Miris skandalozais miljardieris Boriss Berezovskis (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

67 gadu vecumā miris skandalozais krievu miljardieris Boriss Berezovskis, ziņo BBC. Kādreiz tuvs Vladimira Putina sabiedrotais, bet vēlāk nesaudzīgs Krievijas prezidenta kritizētājs atrasts miris savās mājās Londonā.

Iespējams, izdarījis pašnāvību

Nāves apstākļi pagaidām ir neskaidri. Daži avoti, atsaucoties uz Berezovska znota Jegora Šupes sniegto informāciju sociālās saziņas vietnē «Facebook», ziņo, ka uzņēmējs izdarījis pašnāvību.

Šupe rakstīja, ka pēdējā laikā uzņēmējs cieta no depresijas, reti sazinājās ar draugiem un tuviniekiem.

Vietnei «Gazeta.ru» informāciju par

Berezovska nāvi apstiprinājuši vairāki uzņēmējam pietuvināti cilvēki.

Savukārt radiostacijai «Eho Moskvi» Berezovska ģimenes pārstāvji stāstīja, ka viņš miris pulksten 11 pēc Londonas laika (13 pēc Latvijas laika), vardarbīgas nāves pazīmes nav konstatētas Detalizētāki komentāri par viņa nāvi sniegti netiek.

Ziņu aģentūra «Itar-tass», atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstīja, ka Berezovska līķis atrasts vannā viņa mājās Londonā.

Arī Berezovska intereses pārstāvošais advokāts Aleksandrs Dobrovinskis norādīja, ka oligarhs izdarījis pašnāvību.

«Tikko piezvanīja no Londonas. Boriss Berezovskis izdarījis pašnāvību,» advokāts rakstīja «Facebook», retoriski jautājot, vai tas bija «izmisuma žests? Nespēja dzīvot nabadzībā? Baidos, ka neviens tagad patiesību neuzzinās.»

Kritizē Kremli

Berezovskis bija pazīstams kā ass prezidenta Vladimira Putina kritiķis. Berezovskis arī bijis ciešs Londonā noindētā spiega Aleksandra Ļitviņenko sabiedrotais. Pats Berezovskis nereti izteicis paziņojumus, ka Krievijas varas struktūras centušās nogalināt arī viņu.

Miljardieris savu mantību strauji ieguva pēc PSRS sabrukuma, un līdz šim izskanējis ne mazums apsūdzību, ka viņš daļu naudas ieguvis krāpnieciskā ceļā.

Pret Berezovski Krievijā kopumā ierosinātas 11 krimināllietas. Viņš apsūdzēts arī valsts apvērsuma organizēšanā.

Fakti:

1989.gadā viņš dibināja kompāniju «LogoVaz», kas tirgoja no ārvalstu autosaloniem atsauktas «AvtoVaz» rūpnīcas ražotās automašīnas. 1991.gadā «LogoVaz» kļuva par oficiālo Vācijas autoražotāja «Mercedes-Benz» importētāju Krievijā. Viņš darbojies arī banku un citos biznesos.

Pagājušā gadsimta 90. gados Berezovskim bija liela ietekme Kremlī kā bijušā prezidenta Borisa Jeļcina sabiedrotajam.

1999.-2000. gadā viņš bija Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes deputāts.

Berezovskis 2000.gadā aizbēga no Krievijas un kopš 2001.gada oktobra dzīvoja Lielbritānijā, kur viņam 2003.gadā tika piešķirts politisks patvērums.

Krievijas Ģenerālprokuratūra apsūdzēja Berezovski krāpšanā sevišķi lielos apjomos un valsts apvērsuma plānošanā un ir izsludinājusi viņu starptautiskā meklēšanā. Berezovskis uzskatīja, ka tiek vajāts politisku iemeslu dēļ, jo ir opozīcijā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

2008.gadā žurnāls «Forbes» lēsa, ka Berezovska bagātība sasniedz 1,3 miljardus ASV dolāru (703 miljonus latu).

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu