Lībijai tuvojas ASV aviācijas bāzes kuģis "USS Enterprise" (80)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV karaflote uz Lībijas piekrasti nosūtījuši aviācijas bāzes kuģi "USS Enterprise" - garāko kara kuģi pasaulē, otrdien vēsta britu laikraksts "The Daily Mail". Kuģis atsaukts no operācijas pret Somālijas pirātiem sakarā ar Lībiju pārņēmušo pilsoņkaru.

"Enterprise" aviācijas grupa jau tagad var sasniegt Lībiju, tomēr pavēlniecība vēlas kuģi dislocēt tiešā Lībijas krastu tuvumā. Tuvākajā laikā kuģis dosies pa Suecas kanālu uz Vidusjūru. Tostarp Pentagonā atteicās precizēt, kādas varētu būt Lībijas militārās operācijas perspektīvas un kāda loma šajos plānos varētu būt aviācijas bāzes kuģim "Enterprise".

Pentagona amatpersona jau pirmdien apliecināja, ka ASV veic karaflotes un kara aviācijas pārgrupēšanu ap Lībiju.

"Mums ir plānotāji, kas strādā pie dažādiem alternatīvajiem plāniem, un es uzskatu, ka par daļu no tā var droši apgalvot - mēs veicam bruņoto spēku pārgrupēšanu, lai nodrošinātu elastīgumu tad, kad tiek pieņemti lēmumi," sacīja Pentagona pārstāvis sakariem ar presi pulkvedis Deivs Lapans.

Tostarp Savienoto Valstu valsts sekretāre Hilarija Klintone pirmdien, uzturoties Šveicē, apliecināja, ka ASV neplāno karaflotes operāciju pret Lībiju. "Mēs uzskatām, ka būs nepieciešams atbalstīt humāno intervenci," sacīja Klintone.

"Mēs gatavojamies tam, ka lībieši un citi, kas ir iestrēguši Lībijā, parādīsies starptautiskajos ūdeņos, un tas ir ļoti bīstami," norādīja valsts sekretāre. "Tomēr nav nekādas militāras rīcības, kurā būtu iesaistīti ASV karaflotes kuģi."

ASV: Pirms slēgt Lībijas gaisa telpu, jāiznīcina tās pretgaisa aizsardzības sistēma

Lai panāktu, ka tiek ievērota prasība par Lībijas gaisa telpas slēgšanu lidojumiem, vispirms būtu jāiznīcina šīs Ziemeļāfrikas valsts pretgaisa aizsardzības sistēma, sacīja viens no augstākajiem ASV komandieriem Džeimss Matiss. Lidojumiem slēgta zona nozīmētu, ka "vispirms ir jāiznīcina pretgaisa aizsardzības sistēmas", Senāta komisijas sēdē sacīja centrālās virspavēlniecības vadītājs Matiss. "Tā būtu militāra operācija."

Laikā, kad Lībijas diktators Muamars Kadafi izmanto bruņotos spēkus pret protestētājiem, ASV un to sabiedrotie apsver iespējas par zināmiem militāriem soļiem, arī par lidojumu aizliegumu Lībijas gaisa telpā.

Kaut arī ASV un NATO kara aviācija ir daudz pārāka par Lībijas gaisa spēkiem, Lībijas arsenālā ir vairāki desmiti pretgaisa aizsardzības raķešu, kas spētu sabiedroto lidmašīnas notriekt. Būdams ASV centrālās pavēlniecības vadītājs, Matiss pārrauga amerikāņu bruņotos spēkus Tuvajos Austrumos, kā arī Irākā un Afganistānā.

Amatpersonas iepriekš apliecinājušas, ka ASV armija izvieto kara aviāciju un karafloti tuvāk Lībijai, gatavojoties dažādiem iespējamiem notikumu attīstības scenārijiem, kas ietver kā spēka demonstrāciju, tā tiešu intervenci.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu