Konstatē 87% zirga gaļas «Kuršu zemes» izejvielās no Polijas (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liellopu gaļas atgriezumos, kurus Latvijas uzņēmums SIA "Kuršu zeme» iegādājās no Polijas uzņēmuma "Mipol» Sp.j." un izmantoja gaļas konservu ražošanā, ir konstatēti 87% zirga gaļas, liecina Lielbritānijas laboratorijā "Genon" veikto laboratorisko izmeklējumu rezultāti, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

PVD liellopu gaļas atgriezumu paraugu laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīja pēc tam, kad, veicot izejvielu izsekojamības pārbaudi «Kuršu zemē», netika gūti dokumentāli pierādījumi tam, ka uzņēmums būtu iegādājies un konservu ražošanā izmantojis zirga gaļu. Tomēr, tā kā laboratoriski uzņēmuma ražotajā produkcijā tika konstatēta zirga gaļas klātbūtne, PVD nolēma pārbaudīt no Polijas uzņēmuma iegādātās izejvielas sastāvu.

Par Polijas izcelsmes liellopu gaļas atgriezumiem, kuru sastāvā konstatēti 87% zirga gaļas, PVD informēs Polijas pārtikas uzraudzības dienestu un Eiropas Komisiju, jo, visticamāk, Polijas uzņēmums šādu «viltotu» liellopu gaļas izejvielu ir piegādājis uzņēmumiem arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Kā ziņots, iepriekš zirga gaļa konstatēta arī Lietuvas uzņēmuma «Grimeda» ražotās auksti kūpinātās desas «Exclusive» sastāvā (9%), Igaunijas uzņēmuma «AS Nõo Lihatööstus» (preču zīme Latvijā - «Noo Cepeškungs») ražotās pilndūmu desas «Parmezāna» sastāvā (10%), Latvijas uzņēmuma «Kuršu zeme» ražotā konserva «Sautēta liellopu gaļa» sastāvā (15,6%), kā arī uzņēmuma «Forevers» ražoto kupātu, gaļas maizes un tējas desas sastāvā (attiecīgi 0 4%, 14% un 3,2%).

Tikmēr «Forevers» atkārtoti apgalvo, ka PVD nav nosūtījis izmeklējumiem Lielbritānijā autentiskus uzņēmuma produkcijas paraugus. Uzņēmuma pārstāve Anita Lancmane vakar aģentūrai LETA skaidroja, ka uzņēmums jau sācis analīžu apstrīdēšanu administratīvā procesa kārtībā. Saskaņā ar kārtību pagājušajā nedēļā sūdzība iesniegta PVD ģenerāldirektoram Mārim Balodim. Ņemot vērā, ka Balodis, visticamāk, pieņems uzņēmumam nelabvēlīgu lēmumu, uzņēmums varēs vērsties tiesā. PVD vadītājam atbilde jāsniedz mēneša laikā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu