Pirmklasniekiem svešvalodas apguve nebūs obligāta

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Priekšlikums visiem pirmo klašu skolēniem ieviest obligātu svešvalodas apguvi tomēr ir atlikts, taču svešvaloda tiks saglabāta kā izvēles priekšmets, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība).

Pašlaik svešvaloda pirmo klašu skolēniem ir fakultatīvs priekšmets un 96% vecāku to izvēlas iekļaut bērna mācību priekšmetu vidū.

Savukārt Vispārējās izglītības likuma grozījumos, ko jau izskatījusi valdība, nav paredzēts paaugstināt noslodzi bērniem pirmajās klasēs, tātad grozījumi neparedz obligātu svešvalodas apguvi jau no pirmās klases.

Lēmums par svešvalodas mācīšanu pieņemts Koķes laikā

Jau vēstīts - lai taupītu līdzekļus, pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ierosinājuma februārī nolēma vērtēt, vai tomēr neatlikt angļu valodas apguvi no 1.klases, ko bija paredzēts sākt jau no 2011./2012. mācību gada.

Bijusī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), kuras pilnvaru laikā tika pieņemts lēmums par svešvalodas mācīšanu jau 1.klasē, tomēr aicinājusi politiķus nepārsteigties un, ja viss jau sagatavots, mācību sākšanu neatlikt.

Šis lēmums savulaik tika pieņemts, lai uzlabotu Latvijas konkurētspēju pasaulē.

Saskaņā ar Koķes aplēsēm ietaupījums no šā lēmuma atcelšanas būtu aptuveni 700 tūkstoši latu.

Mazās zemēs svešvalodu sākot iespējami agrāk

Viņa atzinusi, ka pasaules praksē ir dažādi viedokļi un dažāda kārtība, kurā vecumā mācīties otru valodu - ja lielās valstis šajā ziņā nesteidzas, tad mazās zemēs svešvalodu apguvi sākt iespējami agrāk gan šķiet nozīmīgi un svarīgi.

Tomēr vienlaikus bijusī ministre uzsvēra - ja izrādīsies, ka naudas trūkuma dēļ pirmklasniekiem trūks nepieciešamo materiālu angļu valodā, ja skolotāji nebūs sagatavoti apmācībā izmantot tos labākos paņēmienus, tad patiešām jādomā, vai nav vērts uz pāris gadiem atcelt svešvalodas mācīšanu no 1.klases.

Pašlaik obligātu svešvalodas apguvi skolās sāk no 3.klases.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu