Dzīvā reportāža: Par valsts prezidentu ievēlēts Andris Bērziņš. Tauta neapmierināta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Valsts prezidents nākamos četrus gadus būs kādreizējais baņķieris un līdzšinējais Saeimas deputāts Andris Bērziņš. Tā šodien nolēma vairums parlamenta deputātu. Par Bērziņu atdotas 53 balsis, pret - 44 balsis. Īsi pirms plkst. 18 Bērziņš izgāja no Saeimas nama pie protestētājiem. Vairāki simti cilvēku skaļi izsvilpa jaunievēlēto prezidentu. Pie Saeimas ēkas cilvēki pulcējās arī vakarā.

*Plkst 21.53 Sanākušie cilvēki pauduši savu negatīvo attieksmi pret jaunievēlēto Valsts prezidentu Andri Bērziņu pamazām sāka izklīst.

*Plkst.21.35 Cilvēki pie Saeimas dzied Latvijas himnu

* Plkst. 21.21 Protestētāji kļūst arvien aktīvāki un skandē saukļus: "Deputātiem minimālo!", "Bērziņam - nē" un "Bērziņu malkā!".

*Plkst. 21.11 Pie Rīgas pils joprojām pulcējušies vairāki simti cilvēku. Sarunā ar TVNET viņi norādīja, ka šeit atnākuši pateicoties tviterī izplatītajai informācijai.

*Plkst. 20.35 Īsi pirms cilvēku ierašanās pie Rīgas pils pie viņiem iznāca Zatlers ar saviem biroja darbiniekiem un prezidenta kundzi Lilitu Zatleri.Sanākušajiem Zatlers pateicās par atbalstu un sacīja, ka visi vienmēr ir bijuši stipri tajās reizēs, kad ir bijuši vienoti.

*Plkst. 20.30 Protestētāji devās Rīgas pils virzienā.

*Plkst.20:18 Pie Saeimas sākuši pulcēties iedzīvotāji, protestējot pret Bērziņa ievēlēšanu. Pie Saeimas ēkas pulcējušies aptuveni simt aktīvistu, lielākoties gados jauni cilvēki, kuri skandēja "Nost ar Bērziņu", "Oligarhu ieliktenim - nē" un "Kangars".

*Plkst.19.25 Pie Saeimas nama piebrauca automašīna, kurā iekāpa jaunievēlētais prezidents un, visticamāk, devās mājup. Viņu ar skaļiem svilpieniem un uz leju vērstiem īkšķiem sagaidīja apmēram 20 cilvēki.

*Plkst.18.55 Tauta vēl uzkavējas pie Saeimas nama izrādot savu neapmierinātību ar šodien ievēlēto Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Interneta komentāros un sociālajos portālos izskan aicinājums plkst. 20.00 pulcēties pie Saeimas ēkas.

*Plkst.18.53 Vairāki jaunieši sabraukuši ar velosipēdiem dzindzinot velosipēdu zvaniņus

*Plkst.1852 Miesassargi un policisti stāv ap Saeimu un cilvēki izsauc saukļus " Demisiju", "Saimnieku", "Šķēli par sievu"

*Plkst.18.46 Bērziņs brītiņu uzkavējies pie Saeimas nama uzklausot cilvēku lamas devās iekšā Saeimas ēkā

*Plkst.18.45 Aptuveni 100 cilvēki Bērziņu pavada no Doma laukuma uz Saeimu

*Plkst.18.40 Bērziņš iznāca no Latvijas Radio mājas un devās uz Saeimu

*Plkst. 18.37 interneta komentāros un sociālajos portālos izskan aicinājums plkst. 20.00 pulcēties pie Saeimas ēkas.

*Plkst. 18.23 Tiek gatavota akcija "Oligarhu bēres", kas notiks nākamās nedēļas vidū.

*Plkst. 18.17 tauta, kas kopā ar jaunievēlēto prezidentu Andri Bērziņu no Saeimas nama bija devusies uz Doma laukumu, pamazām izlīst. Daži palikušie protestētāji dzied dziesmas.

*Plkst. 18.16 tauta sauc: "Demisiju!" un "Nē šim prezidentam!"

*Plkst. 18.06 Bērziņš ieiet Latvijas Radio ēkā.

*Plkst. 17.50 Bērziņš dodas uz Doma laukumu, un satraukts protestētāju pūlis viņam seko.

*Plkst. 17.49 pie Saeimas ēkas vairāki simti cilvēku izsvilpj jaunievēlēto Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Ļaudis neļauj viņam runāt un skandē: "Ieliktenis!"

*Plkst. 17.48 pie Saeimas nama pulcējušies cilvēki jaunievēlēto prezidentu sagaida ar skaļiem izsaucieniem un nelaiž pie vārda.

*Plkst. 17.41 pie Saeimas nama joprojām pulcējušies aptuveni 200 cilvēku, kuri pauž neapmierinātību par jaunievēlēto Valsts prezidentu.

*Plkst. 17.40 beidzas Bērziņa preses konference.

*Plkst. 17.15 Bērziņš apgalvo, ka viņam nav tiešas saistības ar ES fondu naudas izsaimniekošanu. Viss esot noticis pēc laba saimnieka izpratnes.

*Plkst. 17.15 uz jautājumu, vai dzirdējis runas par balsu pirkšanu vai tirgošanos, Bērziņš atbildēja, ka tādas nav dzirdējis.

*Plkst. 17.15 uz jautājumu, kā Bērziņš atrisinās pirmās lēdijas problēmu, viņš sacīja, ka viņu nepavadīs kāds cilvēks. Darbu pamatā darīšot viņš viens pats.

*Plkst. 17.10 runājot par oligarhu ietekmi uz šo Saeimu, Bērziņš norādīja, ka darbā Tautsaimniecības komisijā nav jutis oligarhu ietekmi. "Ja neskaita to, ka Ainārs Šlesers bija šīs komisijas loceklis."

*Plkst. 17.00 notiek jaunievēlēta Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses konference.

*Plkst. 16.54 pie Saeimas pulcējušies vairāki desmiti cilvēku, kas pauž neapmierinātību ar deputātu balsojumu un jauno Valsts prezidentu.

*Plkst. 16.51 Āboltiņa savā uzrunā norādīja: šis balsojuma rezultāts apliecina, ka Zatlera vēsturiskajā runā par Saeimas atlaišanas iemesliem teiktais izrādījies patiess.

*Plkst. 16.50 Zatlers savā uzrunā balsojumam par Valsts prezidentu vilka paralēles ar balsojumu par Šlesera izdošanu kratīšanai.

*Plkst. 16.43 Bērziņš pateicas par izrādīto uzticību.

*Plkst. 16.42 jaunievēlētais prezidents iesāk runu, sakot, ka no uztraukuma pazaudējis balsi.

*Plkst. 16.39 zālē aplausi un jaunievēlētais prezidents saka runu.

*Plkst. 16.38 par Valsts prezidentu ievēlēts oligarhu virzītais Andris Bērziņš.

*Plkst. 16.32 paziņo otrās balsošanas rezultātus.

*Plkst. 16.30 sēžu zālē ieiet Saeimas priekšsēdētājs.

*Plkst. 16.28 deputāti ir nobalsojuši. Tiek skaitītas balsis.

*Plkst. 16.11 Saeimas sēžu zālē pulcējas deputāti. Drīz varētu būt zināmi rezultāti.

*Plkst. 16.08 pie Saeimas cilvēki ruporā lasa, ko domā par politiku un politiķiem; zināmi pirmās kārtas otrā balsojuma rezultāti.

*Plkst. 15.44 vēl aptuveni 20 minūtes notiks deputātu otrā balsošana

*Plkst. 15.15 pie Saeimas nama vairs palikuši tikai daži desmiti protestētāju bez plakātiem rokās.

*Plkst. 15.03 deputāti pirmajā Valsts prezidenta vēlēšanu kārtā stāv rindā uz otro balsošanu.

*Plkst. 14.51 pēc rezultātu paziņošanas zālē atskanēja smiekli.

*Plkst. 14.50 prezidentu neievēl, vēlētāji gatavojas otrajai vēlēšanu kārtai. Par Zatleru nobalsoja 43 deputāti. Par Bērziņu saņemtas 50 balsis.

*Plkst. 14.48 Līdaka nolasa balsošanas rezultātus.

*Plkst. 14.47 gaisā valda spriedze, tūlīt paziņos vēlēšanu rezultātus.

*Plkst. 14:40 vēlēšanu rezultāti ir zināmi.

*Plkst. 14.30 no Saeimas zāles tiek izraidīti visi žurnālisti.

*Plkst. 14.28 balsošanas urnu aiznes balsu skaitīšanai.

*Plkst. 14.28 balsošana beigusies.

*Plkst. 14.25 pēdējais savu balsošanas aploksni iemet balsu skaitīšanas komisijas vadītājs Ingmārs Līdaka (ZZS).

*Plkst. 14.15 protestētāji aicina balsot par Zatleru.

*Plkst. 14.12 vēl jābalso pieciem deputātiem.

*Plkst. 14.00 pie Saeimas nama joprojām ar plakātiem rokās stāv aptuveni 150 protestētāju. Viņi īsina laiku, dziedot dziesmas, un deputātus sagaida ar sajūsmas saucieniem vai nopēluma svilpieniem. No rīta bija pulcējušies 1000 protestētāju.

*Plkst. 13:41 apmēram puse deputātu ir nobalsojusi. Balsošana var ieilgt, jo vienlaikus balsot nevar.

*Plkst. 13.18 daļa deputātu ir nobalsojuši par Valsts prezidenta amata kandidātiem.

*Plkst. 13.05 protestētāji pie Saeimas skaļi aicina nebalsot par Bērziņu.

*Plkst. 13.00 sākas deputātu balsošana.

Kā zināms, šodien Latvijā svarīgs notikums - Valsts prezidenta vēlēšanas. Par šo amatu cīnās divi kandidāti - pašreizējais prezidents Valdis Zatlers un kādreizējais baņķieris, tagadējais Saeimas deputāts Andris Bērziņš.

Saskaņā ar TVNET provizoriskiem aprēķiniem par Zatleru varētu nobalsot 41 deputāts. Zināms, ka no ZZS ievēlētā deputāte Dana Reizniece-Ozola izlēmusi balsot par Valdi Zatleru Valsts prezidenta amatā.

Atbalstu Zatleram solījuši "Vienotības" 33 deputāti un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", kas Zatleram solījusi septiņas balsis.

Iespējams, ka par Zatleru nobalsojis vēl kāds Saeimas deputāts, kas savu izvēli žurnālistiem atklāt nevēlējās.

Par izvirzītajiem kandidātiem jābalso aizklāti, ar vēlēšanu zīmēm.

Iedzīvotāji pret Bērziņu

Brīdī, kad deputāti devās balsot, nepilni 200 protestētāji pie Saeimas uz īsu brīdi vienojās kopīgā sauklī "Andri Bērziņu - nē!", tādā veidā paužot negatīvu nostāju pret iespēju, ka Bērziņš varētu tikt ievēlēts par Valsts prezidentu.

Deputātu runas debatēs

Tieši pulksten 9.00 sākās Saeimas sēde.

* Sēdi atklāja Saeimas priekšsēdētāja un partijas "Vienotība" pārstāve Solvita Āboltiņa, aicinot deputātus balsot par Valdi Zatleru.

* Arī Dombrovskis savā uzrunā deputātiem norādīja uz atbalstu Zatleram un viņa izaugsmi Valsts prezidenta amatā. Premjers uzskata, ka jādod Zatleram iespēja strādāt arī nākamos četrus gadus, un aicina deputātus balsot par viņu.

Pēc valdības vadītāja teiktā, "dziļi simbolisks bija Zatlera lēmums rosināt Saeimas atlaišanu un mainīt dūksnājā iestigušo politisko vidi".
Valsts prezidenta amata kandidāts Andris Bērziņš
Valsts prezidenta amata kandidāts Andris Bērziņš Foto: Felicija/TVNET

"Prezidenta solis ir simbolisks - tāda Saeima, kas nevar nodrošināt tiesiskumu, ir jāatlaiž," uzsvēra Dombrovskis un deputātus aicināja atbalstīt Zatleru prezidenta amatā.

* "Vienotības" deputāti aicina savus kolēģus balsot par Zatleru. Arī VL-TB/LNNK deputāti Einārs Cilinskis un Raivis Dzintars aicina balsot par Zatleru. Visi septiņi minētās apvienības deputāti balsošot par. Vienlaikus Dzintars norāda, ka ne visus Zatlera lēmumus apvienība atbalsta.

Opozīcijai cits viedoklis

* Savukārt opozīcijas deputāti kritizē Zatlera lēmumu atlaist Saeimu. SC deputāts Sergejs Mirskis, uzstājoties debatēs, norāda, ka Zatleram bija iespēja atlaist 9.Saeimu, taču viņš to neizdarīja. Viņš esot šo iespēju palaidis garām un novilcinājis laiku. Viņš varējis arī atlaist 10.Saeimu ātrāk, taču viņš arī to neizdarīja. Zatlers četrus gadu esot demonstrējis mērenu pasivitāti. Viņa rīcība, rosinot atlaist Saeimu, izskatoties kā atriebība deputātiem, no kuriem vairums nebūtu balsojuši par Zatleru, norādīja opozīcijas deputāts.

* Arī Valērijs Agešins (SC) akcentēja, ka Zatlers savu lēmumu pieņēma tikai dažas dienas pirms pilnvaru beigām. Viņš no tribīnes apstiprināja, ka SC deputātiem balsojumā būs brīvais balsojums un katra deputāta izvēli pēc tam publiski neatklās.

Iespēju kāpt tribīnē izmanto arī Šlesers

* Saeimas tribīnē kāpa arī PLL deputāts Ainārs Šlesers. Šlesers atgādināja savu pagājušās nedēļas teikto, ka nebažījās par savas dzīves vietas kratīšanu, taču norādīja uz šā lēmuma saistību ar Valsts prezidenta vēlēšanām. Šodienas deputātu teiktais esot saistīts ar priekšvēlēšanu laiku - tribīne tiekot izmantota kā bezmaksas mikrofons. Viņš secināja, ka viņam tomēr ir kaut kāda ietekme, ja jau viņa vārds tiek saistīts ar Saeimas atlaišanu.

Šlesera runu pārtrauca skaļi izsaucieni, aplausi un replikas no zāles.

Viņš aicināja Zatleru veidot savu partiju, bet deputātus - balsot par Bērziņu. Par Bērziņu aicināja balsot arī ZZS deputāte Iveta Grigule, uzsverot, ka viņš ir godavīrs, nevis manipulējams cilvēks.

Olšteins sola nolikt mandātu

* Uzrunu deputātiem teica ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, aicinot balsot par pašreizējo Valsts prezidentu.

* Savukārt "Vienotības" deputāts Klāvs Olšteins sola nolikt deputāta mandātu jau šodien, ja Zatleru neievēlē. Viņš iešot prom no parlamenta kopā ar Zatleru, ja viņu neievēlēs. Pie vēlēšanu urnas deputāts, kuram šīs Saeimas sanākšanas dienā piedzima dēls, atbildot uz žurnālistes jautājumu "Vai jūsu dēls lepotos ar tēva izvēli?", māja ar galvu un notrausa aizkustinājuma asaras.

Kaut arī deputāti nolēma strādāt bez pārtraukuma, savstarpējās sarunas sāk traucēt dzirdēt uzrunas.

Portāls TVNET novēroja, ka šorīt gan pie Saeimas nama, gan parlamenta ēkā iekšā ir ļoti daudz žurnālistu, tostarp starptautisko mediju pārstāvji. Pie Saeimas sanākušie gandrīz 1000 protestētāju vislielāko atbalstu izrādīja prezidentam Valdim Zatleram, sagaidot viņu ar lielām ovācijām un saucieniem: "Mēs par Valdi!" Pilnīgi pretēji, ar skaļiem svilpieniem, tika sagaidīts otrs valsts prezidenta amata kandidāts Andris Bērziņš (ZZS).

Pašreizējais prezidents Valdis Zatlers
Pašreizējais prezidents Valdis Zatlers Foto: Felicija/TVNET

Kas var būt par valsts prezidentu?

Satversme nosaka, ka par prezidentu var ievēlēt pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš sasniedzis 40 gadu vecumu. Prezidentam nevar būt dubultpilsonība. Valsts prezidenta amats nav savienojams ar citu amatu. Viens cilvēks nevar būt par Valsts prezidentu ilgāk nekā astoņus gadus no vietas.

Neatkarīgās Latvijas vēsturē bijuši trīs prezidenti - Guntis Ulmanis, Vīķe-Freiberga un Zatlers. Zatlera prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 7.jūlijā.

No notikumu vietas ziņo TVNET reportieri Santa Kvaste un Kalvis Bormanis. Pievienota jaunākā informācija

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu