Polija atsakās no ieceres kompensēt ebreju īpašumus (47)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Polija atteikusies no ieceres izmaksāt kompensācijas par nacistu okupācijas iestāžu un komunistiskā režīma konfiscētajiem nekustamajiem īpašumiem, un starptautiskā ebreju organizācija, kas pārstāv holokaustā izdzīvojušos un to mantiniekus, pirmdien šo lēmumu jau nosodījusi.

"Diemžēl Polijas valdība paziņojusi, ka finansiālu iemeslu dēļ viņi nevar virzīt uz priekšu normatīvos aktus par konfiscēto īpašumu. Mums tas ir jautājums par taisnīgumu, nevis naudu," teikts paziņojumā, kuru izplatījis Pasaules Ebreju restitūcijas organizācijas priekšsēdētājs Rolands Lauders.

Ceturtdien, atsaucoties uz grūto finansiālo situāciju, Polija paziņoja, ka aptur kompensāciju likuma izstrādi. Saskaņā ar sākotnējo ieceri šis likums attiektos ne tikai uz ebrejiem, bet arī uz visām citām personām, kas cietušas no viena vai otra totalitārā režīma.

Baidās par finansiālām sekām

Varšava norāda, ka gadījumā, ja iecerētais likums stātos spēkā, kā plānots, 2012.gadā, tas palielinātu budžeta deficītu līdz tādam līmenim, kas neatbilstu Eiropas Savienības (ES) finanšu kontroles noteikumiem.

Savukārt Lauders šāda argumenta pamatotību noraidījis.

"Par šo jautājumu Polijā tiek diskutēts gandrīz divus gadu desmitus,

dažādu ekonomisko periodu laikā, tostarp tad, kad Polija piedzīvoja vienu no straujākajām ekonomikas izaugsmēm Eiropā," norāda ebreju organizācijas vadītājs. "Ir nepieņemami, ka Polija nespēj atrast kādu veidu, kā pildīt savu pienākumu."

"Vairums Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu ir pieņēmušas zināma veida likumus par konfiscētā īpašuma restituēšanu vai kompensēšanu. Polija izceļas ar savu nespēju to izdarīt," uzsver Lauders.

Līdz šim Polijā nav pieņemts vispārējs likums par to nacistu konfiscēto un komunistu nacionalizēto īpašumu kompensēšanu, kuri pēc neatkarīgās Polijas atjaunošanas netika atdoti to bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem.

Lietas risina tiesā individuāli

Pagaidām šos jautājumus bijušie īpašnieki spiesti risināt tiesās katrā konkrētā lietā atsevišķi.

Polijas īpašnieku savienība lēš, ka neatdoto īpašumu kopvērtība sasniedz 65-70 miljardus zlotu (11-12 miljardus latu).

Ebreju prasības veido aptuveni 17% no šīs kopsummas, norāda poļu īpašnieku savienība, kura šajā jautājumā sabiedrojusies ar ebreju organizācijām.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu