attīstību, tātad ir pienācis laiks nākamajai maņai - ožai.

Mazulītim piedzimstot, mēs no sirds cenšamies apmierināt visas viņa pamatvajadzības – rūpējamies, lai bēbītis būtu paēdis, izčučējies, siltumā un sausumā. Māmiņas noteikti piekritīs, sakot, ka, ik dienu pavadot laiku kopā ar savu mazo brīnumiņu, mēs palīdzam bērniņam iepazīt pasauli, kura pagaidām šķiet pārāk liela un sveša. Mazās ačteles šaudās uz visām pusēm un vēl īsti nesaprot, kam piesaistīt savu skatienu. Rociņas mēģina kaut ko satvert, tomēr pagaidām tas neizdodas. Drošības sajūtu rada mīļās māmiņas smarža, tāpēc šoreiz stāsts būs par mazulīša ožu un to, ko mēs varam darīt, lai palīdzētu savam bērniņam šo maņu attīstīt.

Vēl dzīvojot māmiņas puncī, bērniņš ar augļūdeņu starpniecību iepazīst ne tikai dažādas garšas, bet arī smaržas un pēcāk spēj tās atpazīt un reaģēt uz tām ar patiku vai gluži pretēji – raudot un izrādot neapmierinātību.

Speciālisti apgalvo, ka bērns līdz trīs gadu vecumam nespēj atcerēties notikumus secīgā kārtībā, viņa atmiņas veido reiz piedzīvotās sajūtas. Izrādās, tieši ožai ir vislielākā nozīme. Pirmajos bērna dzīves gados tā ir daudz izteiktāka nekā pieaugušajiem, tāpēc bērniņš tik labi spēj atpazīt savu māmiņu.

Jau 3 vai 4 dienu vecumā mazulītis prot atšķirt savas māmiņas pienu no citu māmiņu piena. Sajūtot šo smaržu, bērniņā raisās prieks, kas liek nomierināties un justies drošībā. Mazulis jūt ne tikai saldo piena smaržu, viņš atpazīst, kā smaržo mūsu āda un mati. Ir pierādīts, ka bērniņiem, kuri nesaņem māmiņas pienu, ir vairāk nepieciešams mazuļa un māmiņas ādas kontakts, lai rosinātu ožas receptorus darboties. Pirmos divus mēnešus tieši māmiņas smarža būs tā, kas visvairāk nepieciešama līdzās katru dienu.

Patīkamas sajūtas bēbītī raisa saldas lavandas un banāna smarža, taču visai viegli mēs varam savu mazuli saraudināt, liekot uzzināt, kā smaržo jēla zivs. Ir veikti dažādi pētījumi, kas atklāj, ka bērniņš labprātāk izvēlas rotaļlietas, kuras smaržo pēc vaniļas.

Mazajam snīpītim ir liela nozīme bērna attīstībā. Ja bērniņam ir gremošanas traucējumi un ārsti nespēj atrast to cēloni, jāpārbauda, vai mazulim nav traucēta oža, jo tieši oža veicina ēdiena pārstrādi. Arī bērna garīgajā attīstībā aktīvi līdzdarbojas oža, mazulis ar traucētu ožu var atpalikt attīstībā no saviem vienaudžiem.

Mūsu uzdevums ir ne tikai parādīt pasaules dažādību savam bēbītim, bet arī ļaut to sasmaržot. Tiem nav jābūt tikai ziediem vāzē uz mūsu istabas galda, tas tikpat labi var būt krēms, kuru mēs uzklājam uz mazulīša ādas, smalkmaizīte, kuru gardi notiesājam. Tas var būt jebkas, jo visam ir sava smarža, arī tad, ja mums šķiet, ka nav. Rosināsim interesi mazulī par dažādām smaržām, veidojot patīkamas bērnības atmiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu