Iespējams, labākais veids, kā ceļot ar bērnu, - jūras kruīzs (52)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Divgadnieki - tas ir īpašs vecums, kad pasaule jāizzina ik uz soļa un pacietība nav bērna sabiedrotais. Mammas mani sapratīs, ka šajā laikā ir grūti kur doties ar bērnu atpūsties, ja vēlies mieru un laiku arī sev... Ceļojumi - tas ir jāpārdomā kārtīgi, lai tā būtu jums kopā atpūta un bauda, nevis laika skaitīšana, kad atgriezties mājās, ierastajā vidē...

Ar meitiņu dienas garumā esam ceļojušas gan ar automašīnu, gan esam lidojušas vairākas stundas lidmašīnā. Katram no šiem pārvietošanās veidiem ir savi plusi un ir arī savi mīnusi, ar kuriem noteikti ir jārēķinās, ja ceļo ar bērnu. Tomēr pēc ceļošanas ar trešo pārvietošanās līdzekli - prāmi - secinu, ka

tas ir ērtuma un atpūtas topa augšgalā, ja dodies brīvdienās ar nemiera garu - divgadnieci.

Ideāls variants īsām ģimenes brīvdienām

Jāatzīst, ka savas ģimenes saspringtā grafika dēļ grūti bija izbrīvēt laiku garai atpūtai, taču lielās ilgas pēc vasaras un kopā pabūšanas lika mums visiem sasparoties un noorganizēt dažas dienas prom no ierastās vides. Jau sen bijām domājuši izmēģināt - kā ir doties nelielā jūras kruīzā kopā ar bērnu, tāpēc, aplūkojot «Tallink» piedāvājumus, izlēmām, ilgi nedomājot! Pēc vēlamajiem datumiem mums sakrita doties braucienā ar «Tallink» jaunāko kuģi - M/S «Isabelle». Patika, ka prāmim bija ērts izbraukšanas laiks, kurš nesakrīt ar mazās diendusu un ir pēc launadziņa laika - plkst. 17:30. Ierodoties pasažieru ostā, iekāpšana noritēja ļoti raiti un bez liekas nīkšanas uzgaidāmajā zālē. To uzsveru, jo

šoreiz visu ceļojumu vērtēju pēc savas meitiņas vērtību skalas - par ko tad arī ir šis raksts.

Arī iebraukšana Stokholmā bija ideālā laikā pēc brokastīm (ap 10:30) un pati izkāpšana un došanās uz sev vēlamo vietu noritēja bez starpgadījumiem un kavēšanās.

Foto: no personiskā arhīva

Kajītes - mazas un ērtas. Garie gaiteņi, spīdīgie lifti, kāpnes - spiegšanas vērti!

Kā jau bija gaidāms, uz prāmja kajītēs ir problemātiski novietot bērna gultiņu, ja vēlas komfortablu pārvietošanos. Pašas atliecamās gultās izrādījās patiešām mīkstas un ērtas. Platuma ziņā ērti varēju paņemt blakus meitiņu, tāpēc

bērna gultiņas nemaz nepietrūka.

Mazā lēdija bija ļoti sajūsmināta, ieraugot prāmja garos gaiteņus, pa kuriem varēja skriet un skriet... Tāpat kajīte tika izpētīta ar ziņkārību, uzlienot uz gultas, aplūkojot spoguļgaldiņu, kuģa iluminatoru utt. Vienīgi kāpnes starp prāmja stāviem - tur gan jāpieskata bērns, jo šis vecums nepazīst piesardzību. Īpaši interesantas šķita arī spīdīgās liftu pogas. Liftu esamība bagātā, skaistā katrā stāvā ir īpaši ērta, ja līdzi bēbītis, kurš lielāko dienas daļu pavada ratiņos.

Jāatceras gan par biežo roku mazgāšanu vai vismaz ziņkārīgo pirkstiņu apslaucīšanu ar mitrajām salvetēm - jo bērni grib visu aptaustīt, bet prāmis ir sava veida sabiedriskais transports.

Kuģa neatsveramais pluss ceļošanā ar bērnu ir kustību brīvība!

Bērns visa ceļojuma laikā netiek ierobežots ar vairāku stundu sēdēšanu vienviet.

Te ir iespēja skraidīt, spēlēties un iziet pat ārā uz terases paelpot dzestro jūras gaisu.

Foto: no personiskā arhīva

Rotaļistaba - neliela paradīze bērniem un miera osta vecākiem

Kamēr man pašai nebija bērnu, es uz bērnu istabām sabiedriskās vietās noskatījos visai vienaldzīgi - jā, labi, ka padomāts par mazajiem ķipariem, taču tikai tagad novērtēju šo telpu vērtību! Uz prāmja ir ļoti jauka bērnu spēļu zona vairākās telpās. Vienā ir iespēja skatīties multiplikācijas filmas (patika arī to izvēle - klasiskās Disneja multiplikācijas filmas, kas ir sirsnīgas un maz tajās vērojama tieša vardarbība vai ļaunums). Šajā telpā bērni sev var atrast jebkādu nodarbi - spēlēties pie koka virtuvītes, zīmēt un krāsot, braukāt ar mašīnām, darboties ar lego klučiem utt. Šajā istabā

ir arī bērnu pieskatītāja, kas gan nenozīmē, ka vari atstāt bērnu kā auklei.

Blakus šai telpai atrodas bumbu baseins ar slidkalniņu, kas, kā zināms, ir katra bērna neliela sapņa piepildījums. Trešajā telpā ir mazliet vecākiem bērniem dažādas datorspēles. Ļoti novērtējām, ka šī bērnu atpūtas zona atrodas līdzās kuģa kafejnīcai. Vecāki var pasūtīt sev kafiju vai glāzi baltvīna un turpat caur stiklu vērot notiekošo rotaļu istabās. Ērti un pārdomāti! Pēc šo telpu apmeklēšanas gan bieži mazgājiet rociņas. Tāpat apvelciet

bērnam ērtus apavus - vislabāk kādas čībiņas, kuras var ātri uzvilkt un novilkt,

- jo rotaļu telpās ieeja ir bez apaviem.

Foto: no personiskā arhīva

Iespējama arī bērnu dzimšanas dienas ballīte

Pastāv iespēja arī mazajiem gaviļniekiem svinēt dzimšanas dienu bērnu spēļu istabā uz kuģa. Jautrā ballītē no plkst. 12:00 līdz 15:00, kamēr kuģis atrodas ostā, mazais jubilārs kopā ar draugiem varēs mieloties ar kuģa torti, dziedāt dziesmas un piedalīties atrakcijās. Mazo gaviļnieku gaida arī pārsteiguma dāvana! Starp citu, vasaras brīvlaikā uz «Tallink» kuģiem M/S «Romantika» (no 14.06.) un M/S «Isabelle» (no 19.06.) atgriežas arī bērnu iemīļotais KidzClub un jauniešu Teenz vasaras centrs. Centrā Teenz tiks organizētas dažādas spēles un atrakcijas, līdzās jaunieši varēs spēlēt galda futbolu, dziedāt karaoke, dejot un sacensties, spēlējot Xbox 360° spēļu konsoli. Uz kuģa ir pieejams arī bezmaksas wi-fi interneta pieslēgums, kas jauniešiem mūsdienās ir tik svarīgi. Suņu meitene Lotte apciemos bērnus, lai kopā ietu rotaļās, dziedātu un dejotu. Bērniem arī būs iespēja tikt pie krāšņi apzīmētas sejas vai rokām.

Foto: no personiskā arhīva

Ceļojumā aug arī ēstgriba - svarīgs faktors!

Meitiņai vienmēr ir bijusi laba apetīte, kas nemazinājās arī šā ceļojuma laikā. Ērtības dēļ bijām pieteikuši gan brokastis, gan vakariņas - lai par to nebūtu jāuztraucas. Bērniem līdz 5 g.v. ēdienreizes ir bez maksas. Tomēr, ceļojot ar bērniem, jāatceras, ka līdzi jāpaņem arī dažas uzkodas - cepumiņi, kausētā siera standziņas, musli batoniņi, galetes u.c. gardumi, kas palīdzēs sagaidīt ēdienreizes. Kaut gan tas nebūs sarežģīti, jo uz kuģa tās iespējamas divos dažādos laikos - agrāk (17:00) un mazliet vēlāk. Pieļauju, ka tas apzināti organizēts, lai pirmajā ēdienreizē pulcējas ģimenes ar bērniem, bet otrajā - pasažieri, kuri vēlas pasēdēt pie vakariņām, baudot vīnu un gaidot šova programmu sākumu. Protams, vienmēr bērni paēd pirmie un tad sākas vecāku skriešanas pakaļ maratons. Mēs sagatavojāmies arī tam - piedāvājot pie galda uzkavēties, spēlējot jaunu spēlīti vai skatoties multenīti planšetdatorā. Der arī jebkas cits, kas piesaista bērna uzmanību. Ticiet man, tā jūs varēsiet ērti un bez steigas paēst vakariņas.

Mēs ne vienmēr varam paredzēt, kad mūsu mazais vēlēsies ēst un vai pārbrauciens kaut kā neietekmēs viņa režīmu. Bet, ja līdzi nesanāk paņemt mazajam kārumus, turpat uz vietas ir veikals, kurā noteikti var atrast vajadzīgo. Jā, un arī autiņbiksītes, dzeramkrūzes u.c. bērnu lietas ir atrodamas uz kuģa. Jārēķinās gan ar uzcenojumu.

Lieti noder:

* Jaunas rotaļlietas, grāmatiņa vai krāsošanas zīmuļi un lapas ar ko noturēt uzmanību vajadzīgos brīžos;

* Ērti novelkami un uzvelkami apavi - rotaļu istabās. Lieliskas ir arī neslīdošās zeķītes;

* Mitrās salvetes un bieža roku mazgāšana;

* Atkritumu maisiņi autiņbiksītēm;

* Telefonā vai planšetē jaunas aplikācijas vai multiplikācijas filmas;

* Uzkodas, kas palīdzēs sagaidīt ēdienreizes;

* Ratus līdzi var droši ņemt - gaiteņu un kajītes durvju platums pieļauj ērtu pārvietošanos;

* Līdzi jāņem arī zāles - pirmā nepieciešamība caurejas vai temperatūras gadījumos;

* Vairākas pudeles ūdens - neticami, bet dzeramais ūdens tika patērēts ļoti, ļoti daudz!

Jāatzīmē, ka arī prāmja

personāls ir ļoti atsaucīgs un izpalīdzīgs

- mums gadījās pazaudēt ļoti mīļu mantiņu un tās meklēšanās iesaistījām vairākus personāla darbiniekus. Beigās lelle atradās kajītē - mazā pati bija to noglabājusi drošā vietā! Tomēr personāls vēl nākamajā dienā jautāja, vai viss nokārtojies, vai tomēr lelli vēl jāmeklē. It kā sīkums, bet patīkami!

Lai vai kā, ceļojums mums izdevās patiešām atpūtas brauciens, jo mazais, enerģijas pārpilnais cilvēciņš varēja visa brauciena laikā darīt to, kas vislabāk patīk.

Un kas gan vecākiem ir būtiskāk par smaidošu, ar dzīvi apmierinātu bērnu?

P.S. Daudz spēlējoties, bērni ātri piekūst un vakaros viegli un laicīgi dodas čučēt :)

Drīzumā gaidāms apraksts kādam jaukam ceļojuma mērķim Stokholmā - tas ir Skansena brīvdabas muzejs.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu