NATO pārņem vadību pār militārajām operācijām Lībijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO svētdien pārņēma vadību pār starptautiskās koalīcijas militārajām operācijām Lībijā, informē alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. "Mēs esam devuši rīkojumu NATO operācijas komandierim nekavējoties sākt operāciju," svētdienas vakarā izplatītajā paziņojumā norāda augstā amatpersona. Svētdien pieņemtais plāns paplašina NATO pilnvaras, atļaujot uzbrukumus arī tankiem un artilērijai, taču tikai un vienīgi gadījumos, ja ir apdraudēti Lībijas mierīgie iedzīvotāji.

Militārās misijas mērķis ir "aizsargāt Lībijas civiliedzīvotājus un civiliedzīvotāju apdzīvotos reģionus no [diktatora] Muamara Kadafi režīma uzbrukuma draudiem".

"NATO ieviesīs visus ANO rezolūcijas aspektus. Neko vairāk, neko mazāk," uzsver Rasmusens.

Lēmumu par misijas vadības pārņemšanu svētdien Briselē apstiprināja alianses dalībvalstu vēstnieki.

Tikmēr operācijas komandieris kanādiešu ģenerālleitnants Šarls Bušārs žurnālistiem solīja, ka sadarbībā ar NATO neietilpstošajām valstīm alianse "darīs visu, kas ir tās spēkos, lai nepieļautu gaisa spēku izmantošanu, un tas tiks veikts piesardzīgi un precīzi, lai nenodarītu kaitējumu Lībijas cilvēkiem".

Lai gan Rasmusens svētdienas vakarā norādīja, ka operācijas vadības pārņemšana tiks veikta nekavējoties, vairākas vārdā neminētas alianses amatpersonas skaidro, ka tas notiks 48 līdz 72 stundu laikā.

Visaktīvāk par vadības grožu nodošanu aliansei iestājās ASV, bet Francija pret to bija noskaņota skeptiski. Savukārt Turcija iebilda pret militāru iejaukšanos Lībijas krīzes risināšanā.

Ņemot vērā Ankaras paustās bažas, NATO dalībvalstu vēstnieki svētdien apstiprināja trīs mēnešu plānu, kas cita starpā pieļauj militāra spēka pielietošanu tikai civiliedzīvotāju un apdzīvoto vietu aizsardzībai, atklāj diplomāti.

Alianses sagatavotais plāns neparedz NATO iejaukšanos Lībijas nemiernieku atbalstam, jo NATO vēlas saglabāt neitralitāti šajā konfliktā, skaidro vārdā neminēti informācijas avoti. "NATO vienmēr paliks neitrāla. NATO nenostājas nevienā pusē. Mērķis ir saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūciju novērst iespējamo apdraudējumu civiliedzīvotājiem," atklāj diplomāti.

NATO jau nodrošina ANO noteikto ieroču embargo Kadafi režīmam un kontrolē, lai Lībijā nonāktu algotņi. Tāpat alianse jau ir iesaistījusies lidojumu aizlieguma zonas izveidē virs Lībijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu