Tiesa sāk skatīt slepkavas Zikova apelāciju (90)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, TVNET kolāža

Augstākajā tiesā (AT) notiek tiesas sēde, kurā plānots skatīt par Aigara Egles slepkavību kinoteātrī apsūdzētā Nikolaja Zikova un Egles sievas apelācijas sūdzības; tiesas sēdes laikā Zikovs izteica vairākus lūgumus, arī par ekspertu pieaicināšanu, aģentūra BNS novēroja tiesā.

Uz tiesas sēdi Zikovs tika atvests roku dzelžos saslēgtās rokās, policijas konvoja pavadībā. Pirms sēdes viņš sarunājās ar savu advokātu, ik pa laikam smaidīja. Zikovs izturējās pavisam mierīgi.

Tiesas sēdes sākumā, pamatojoties uz apsūdzētā iebildumiem, tiesas zālē aizliedza filmēt un fotografēt. Zikovs sacīja, ka fotografēšana un filmēšana varot negatīvi ietekmēt tiesu un viņa morālo stāvokli.

Pirms lietas izskatīšanas apsūdzētais izteica arī vairākus lūgumus, tostarp lūdza pieaicināt kā ekspertu privāti praktizējošo aritmologu Andri Šļahotu, lai veiktu ekspertīzi par Zikova fizisko stāvokli un izvērtētu viņa iespēju aizstāvēties pret Egles uzbrukumu.

Zikovs izvirzījis divus jautājumus, uz kuriem Šļahotam būtu jāatbild, proti, vai personai, kurai ir konstatētas konkrētas sirds darbības problēmas, ieteicams izmantot fizisku spēku, lai aizstāvētos no uzbrukumiem, kā arī, vai personai ar iepriekš minēto diagnozi (to viņš sēdē nosauca) fiziskas ietekmes dēļ var pasliktināties veselības stāvoklis un iestāties sirdslēkme.

Tāpat Zikovs lūdza atkārtoti aicināt uz tiesu ballistikas ekspertus Juri Ķiploku un Agri Ludviku. Pēc apsūdzētā teiktā, ballistiskā ekspertīze iepriekš veikta nepilnā apmērā. Zikovs uzsvēra, ka nav izvērtēts, vai konkrētās lodes, ar kurām nogalināts Egle, ir kaujas lodes vai tādas, kurām ir traumatiska ietekme.

Tas, viņaprāt, norādītu uz to, ka viņa mērķis ar ieroci nav bijis kādu nogalināt, bet gan vajadzības gadījumā izmantot pašaizsardzībai.

Zikovs arī lūdza uz tiesu aicināt viņam psihiatrisko ekspertīzi veikušo psihiatri, jo, viņaprāt, tiesa ir interpretējusi psihiatres slēdzienu.

Savukārt gan prokurors, gan cietušās puses pārstāvis norādīja, ka Zikova pieteiktie lūgumi nav pamatoti. Tiesa nolēma lūgumus atstāt atklātus un lems par tiem, kad būs iepazinusies ar visiem lietā iesniegtajiem pierādījumiem un izvērtējusi tos.

Zikova advokāts arī vēlējās pievienot tiesas materiāliem cietuma sociālās rehabilitācijas dienesta sagatavotu Zikova raksturojumu, kurā minēts, ka Zikovam cietumā nav novērotas agresivitātes pazīmes, viņš nav iesaistījies konfliktos ar citiem ieslodzītajiem, ir nosvērts un kluss, kā arī daudz lasa.

Arī par tā pievienošanu lietas materiāliem tiesa lems, kad būs iepazinusies ar jau esošajiem pierādījumiem.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 22. un 23.maijā paredzēts izskatīt Zikova, kā arī cietušās apelācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Zikovs atzīts par vainīgu slepkavības izdarīšanā vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā un sodīts ar 17 gadiem cietumā.

Noziegums tika pastrādāts Rīgā kinoteātrī «Forum Cinemas» 2011.gada 19.februārī. Zikovs tika sodīts ar brīvības atņemšanu uz 17 gadiem ar mantas konfiskāciju.

Apsūdzētais lūdz atcelt pirmās instances tiesas spriedumu un atzīt viņa rīcību, atvairot cietušā uzbrukumu, par aizstāvēšanos, kā arī izbeigt kriminālprocesu. Apsūdzētais lūdzis uz apelācijas instances tiesas sēdi uzaicināt lieciniekus un ekspertus.

Savukārt cietusī lūdz noteikt bargāku sodu ‒ mūža ieslodzījumu.

Zikovs kinoteātrī pēc konflikta nošāva bankas «Citadele» augsta ranga darbinieku un četru bērnu tēvu Aigaru Egli. Konflikts starp cietušo un Zikovu izcēlies par to, ka Zikovs trokšņojis.

Komentāri (90)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu