Ziemeļkorejas rīcībā neesot raķešu kodolgalviņu (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja vēl nav radījusi tādu kodolgalviņu, kura būtu pietiekami maza, lai to varētu uzstādīt uz raķetes, trešdien atzina vārdā neminēta augsta ranga ASV amatpersona.

Pati Phenjana apgalvojusi, ka februārī veiktajā trešajā kodolizmēģinājumā izmantots «miniatūrs» un vieglāks kodollādiņš. Šāds komunistiskās valsts paziņojums raisīja bažas, ka Ziemeļkoreja ieguvusi tehnoloģijas kodolgalviņu piestiprināšanai pie raķetēm.

Trešais kodolizmēģinājums tika veikts vien divus mēnešus pēc veiksmīgā tāla darbības rādiusa raķetes izmēģinājuma, kas tika plaši uzskatīts par ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

«Es neuzskatu, ka viņi ir spējīgi samazināt kodolgalviņu, novietot to uz raķetes, atrisināt palaišanas problēmu un nomērķēt,» skaidroja ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Šāds uzskats gan ir pretrunā ar ASV izlūkdienestu sniegto informāciju, ka Ziemeļkorejas rīcībā, visticamāk, ir kodolgalviņas, kuras iespējams uzstādīt ballistiskajām raķetēm.

Jau vēstīts, ka spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieauga, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu.

Phenjana vairāku nedēļu garumā pastāvīgi izteica draudus par iespējamo karadarbības sākšanu, tostarp draudot lietot kodolieročus. Tiesa, eksperti apšauba komunistiskās valsts spējas savus draudus īstenot.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu