Zikovam tomēr neļaus kļūt par advokātu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zvērinātu advokātu padome (ZAP) šodien guvusi apstiprinājumu tam, ka Nikolajs Zikovs, kurš bija pielaists pie advokāta eksāmena kārtošanas, tomēr ir tas pats Zikovs, kurš tiek turēts aizdomās par cilvēka noslepkavošanu "Forum Cinemas" kinoteātrī, tāpēc padome šodien atcēlusi pagājušajā nedēļā pieņemto lēmumu, kas paredzēja atļaut Zikovam kārtot advokāta eksāmenu šā gada 26. un 27.maijā.

Kā šovakar pastāstīja ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska, "persona vārdā Nikolajs Zikovs iesniegumu ar dokumentiem par atļauju kārtot advokāta eksāmenu iesniedza 2009.gada 24.septembrī". 2010.gada 19.janvārī ZAP pielaida minēto personu pie advokāta eksāmena kārtošanas un noteica, ka šis eksāmens būs jākārto 2010.gada 13. un 14.maijā. Vēlāk no Zikova tika saņemts iesniegums, ka viņš ir saslimis, tāpēc nevar ierasties uz advokāta eksāmenu. "Tā arī šis jautājums, kā saka, palika atklāts," skaidroja Kaminska.

Šogad ZAP nodibināja komisiju advokāta eksāmena pretendentu iesniegto dokumentu izvērtēšanai. Šī komisija nāca klajā ar priekšlikumu noteikt konkrētus eksāmena kārtošanas datumus tiem pretendentiem, kuri ilgā laika periodā nav nokārtojuši eksāmenu un nav arī atsaukuši savus iesniegumus. Tādi pretendenti pērn kopumā bijuši 24. "22.martā padome visiem šiem 24 pretendentiem noteica konkrētu eksāmena datumu, tai skaitā personai vārdā Nikolajs Zikovs - šā gada 26. un 27.maiju," skaidroja Kaminska.

"Padomes rīcībā līdz šodienai nebija neviena dokumenta, kas apliecinātu, ka Nikolajs Zikovs, kurš 2009.gada 24.septembrī iesniedza šos dokumentus [advokāta eksāmena kārtošanai], ir tā pati persona, kura ir aizdomās turētā par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu. Šodien mēs šādu dokumentu saņēmām un padome, protams, ir izslēgusi šo pretendentu no advokāta eksāmena [kārtotāju] saraksta," pastāstīja ZAP priekšsēdētāja vietniece.

Viņa norādīja, ka Zikovs advokāta eksāmenu nevarēs kārtot, jo saskaņā ar Advokatūras likuma 15.panta 4.punktu par zvērinātiem advokātiem nevar uzņemt personas, kas tiek turētas aizdomās vai apsūdzētas kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Jau ziņots, ka ZAP bija pielaidusi pie advokāta eksāmena kārtošanas kādu personu vārdā Nikolajs Zikovs un pastāvēja bažas, ka tas ir tas pats Zikovs, kurš tiek turēts aizdomās par cilvēka noslepkavošanu "Forum Cinemas" kinoteātrī. Pagājušajā nedēļā notikušajā sēdē ZAP pieņēma lēmumu par datumu, kurā Zikovs varēs kārtot advokāta eksāmenu, kam viņš esot pieteicies, jau krietni pirms sabiedrību pāršalca ziņa par traģēdiju kinoteātrī. Arī lēmumu par Zikova pielaišanu advokāta eksāmenam ZAP esot pieņēmusi iepriekš.

"Padome ir lēmusi par personu vārdā Nikolajs Zikovs. Padomei neviens nav sniedzis informāciju, ka šī persona ir tā, kura tiek turēta aizdomās sakarā ar ļoti smaga nozieguma izdarīšanu. Mēs arī šādu informāciju nevaram iegūt. Persona šos dokumentus iesniedza pirms gada, un par viņu nebija lemts. [..] Jebkurā gadījumā padomei ir jārēķinās, ka tā var būt vārdu un uzvārdu sakritība. Mums nav citas informācijas," vakar skaidroja Kaminska.

Tikmēr Advokātu atbalsta biedrības valdes priekšsēdētājs zvērināts advokāts Dmitrijs Skačkovs biedrības vārdā ZAP bija nosūtījis iesniegumu, lūdzot sniegt informāciju, kā jautājumā par Zikova pielaišanu advokāta eksāmenam ir balsojis ZAP loceklis Agris Bitāns, kurš bieži apgalvo, ka cīnās par advokatūras prestižu, kā arī advokāts Ivars Grunte, kurš saskaņā ar Skačkova teikto, ir piekritis savas kandidatūras izvirzīšanai ZAP priekšsēdētāja amatam.

"ZAP ir nolēmusi arī pielaist pie advokātu eksāmena kārtošanas aizdomās turēto Nikolaju Zikovu, kurš, pēc publiskajā telpā pieejamās informācijas, ir izdarījis tīšu noziedzīgu nodarījumu - slepkavību. Pārrunājot situāciju ar vairākiem kolēģiem, esam konstatējuši, ka tamlīdzīgi gadījumi šokē ne tikai žurnālistus vai sabiedrību, ne tikai pretendentus uz dažādiem mūsu kolēģijas amatiem, bet ikvienu nevienaldzīgu Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas locekli," iesniegumā norādījis Advokātu atbalsta biedrības vadītājs.

Līdzīgu iesniegumu par Zikovu padomei bija nosūtījis arī advokāts Arturs Patmalnieks. Kaminska aģentūrai LETA apstiprināja, ka Patmalnieks lūdzis ZAP pārskatīt lēmumu par advokāta eksāmena datuma noteikšanu "fiziskai personai vārdā Nikolajs Zikovs".

Advokāts Vilis Sruoģis, kurš aizstāv aizdomās par kinoteātrī izdarīto slepkavību aizturēto Zikovu, aģentūrai LETA vakar norādīja, ka viņa rīcībā nav informācijas par to, ka klients savulaik pieteicies advokāta eksāmena kārtošanai. Šādas lietas viņš ar aizstāvamo, kurš patlaban atrodas apcietinājumā, neesot apspriedis.

Kā ziņots, šā gada 19.februārī Rīgā, "Forum Cinemas" kinoteātrī "Citadele", filmas "Melnais gulbis" seansa beigās kinozālē tika nošauts 1968.gadā dzimušais bankas "Citadele" augsta līmeņa darbinieks, četru bērnu tēvs Aigars Egle. Tūliņ pēc notikušā aizdomās par šo slepkavību policija aizturēja 1983.gadā dzimušo juristu Nikolaju Zikovu, kuram vēlāk tiesa kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu