/nginx/o/2018/07/16/9993402t1hfe04.jpg)
Pārbaudi savu holesterīna līmeni vismaz reizi gadā. Kamēr holesterīna līmenis nav katastrofāli augsts, tas neuzrāda nekādus simptomus. Tādēļ katram cilvēkam vecumā virs četrdesmit ieteicams vismaz reizi gadā pārbaudīt savu holesterīna līmeni un labā, sliktā holesterīna, kā arī triglicerīda proporciju savā ķermenī. Svarīgi 12 stundas pirms analīzēm neko nedzert, tikai ūdeni.
Kā zināt, ka esi riska grupā?
Faktori, kas saistīti ar risku:
Jau piedzīvota sirdslēkme, infarkts, išēmiskā slimība, insults vai miniinsults, pārejošais išēmiskais insults.
Sāpes krūtīs sirds apvidū vai sāpes ikros pastiprinātā fiziskā slodzē.
Ģimenes vēsture, kur tēvam vai brālim ir bijusi sirds slimība vai viņš ir miris ar infarktu pirms 55 gadu vecuma. Vai māte vai māsa, kurai ir bijusi sirds slimība, vai viņa mirusi ar infarktu pirms 65 gadu vecuma.
Ģimenes vēsture, kad visiem ģimenes locekļiem iepriekšējā paaudzē ir bijis paaugstināts holesterīna līmenis.
Diabēts.
Smēķēšana.
Palielināts svars.
Pazemināta vairogdziedzera darbība, kas var palielināt holesterīna līmeni un tādējādi ietekmēt sirds un asinsvadu sistēmas stāvokli.
Nieru slimība.
Paaugstināts asinsspiediens (140 uz 90 un vairāk).
Menopauze, jo pirms menopauzes sievietēm ir diezgan laba aizsardzība pret paaugstinātu holesterīna līmeni, ko nodrošina estrogēna līmenis asinīs.
Desmit soļi, kā var dabiski samazināt holesterīnu
Centies piecas reizes dienā nelielās devās ēst augļus un dārzeņus. Antioksidanti, minerāli, vitamīni un fitoķīmiskās vielas augos ir tās, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni un samazināt artēriju iekaisumu. Vienalga, vai augļi un dārzeņi ir svaigi, saldēti, konservēti vai žāvēti, vai arī tie ir sagatavoti savā sulā, tas viss der.
Centies ēst dažādi – gan svaigus, gan dažādi sagatavotus.
Uzmani tauku saturu savā ēdienā. Nepiesātinātās taukskābes, kas ir olīveļļā, rapšu eļļā, zemesriekstos, zemesriekstu eļļā, mandelēs un avokado, pazemina holesterīna, sevišķi sliktā holesterīna, līmeni un paaugstina labā holesterīna līmeni, kā arī samazina iekaisumu artēriju sieniņās.
Seko Omega 3 taukskābēm, kas ir sastopamas visās treknajās zivīs, piemēram, reņģēs, skumbrijā, zobenzivī, tuncī, lasī un forelē, tāpat kā diedzētos graudos un zaļlapu dārzeņos. Omega 3 taukskābes palīdz pazemināt sliktā holesterīna līmeni un palielināt labā holesterīna līmeni.
Izvairies no piesātinātām taukskābēm jeb dzīvnieku taukiem. Tie visvairāk sastopami sarkanajā gaļā un gaļas izstrādājumos, treknajā sierā, sviestā, palmu eļļā un saldējumā. Paturi prātā, ka dzīvnieku tauki paaugstina artēriju sieniņu iekaisuma iespējamību. Samazinot piesātināto taukskābju uzņemšanu tikai par 1 procentu, tas labo holesterīnu palielina par 1 procentu. Aizstāj daļu gaļas ēdienu ar zivīm.
Saki nē apstrādātiem taukiem. Tie ir sastopami margarīnā, kūkās, biskvītos, cepumos, čipsos un citos produktos, kurus pagatavo, iejaucot mīklu un cepot augstā spiedienā taukos. Šie produkti neapšaubāmi izraisa holesterīna līmeņa paaugstināšanos un asinsvadu sieniņu iekaisumu.
Seko polipiesātināto tauku uzņemšanai. Kukurūza, saulespuķes, saulespuķu eļļa, sojas pupas un eļļa, sojas mērce, valrieksti un valriekstu eļļa samazina holesterīna līmeni asinīs. Kaut arī tie vairāk samazina zemās intensitātes holesterīnu jeb lipīdus un palielina augstās intensitātes holesterīnu, tie tomēr mēdz izraisīt asinsvadu sieniņu iekaisumu.
Ēd pilngraudu izstrādājumus. Pilngraudu sausās brokastis, milti, kukurūzas graudi, auzu pārslas, miežu un kviešu putraimi, prosa apgādā mūsu ķermeni ar želejveidīgām šķiedrvielām, kas palīdz samazināt zemās intensitātes lipīdus un paaugstina augstās intensitātes lipīdus, bet tie neizraisa iekaisumu asinsvadu sieniņās.
Ēd auzas. Ir veselīgi uzturā lietot auzu pārslas, jo tajās ir beta glukons un želejveidīgās šķiedras, kas palīdz samazināt holesterīnu. Piemēram, maza porcija auzu pārslu biezputras faktiski nodrošina pusi šķiedrvielu, kas nepieciešamas dienā.
Esi apdomīgs alkohola lietotājs. Viena vai divas alkohola vienības dienā palielina augstās intensitātes holesterīna daudzumu. Tas nozīmē, ka neliels alkohola daudzums palielina labā holesterīna līmeni un palīdz noturēt slikto un labo holesterīnu līdzsvarā. Viena vienība ir vīna glāze 150 gramu apjomā vai arī 25 grami stiprā alkohola, vai 300 grami parastā stipruma alus vai sidra.
Ja tu nevari iztikt bez alkohola, seko tam, lai izdzertu ne vairāk par vienu mēriņu. Tas ir, ne vairāk kā 50 gramus alkohola dienā. Tas nekādā ziņā nekaitēs veselībai, bet palīdzēs samazināt sliktā holesterīna daudzumu. Ja šo devu pārsniedz, efekts var būt pretējs. Labāk lietot alkoholu pēc ēšanas un vēlams dzert pietiekami daudz ūdens.