Valters: Lembergs ir skopulis, bet Krištopans - viņa pakalpiņš

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Leģendārais basketbolists Valdis Valters intervijā žurnālam "Klubs" visai neglaimojoši raksturojis vairākus sabiedrībā zināmus politiķus un sporta funkcionārus, piemēram, Ventspils mēru Aivaru Lembergu nodēvējot par skopuli, bet kādreizējo premjeru Vili Krištopanu - par Lemberga pakalpiņu.

Neglaimojošu kritiku Valters veltījis arī Kontinentālās hokeja līgas (KHL) hokeja kluba Rīgas "Dinamo" vadībai - Jurim Savickim un Aigaram Kalvītim.

Intervijā taujāts par savu politisko pieredzi, Valters norādījis, ka bijis "Latvijas ceļa" biedrs, viens no "Kluba 21" dibinātājiem. "Tie laiki tiešām bija labi. Partijā bija potenciāls - gudrākie cilvēki. Bet sākās dalīšana, Šķēles un Lemberga faktors visu izstaipīja uz savu pusi," saka Valters.

Viņš atzīst, ka savulaik bijuši "par švaku, lai pretotos oligarhu konglomerātam".

"Es visu mūžu esmu bijis pret Lembergu. Vēl no tiem laikiem, kad "Brocēni" spēlēja pret "Ventspili". Viņš katrā preses konferencē mani pieminēja. Padomju laikā Lembergs slaucītu ielas, nekur nebūtu ticis. Tā sagadījās, ka viņš atradās pareizā laikā un vietā. Sākumposmā kaut ko labi nomenedžēja, pēc tam auga kā politiķis, mērs. Lembergs ir skopulis, es sen būtu ar partneriem vienojies, bet viņš piekasās par katru sīkumiņu. Ir sajūta, ka Lembergs neapzinās, kur dzīvo. Man viņa vietā, ja ir ierosināts kriminālprocess, būtu kauns cilvēkos rādīties. Ja Krievijā tik daudz cilvēku atbalsta Staļinu, bet pie mums Lembergu, tas liecina, ka kaut kas nav kārtībā ar mūsu sabiedrību," intervijā saka Valters.

Savukārt kādreizējo premjeru Krištopanu viņš nodēvē par "Lemberga pakalpiņu". Pēc Valtera domām, savulaik Krištopans valdību nevadīja tādēļ, lai valsts ko uzkrātu, bet lai izdabātu vienam vai otram oligarham. "Par premjeru nevarēji kļūt, ja nebiji vienā vai otrā pusē. Par valsts attīstību runas nebija. Vajadzēja veikt dažādu objektu privatizāciju. Tas ir rezultāts, par ko vēl ilgi cietīsim. Gados, kad vajadzēja attīstīties, esam iestiguši starp diviem oligarhiem," secina Valters.

Valters arī atgādina, ka Krištopana likteni tomēr ļoti pozitīvi ietekmējis tas, ka savulaik viņš viņu esot iepazīstinājis ar Anatoliju Bliku [bijušo PSRS Sporta komitejas darbinieku, kas pēc tam bija viens no trim Vācijas-Latvijas bankas dibinātājiem, AS "Interbaltija" prezidents].

"Ko Vilis bez viņa darītu? Līdz tam ar sievu braukāja tirgot puķes. Un padomju laikos no manis mūžīgi aizņēmās naudu. Bet dikti gribēja kļūt par bagātu cilvēku. Tas viņam bija raksturīgs. Man savukārt tolaik bija citas lietas, nodarbojos ar Valtera basketbola skolas veidošanu. Ja būtu gājis pa Krištopana ceļu, varbūt man būtu par pieciem, desmit miljoniem vairāk, bet ne vienmēr nauda cilvēkus dara laimīgus," vaļsirdīgi stāsta Valters.

Taujāts par savām attiecībām ar Krištopanu tagad, Valters norāda: "Nu, tādas... Krištopans Latvijā parādās reti, parasti pirms vēlēšanām. Vilim ir viens liels mīnuss - drausmīga lielummānija. Valsts vadītājam, kaut bijušajam, tomēr jābūt pieticīgākam. Reālistiskākam."

Savukārt, taujāts par "trešo oligarhu", Saeimas deputātu Aināru Šleseru, Valters atzīst, ka Šlesers "normāli iesācis darīt lietas". Nevienam naudu neprasīja, pats nopelnīja. Bija labs opozicionārs abiem oligarhiem. "Bet pieļāva kļūdu un sajauca opozīciju. Ja Šlesers būtu sagājis kopā ar "Jauno laiku", viņi daudzus būtu nobīdījuši malā."

Intervijā Valters arī velta neglaimojošus raksturojumus hokeja kluba Rīgas "Dinamo" vadībai.

"Kur šobrīd ir Helmuts Balderis? Tagad hokejā kaut kāds Savickis ar Kalvīti sēž kā pasaules nabas. Bez vēsturiskām leģendām nekā nebūs. Kas man nepatīk "Dinamo"? Menedžments varēja būt profesionālāks. Produkts ir jātaisa arvien kvalitatīvāks. Klubā ir daudz problēmu, un problēma ir Savicka persona. Viņa paspārnē grūti strādāt. Prasītos augstāks kopējā intelekta līmenis un augstāki standarti," uzskata Valters.

Viņš atgādina, ka ir izgājis PSRS skolu, atsijājies no 250 miljoniem un jautā, kurš no cilvēkiem, kas tagad Latvijā ir "pie šprices", izturējis šādu konkurenci.

"Kas ir Savickis vai Indriksons [Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents]? Viņi bija KGB. Tādi nosacīti tagad ir vadītāji. Kādreiz, lai no Latvijas izsistos, tev bija jābūt daudz pārākam par citiem. Kur atlasīt kadrus, kuri būtu augstāki par vidējo Latvijas līmeni? Mums nepieciešams kāds vunderkinds. Bet kur viņam izvirzīties?" retoriski jautā Valters.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu