Par godu Eiropas dienai vairāki simti Rīgas centrā pulcējas vēlajās brokastīs (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par godu Eiropas dienai skvērā pie Latvijas Nacionālās operas šodien vairāki simti cilvēku pulcējās vēlajās pusdienās jeb brančā, kura laikā iepazina dažādus Eiropas kulināros reģionus un bez maksas nogaršoja valstu iecienītākos ēdienus.

Eiropas dienas brančā šefpavāri dalībniekus cienāja ar deviņiem ēdieniem - somu veģetāro zupu, dāņu vaniļas pudiņu, slovāku siera kūku ar bezē, ungāru iecienīto vistu paprikas mērcē ar galušku un spāņu «vizītkarti» - paelju un gaspačo zupu, informēja pasākuma organizatoru pārstāve Ilze Meirupska.

«Šī diena, kurā vairāk nekā 500 miljoni eiropiešu atzīmē Eiropas telpas vienotību un mieru, ir svētki arī Latvijai, kas jau kopš 20.gadsimta sākuma kā neatkarīga valsts ir piederīga Eiropai. Tādas pamatvērtības kā savstarpējā cieņa un solidaritāte, demokrātija un sadarbība ir ļāvušas Eiropai attīstīties un vairot savu labklājību kopš 1950.gada 9.maija, kad ar Francijas ārlietu ministra Roberta Šūmana vēsturisko deklarāciju tika likti pamati Eiropas ogļu un tērauda kopienai, kas attīstoties kļuva par Eiropas Savienību (ES). Nu jau vairāk nekā 20 gadus arī Latvija ir atgriezusies Eiropas telpā kā suverēna valsts, un jau 11 gadus esam pilntiesīga ES dalībvalsts. Taču vēl joprojām ir daudz jauna, ko varam uzzināt par saviem draugiem un partneriem citur Eiropā, viņu paražām, kultūru un tradīcijām. To arī šodien novēlu visiem Eiropas dienas dalībniekiem,» Eiropas dienas branča atklāšanā teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs, topošais vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis sveica klātesošos svētkos un uzsvēra, ka Eiropas dzimšanas dienas svinības ir iespēja daudz labāk iepazīt ES nozīmi, kā arī izprast, ka Briselē pieņemtie lēmumu nav tikai birokrātiski procesi, bet reāls pienesums ikvienam Eiropas pilsonim.

«Gadsimtu gaitā esam iepazinuši dažādu valstu virtuves. Līdz beidzot esam atgriezušies tur, kur mums jābūt - Eiropā. Turklāt, kā teicis rakstnieks Bernards Šovs - nav patiesākas mīlestības kā mīlestība uz ēdienu,» sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (V). Savukārt Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis norādīja, ka, iepazīstot Eiropas virtuvi, tiek novērtēta arī latviešu virtuves unikalitāte.

Foto: LETA

Pasākuma laikā ēdienus gatavoja un apmeklētājiem servēja pašmāju šefpavāri - «Valtera Restorāna» vadītājs Valters Zirdziņš, kulinārijas entuziasts un spāņu kultūras centra «Seneca» direktors Havjers Fernandess Krūzs, restorāna «Madride» šefpavārs Hasinto Aires Fernandes, kā arī «Rimi» veselīgas ēšanas kustības «Aikāgaršo» šefpavārs Normunds Baranovskis. Viņi ikvienam piedāvāja iespēju nogaršot pēc autentiskas receptes gatavotu ungāru, slovāku, dāņu, somu, spāņu un citu ES dalībvalstu tradicionālos ēdienus.

Eiropas dienas pirmsākumi meklējami 1950.gada 9.maijā, kad piecus gadus pēc Otrā pasaules kara beigām Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam, lai novērstu vēl viena kara iespēju, radās plāns apvienot Eiropas valstu ogļu un tērauda nozares. Šī ideja īstenojās un kļuva par ES sākumpunktu, tāpēc 9.maiju visā ES svin kā Eiropas dienu.

Par godu Eiropas dienai šodien visā Latvijā tiek rīkoti dažādi informatīvi un izklaidējoši pasākumi.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu