Negroza 17 gadu cietumsodu juristam Zikovam (59)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Augstākā tiesa šodien negrozīja pirmās instances piespriesto 17 gadu cietumsodu juristam Nikolajam Zikovam par 2011.gada februārī kinoteātrī «Citadele» izdarīto slepkavību.

Papildināts viss teksts

Zikova lietu AT izskatīja apelācijas kārtībā saistībā ar sūdzībām, kuras iesniedzis pats apsūdzētais un viņa advokāts Armands Šūmanis, kā arī cietušās puses advokāts Romualds Vonsovičs.

Izskatot minēto lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa pirms gada - pērn 22.maijā -

Zikovu atzina par vainīgu bankas darbinieka un četru bērnu tēva Aigara Egles nošaušanā.

Apgabaltiesa Zikovam par slepkavību piesprieda 17 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Prokurore Jekaterina Kušakova bija lūgusi tiesu Zikovam piespriest 17 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Kušakova Rīgas apgabaltiesas spriedumu nepārsūdzēja.

Savukārt Zikova advokāts Šūmanis jau pirms Rīgas apgabaltiesas sprieduma pasludināšanas uzskatīja, ka šajā lietā apsūdzība uzrādīta nepareizi, proti, aplama esot noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija.

Tikmēr cietušās puses advokāts Vonsovičs pirmās instances tiesas debatēs pauda viedokli, ka apsūdzētais ir pelnījis bargāko likumā par šādu noziegumu paredzēto sankciju - mūža ieslodzījumu.

Advokāts sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka

17 gadu cietumā ir samērā bargs sods, tomēr atzina, ka Zikovs, iznākot no cietuma, joprojām apdraudēs sabiedrību, tāpēc pareizāk būtu bijis viņu sodīt ar mūža ieslodzījumu,

kā tas iepriekš tika prasīts.

«To liecināja arī teiktais viņa pēdējā vārdā – viņš savu vainu neatzīst un uzskata, ka ir aizstāvējies,» pastāstīja advokāts un atgādināja, ka Zikovs savā pēdējā vārdā norādījis, ka izmantojis likumā noteiktās tiesības uz aizstāvēšanos, neņemot vērā, ka pats konfliktu tīšuprāt ir izraisījis.

«Tas [pēdējā vārdā paustais] liecina, ka Zikovs joprojām ir ārkārtīgi bīstams,»

piebilda advokāts.

Zikovam apsūdzība celta pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 3.punkta - par slepkavību vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā.

Apgalvo, ka Egle uzbrucis pirmais

Par Aigara Egles slepkavību kinoteātrī Rīgā apsūdzētais Nikolajs Zikovs piektdien Augstākajā tiesā pēdējā vārdā atkārtoti norādīja, ka tieši Egle viņam pirmais uzbrucis, tāpēc viņam bijušas tiesības nodarīt kaitējumu uzbrucējam aizstāvoties.

Zikovs uzsvēra, ka, piespriežot viņam tik bargu sodu, pirmās instances tiesa nav ievērojusi vairākas likumā noteiktās normas, piemēram, tiesības aizstāvēties pret uzbrucēju. Apsūdzētais arī atsaucās uz vairākiem Eiropas cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumiem, kuros līdzīgos gadījumos bijis attaisnojošs spriedums.

Ilgās runas laikā Zikovs bija mierīgs un nosvērts, citēja daudzus likuma pantus un ECT atzīto.

Zikovs lūdza atzīt viņa rīcību par aizstāvēšanos, bet cietusī puse – piespriest viņam mūža ieslodzījumu.

Sodu izcieš centrālcietumā

Apsūdzētais, kurš sodu izcieš Rīgas centrālcietumā, runā norādīja, ka pašreizējās likuma normās nav īsti noteikts, kas skaitās provokācija, līdz ar to neesot korekti paziņot, ka viņš izraisījis Egles dusmas.

Zikovs uzsvēra, ka provokācijas var būt daudz un dažādas, taču tas nenozīmē, ka pret tām jāvēršas ar agresiju. Salīdzinājumam Zikovs minēja sievietes pilsētas ielās, kas reizēm, kā atsevišķiem cilvēkiem var likties, ģērbjas izaicinoši. «Taču tas nemīkstina cilvēku vainu, kurš tādēļ varētu veikt pret viņām noziedzīgas darbības,» paziņoja Zikovs.

Apsūdzētais arī atsaucās uz vairākiem lieciniekiem, kuri norādījuši, ka viņš nemaz tik agresīvi neesot uzvedies. Zikovs arī apšaubīja kāda liecinieka teikto, kā viņš ir pārvietojies pirms izdarītā nozieguma, lai ieņemtu savu vietu kinoteātrī.

Zikovs arī norādīja uz to, ka Egle esot lietojis psihoaktīvas vielas, kas varot radīt arī nemotivētu agresiju. Viņš arī sacīja, ka tiesas procesā neesot redzējis nevienu pamatojumu par to, ka Eglem šādi medikamenti būtu jālieto. «Viņa sieva ir farmaceite, medikamentus var viegli iegūt,» minēja Zikovs.

Ņemot vērā, ka Zikovs runā vairākas reizes atkārtojās, tiesnese mudināja viņu to nedarīt. Kopumā Zikovs savu pēdējo vārdu teica gandrīz pusotru stundu.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā sēdē 23.maijā tiesa uzklausīja liecinieku un tad pārgāja uz tiesu debatēm.

22.maija sēdē tiesa pārbaudīja pierādījumus un uzklausīja apsūdzēto. Pamatojoties uz Zikova iebildumiem, tiesas zālē aizliedza filmēt un fotografēt. Zikovs sacīja, ka fotografēšana un filmēšana varot negatīvi ietekmēt tiesu un viņa morālo stāvokli.

Noziegums tika pastrādāts Rīgā kinoteātrī «Forum Cinemas» 2011.gada 19.februārī.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu