IZM ierēdne nepamana būtiskas neprecizitātes savā deklarācijā (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

17 000 vietā 25 000. Šāda neatbilstība starp norādītajiem ienākumiem darbavietas budžeta ailē un deklarētajiem Valsts ieņēmumu dienestā radusies kādai augstai Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdnei, vēsta Latvijas televīzija (LTV).

Norāda lielāku algu

Saskaņā ar ministrijas publiskoto informāciju viņas mēnešalga pērn kā ministra biroja vadītajai bijusi 1400 latu pirms nodokļu nomaksas. Tikmēr amatpersonas iesniegtajā deklarācijā redzams, ka atalgojums ministrijā bijis par piecsimt latiem lielāks. Kā norāda LTV, gada griezumā tas nozīmē nepilnu 8000 latu starpību.

Ierēdne nesakritību skaidro ar grāmatvedības kļūdu, ko esot pamanījusi tikai līdz ar LTV jautājumiem. «Pirmkārt, mēs pildījām deklarācijas pēdējā dienā, lielā steigā. Tas ir izskaidrojams tikai un vienīgi ar tehniskām problēmām. Kā man skaidro kolēģīte, varēju arī automātiski apstiprināt summu, kas izlec. Tā nav uz pusi lielāka. Ņemot vērā, ka tā ir summa pirms nodokļiem, es neidentificēju to kā summu pēc nodokļiem. Un es domāju, ka tā tiešām varētu būt lielāka nodokļu dēļ, tāpēc arī neko nepamanīju tieši tajā dienā,» saka izglītības un zinātnes ministra padomniece Nellija Titova.

Deklarācijas dati otrdien esot izlaboti.

Tiesa, amatpersonas datus obligāti iesniedzamajā deklarācijā drīkst labot mēnesi pēc publicēšanas, bet konkrētā deklarācija publicēta aprīļa sākumā. Turklāt – ievadot datus, VID sistēma jau automātiski piedāvā tās rīcībā esošos datus par algas apmēru. Bet tas nozīmē – ierēdnim tie apzināti jālabo un nejaušu kļūdu ielaist grūti.

Šis gadījums nācis gaismā brīdī, kad arī Valsts kontrole (VK) atklājusi vairākus pārkāpumus Izglītības ministrijā un tās pārraudzības iestādēs.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) administrācijas un padotības iestāžu darbinieku atlīdzības aprēķinos ir konstatēta virkne pārkāpumu, tostarp pabalstu izmaksāšana par nebijušiem atvaļinājumiem. Aizdomās par naudas piesavināšanos un šķērdēšanu divās skolās VK vērsusies prokuratūrā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu