Ģenerālprokurors piekrīt kratīšanas veikšanai pie Šlesera

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir devis piekrišanu kratīšanas veikšanai politiķa Aināra Šlesera (PLL/LC) dzīvesvietā, apstiprināja ģenerālprokurors.

Deputāti melo

Kalnmeiers uzsvēra, ka spekulācijas Saeimas kuluāros, ka ģenerālprokurors it kā neesot piekritis Šlesera kratīšanai, esot klaji meli. Esmu piekritis kratīšanai, nekad neesmu lēmis citādi un to varu dokumentāri apliecināt, sacīja ģenerālprokurors.

Kriminālprocesu, kura ietvaros Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vakar ir veicis virkni kratīšanu, uzraugošais prokurors Māris Leja apstiprināja, ka piekrīt kratīšanas veikšanai pie Šlesera. Šādu viedokli viņš šodien ir uzturējis arī Saeimas komisijā.

Nepieņem lēmumu par atļaujas došanu

Kā ziņots, Saeimas Mandātu, iesniegumu un ētikas komisija šodien rīta pusē vēl nepieņēma lēmumu par atļaujas došanu kratīšanas veikšanai Šlesera dzīvesvietā. Šlesers pats gan pēc sēdes izteicās, ka principā neiebilst, ja viņa dzīvesvietā tiktu veikta kratīšana. "Lai nāk un skatās, ja kāds grib, man nav ko slēpt," teica deputāts.

Šlesers ierodas ar advokātu

Šlesers šorīt Saeimā bija ieradies ar paša nolīgto advokātu Viktoru Tihonovu, kurš pēc komisijas sēdes paziņoja, ka Saeimas komisijai pagaidām nav juridiska pamata lemt par Šlesera kratīšanu.

Advokāts norādīja, ka Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka vērsties Saeimā ar lūgumu atļaut veikt kratīšanu deputāta dzīvesvietā ir tiesīga tikai prokuratūra, nevis tās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierindas izmeklētājs, kā tas ir Šlesera gadījumā, un tikai tad, kad ir saņemta Saeimas piekrišana kratīšanai, prokuratūra vēršas tiesā pēc sankcijas. Šlesera gadījumā šī juridiskā kārtība neesot ievērota, apgalvoja advokāts.

Šlesers pieļāva, ka KNAB aizdomu pamatā varētu būt kādas viesnīcā "Rīdzene" noklausītas sarunas atsevišķu frāžu interpretācija.

Viss esot sajaukts vienā putrā

Pēc komisijas sēdes politiķis pauda viedokli, ka KNAB iesniegtajā dokumentā "viss ir sajaukts vienā putrā". KNAB apgalvojot, ka 2009.gada beigās Ventspils mērs Aivars Lembergs esot izvirzījis kaut kādas prasības apmaiņā pret to, ka Andris Ameriks (LPP/LC) tiktu ievēlēts par Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāju. Šlesers atgādināja, ka Ameriks tika ievēlēts amatā ar sešām valdes locekļu balsīm, tāpēc Viestura Silenieka (ZZS) balsojums, kura motīvus tagad pētot KNAB, nekādā gadījumā nevarēja būt izšķirošs.

Īpašumi, par kuriem KNAB apgalvojot, ka tie piederot Šleseram, patiesībā piederot viņa senam paziņam Viesturam Koziolam. Par to esot viegli pārliecināties, pieprasot informāciju no Latvijas Uzņēmumu reģistra un no Šveices.

Pēc Šlesera stāstītā, 2009.gadā, kad Šlesers bija Rīgas domes vicemērs, pēc KNAB apgalvojuma viņš esot uzspiedis kādus sev izdevīgus lēmumus "airBaltic" vadītājam Bertoldam Flikam. Cik varēja noprast, runa ir par projektu "Live Riga". Šlesers noliedz šos apgalvojumus, jo birojam "Live Riga" esot sava valde, kas pieņem lēmumus balsojot.

Uzklausa slēgtā sēdē

Mandātu, iesniegumu un ētikas šorīt slēgtā sēdē uzklausīja prokurora Māra Lejas, Tihonova un Šlesera paskaidrojumus, bet nekādu lēmumu pagaidām nepieņēma. Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde bija slēgta, jo tā vēlējās prokurors Leja, un arī deputāti Jānis Klaužs (ZZS) un Imants Bekešs (PLL) apgalvoja, ka nejūtas ērti preses uzmanības lokā.

Kā pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC), par atļaujas došanu kratīšanas veikšanai deputāta Šlesera dzīvesvietā komisija lems pēc plenārsēdes beigām.

Sievai nav imunitātes

Saeimas juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gunārs Kusiņš žurnālistiem paskaidroja, ka Saeimas deputātei Inesei Šleserei, kura savu mandātu ir nolikusi uz bērna kopšanas laiku, patlaban nav deputātes imunitātes pret kriminālvajāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu