Tiesa noraida Neo lūgumu noteikt pagaidu aizsardzību "Latvenergo" tarifu lietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Administratīvā apgabaltiesa šodien noraidīja Ilmāra Poikāna, kurš plašākā sabiedrībā pazīstams ar segvārdu Neo, lūgumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu pēc viņa pieteikuma ierosinātajā lietā par jauno "Latvenergo" tarifu pamatotību.

Kā informēja Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa, šis lēmums desmit dienu laikā ir pārsūdzams Augstākās tiesas Senātā.

Iepriekš bija plānots, ka lēmums jautājumā par pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanu šodien būs pieejams arī pēc Ogres novada domes pieteikuma ierosinātajā "Latvenergo" tarifu lietā, tomēr šis lēmums vēl nav sagatavots. Tāpat bija plānots, ka šodien būs gatavs lēmums par to, vai pēc Skrīveru novada domes pieteikuma apturēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumu, ar kuru tika apstiprināti jaunie "Latvenergo" tarifi, taču arī šis lēmums pagaidām vēl nav pieejams.

Šajās lietās, kurās lēmumu sagatavošanas datums bija noteikts 3.maijs, lēmumi būs pieejami šīs nedēļas laikā, šodien sacīja Trubiņa.

Jau ziņojām, ka Administratīvā apgabaltiesa ir ierosinājusi vairākas lietas, kurās apstrīdēts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmums attiecībā uz jaunajiem tarifiem, kas stājās spēkā 1.aprīlī. Ar pieteikumiem tiesā vērsušās gan fiziskas personas, gan virkne pašvaldību. Pagaidām tiesa lemj jautājumus par pagaidu aizsardzības līdzekļu noteikšanu, un lietas pēc būtības vēl nav skatītas.

Apgabaltiesā informēja, ka līdz ierosināto administratīvo lietu izskatīšanai apgabaltiesā par jaunajiem "Latvenergo" tarifiem var nākties gaidīt gadu, jo pieteikumu izskatīšana pirmajā tiesas sēdē tiek noteikta aptuveni viena gada laikā no pieteikuma saņemšanas tiesā.

Kā ziņots, šā gada 1.aprīlī stājās spēkā jauna "Latvenergo" elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība. "Latvenergo" elektroenerģijas tarifus izvērtēja regulators un atzina, ka nav pamata tos noraidīt.

Saskaņā ar jaunajiem tarifiem elektroenerģija ir dārgāka tām mājsaimniecībām, kas to tērē vairāk. Tarifs ir atkarīgs no patēriņa apjoma gada garumā, un uzskaite tiek sākta no 1.aprīļa. Par pirmajām 1200 kilovatstundām jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kilovatstundu. Kad šis patēriņa apjoms tiek pārsniegts, tarifs kļūst lielāks - 10,74 santīmi par kilovatstundu.

Pēc "Latvenergo" aprēķiniem, turpmāk apmēram 30% mājsaimniecību ikmēneša maksa par elektrību gada griezumā pieaugs vidēji par latu, 16% mājsaimniecību ikmēneša maksa pieaugs vidēji par 4,36 latiem, bet 6% - par vairāk nekā desmit latiem. Puse mājsaimniecību neizjutīs tarifu izmaiņas.

Pēc "Latvenergo" sniegtās informācijas, vidēji no 1.aprīļa tarifs mainās par 21%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu