Pakistānas parlamenta apakšpalātas vēlēšanās uzvarējusi ekspremjera Šarifa partija (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Navazs Šarifs
Navazs Šarifs Foto: AFP/LETA

Pakistānā sestdien notikušajās parlamenta apakšpalātas vēlēšanās uzvarējusi ekspremjera Navaza Šarifa vadītā konservatīvā partija Pakistānas Musulmaņu līga (N).

Saskaņā ar telekanālu prognozēm, kas ir balstītas uz pirmajiem provizoriskajiem rezultātiem, apakšpalātā Nacionālajā asamblejā, kur ir pavisam 342 vietas, Pakistānas Musulmaņu līgai (N) būs 115 līdz 128 deputāti, kriketa leģendas Imrana Hana centriskajai Pakistānas Kustībai par taisnību un līdz šim valdošajai kreisi centriskajai Pakistānas Tautas partijai - katrai apmēram 30 deputātu.

Tā kā neviena partija nav ieguvusi vairāk nekā pusi deputātu vietu, 63 gadus vecajam Šarifam būs jāveido koalīcijas valdība.

«Es aicinu visas partijas sēsties ar mani pie galda un risināt valsts problēmas,» uzvaras runā sestdienas vakarā Pakistānas Musulmaņu līgas (N) galvenajā mītnē Lahorā sacīja Šarifs, kurš jau bija premjerministrs no 1990. līdz 1993. gadam, kā arī no 1997. līdz 1999.gadam, kad tika gāzts militārā apvērsumā.

Šī ir pirmā reize, kad Pakistānā, kur nereti notiek militāri apvērsumi, valstī pilnu parlamenta pilnvaru termiņu - piecus gadus - pie varas ir bijusi civila valdība, un tā nodos varu jaunai civilai valdībai.

Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, sestdienas vēlēšanās Pakistānā, kurās tika vēlētas arī provinču asamblejas, piedalījās apmēram 60% balsstiesīgo vēlētāju. Parlamenta augšpalātu Senātu vēlē provinču asamblejas.

Uzbrukumos vēlēšanu dienā Pakistānā gāja bojā 24 cilvēki.

Islāmistu kaujinieku grupējuma «Taleban» bumbu uzbrukumā Sindhas provinces asamblejas kandidātam Amanullāham Mešuduam no Avami Nacionālās partijas (ANP), kas ir galvenā sekulārā partija, ko veido etniskie puštuni, valsts lielākajā pilsētā Karači sestdien gāja bojā 11 cilvēku, bet 40 cilvēki ievainoti. Vēl viens cilvēks gāja bijā un trīs tika ievainoti, kad vāja bumba eksplodēja autobusā citviet pilsētā.

Savukārt bruņoti uzbrucēji nošāva desmit cilvēkus nemierīgajā Beludžistānas provincē valsts dienvidrietumos, kur vēlētāju aktivitāte bija neliela. Vēl divi cilvēki nogalināti un 11 ievainoti valsts ziemeļrietumu pilsētas Pešavaras piepilsētā, kad eksplodēja ar tālvadību aktivizēta bumba.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu