Pasažieru ostā varēs apskatīt jauno patruļkuģi "Skrunda"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lieldienu brīvdienās, 23. un 24.aprīlī no plkst.13.00 līdz 16.00 visiem interesentiem Rīgas pasažieru ostā būs iespēja apskatīt jauno Jūras spēku flotiles patruļkuģi "Skrunda", ko šonedēļ svinīgā ceremonijā a/s "Rīgas kuģu būvētava" (RKB) nodeva Aizsardzības ministrijai (AM), TVNET informēja Aizsardzības ministrijā.

Šis ir pirmais SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull) tipa militārais kuģis ne vien Eiropā, bet arī pasaulē, un pirmais no pieciem jaunajiem patruļkuģiem, kas tiek būvēti Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku flotiles (NBS JSF) vajadzībām.

Kuģis ir 13 m plats, 25 m garš, tā iegrime - 2,7 m, ātrums - 20 mezglu, dzinēju jauda - 2200 zirgspēku. "Skrunda" būvēta no speciāla alumīnija ne tikai svara dēļ, kas būtiski ietekmēs tās ātrumu un dos iespēju ekonomēt degvielas patēriņu, bet arī, lai laikus pasargātu no kuģa lielākās problēmas - korozijas. Patruļkuģa izmantošana ziemas apstākļos būs efektīvāka nekā līdz šim, jo tas spēs iziet jūrā pat 3,5 metru augstos viļņos.

Kuģi arī cilvēku meklēšanai un glābšanai jūrā

Pavisam NBS vajadzībām paredzēts uzbūvēt piecus šāda tipa patruļkuģus, lai izmantotu ne tikai militārām, bet arī civilām vajadzībām - cilvēku meklēšanai un glābšanai jūrā. Tie būs daudzfunkcionāli divkorpusu kuģi, ko varēs aprīkot gan ar naftas savākšanas, gan mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām u.c., tādējādi pilnveidojot un apgūstot jaunas valsts aizsardzībai un starptautiskajai drošībai nepieciešamās spējas.

Līdz pirmajam klājam patruļkuģi "Skrunda" būvēja Latvijā, bet tā būvniecību turpināja RKB apakšuzņēmumā "Abeking&Rasmussen" Vācijā.

Patruļkuģa "Skrunda" būvniecību sāka 2009.gada oktobrī un pabeidza 2011.gada janvārī, kad uzņēmuma "Abeking&Rasmussen" teritorijā Vācijā patruļkuģis tika nolaists ūdenī.

Patruļkuģu būve norisinās saskaņā ar Aizsardzības ministrijas un a/s "Rīgas kuģu būvētava" krasta apsardzes patruļkuģu būves un piegādes līgumu, kas tika noslēgts 2007.gada 21.decembrī un paredz, ka

līdz 2014.gadam AM pārziņā nonāks vēl četri šāda tipa (SWAT) kuģi - ar nosaukumiem "Cēsis", "Viesīte", "Jelgava" un "Rēzekne"

atbilstoši hronoloģiskajai kauju norisei Brīvības cīņu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu