Šodien sākās parakstu vākšana par sociālo pabalstu likumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) trešdien, 18.maijā, sāks parakstu vākšanu par trim apturētajiem sociālo pabalstu likumiem, kas attiecas uz pabalstu griestu saglabāšanu līdz 2014.gadam.

CVK izsludinājusi parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par likumiem - "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Prezidents apturējis likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem pēc 37 Saeimas opozīcijas partiju deputātu prasības, kas pēc Saeimas vairākuma lēmuma pabalstu ierobežojumus slimības pabalstiem, maternitātes un paternitātes pabalstiem, kā arī bezdarbniekiem saglabāt līdz 2014.gada beigām, izmantoja Satversmē noteiktās tiesības un vērsās pie prezidenta. Opozīcija uzskata, ka nav pamata izlemt par pabalstu griestu saglabāšanu jau šodien uz tik ilgu laiku.

Parakstu vākšanā ir jānoskaidro, vai tautas nobalsošanas sarīkošanu par apturēto likumu atcelšanu atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētāji.

Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir visiem balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma. Parakstīties par tautas nobalsošanas ierosināšanu šo likumu atcelšanai vēlētāji varēs pašvaldību noteiktajās parakstu vākšanas vietās, kā arī ārvalstīs.

Parakstu vākšana notiks no šī gada 18.maija līdz 16.jūnijam.

Jau vēstīts, ka Saeima aprīļa vidū nolēma pabalstu ierobežojumus saglabāt līdz 2014.gada beigām. Ierobežojumi attiecas uz maternitātes un paternitātes, slimības un bezdarbnieku pabalstiem.

Labklājības ministrijas sagatavotā kārtība paredz, ka arī turpmāk slimības pabalstus, maternitātes un paternitātes pabalstus, kā arī vecāku pabalstus par bērniem, kuri dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, piešķirs pilnā apmērā, ja to apmērs ir līdz 11,51 latam dienā jeb vidēji 350 latiem mēnesī. Savukārt, ja piešķirtais pabalsts ir lielāks par 11,51 latu vienā kalendārajā dienā, tiks piešķirta šī summa plus puse no summas, kas pārsniedz šo limitu. Tāds pats ierobežojums attiecas arī uz bezdarbnieku pabalstiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu