Edvards Snoudens no Honkongas izlidojis uz Maskavu (73)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais ASV Centrālās Izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieks Edvards Snoudens, kas pēdējo nedēļu laikā publiskojis virkni skandalozu faktu par ASV un Lielbritānijas īstenotajām elektroniskās izspiegošanas programmām, pašlaik jau ir pametis Honkongu un ar Krievijas aviokompānijas «Aeroflot» reisu devies uz Maskavu. Lidmašīnai tur vajadzētu nosēsties pulksten 16.14 pēc Latvijas laika.

Ziņu aģentūra Reuters vēsta, ka Krievijas prezidenta pārstāvis Dmitrijs Peskovs šīs ziņas atteicies komentēt un norādījis, ka viņam nav nekādas informācijas par Snoudena plāniem un atrašanās vietu.

Savukārt laikraksts «South China Morning Post» vēsta, ka Edvarda Snoudena lidojuma galamērķis varētu būt Ekvadora vai Islande. Avīze neatklāj savus informācijas avotus.

Honkongas valdības pārstāvis sacīja, ka Snoudens teritoriju pametis brīvprātīgi.

Iepriekš ASV pieprasīja Ķīnai izdot Snoudenu, kurš savā dzimtenē tiekot vainots spiegošanā un valsts īpašuma zādzībā. Tomēr Honkongas varasiestādes uz šo aicinājumu nav reaģējušas, norādot, ka tām nav likumiska pamata aizturēt Edvardu Snoudenu.

Krievijas varasiestādes turpretim pavēstījušas, ka izskatītu iespēju piešķirt Edvardam Snoudenam politisko patvērumu, ja vien šādu lūgumu saņemtu.

Interneta vietnes «WikiLeaks» kontā mikroblogošanas vietnē «Twitter» publicēts ieraksts, ka «WikiLeaks» esot «palīdzējis Snoudenam saistībā ar politiskā patvēruma iegūšanu demokrātiskā valstī, ceļojuma dokumentiem un drošu Honkongas atstāšanu». Krievijas ārlietu ministrija savukārt vēsta, ka Maskavu Snoudens varētu izmantot tikai kā tranzīta vietu, lai turpinātu ceļu uz kādu citu valsti.

Ir izskanējušas arī versijas, ka bijušais CIP darbinieks varētu doties uz Kubu.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu